fbpx
Foto blog Tips om de kansen van een emotionele crisis maximaal te benutten
Foto @Liza Summer

10 tips om de kansen van een emotionele crisisperiode maximaal te benutten

Het Trimbos-instituut publiceerde in januari 2021 voor de derde keer over de impact van de coronacrisis op de psychische gezondheid van volwassenen. Onder een groep van 1297 gaf 1 op de 4 aan te kampen met een verslechterd psychische gezondheid. Deelnemers tussen de 20 en 35 jaar hebben de meeste klachten.Never waste a good crisis”, zei de voormalige Britse premier, Winston Churchill. Met deze uitspraak wilde hij helder maken dat we onze grootste successen vaak te danken hebben aan roerige en sombere tijden. Zo had de Britse Natie haar succes te danken aan een donkere bladzijde uit de geschiedenis: de tweede wereldoorlog. Wat kun je doen om mentaal vitaler uit deze crisis te komen?  In dit artikel geven wij 10 tips die kunnen helpen om deze periode zo goed mogelijk door te komen

Van structuur naar chaos 

Door het wegvallen van onze vaste structuur – kantoortijden, schooltijden en het ontbreken van de gebruikelijke sociale activiteiten- hebben veel mensen geen afleiding om stress te ontvluchten en te ontladen. Hierdoor kunnen psychische klachten gemakkelijker ontstaan doordat we onafgebroken met de neus op de feiten worden gedrukt van alle minnetjes in het (dagelijks)  leven thuis en op het werk. Minnetjes waar we voorheen, in de maalstroom van alledag, makkelijk aan voorbij konden leven. Nu worden we gedwongen om hierbij stil te staan, zonder afleidingen om ons in te verstoppen. Dat kan confronterend zijn. 

Twijfel, twijfel, twijfel

Dat kan ons parten gaan spelen waardoor we alles in ons leven in twijfel gaan trekken: de relatie: “passen wij echt nog bij elkaar, zou het niet beter kunnen?” Het werk: “zit ik nog op mijn plek, is het niet hoog tijd om een nieuwe baan te zoeken?” Keuzes over het verleden, heden en toekomst: “hoe weet ik wat het beste besluit is?” “Is dit écht het leven dat ik wil leiden? Heb ik wel genoeg bereikt?” Deze mentale staat kan in een emotionele crisis omslaan met gevoelens van rusteloosheid, angst, prikkelbaarheid, somberheid, slapeloosheid, schaamte, vermoeidheid, piekeren en verwarring over de toekomst. Met name twintigers en dertigers worden hiermee geconfronteerd.  

“Never waste a good crisis”

De meesten van ons maken zich schuldig aan het niet betwisten van hun zorgvuldig opgebouwde realiteit. We begeven ons liever niet buiten de cirkel van onze comfortzone. Er is dus inzicht en moed nodig om jezelf af te vragen: waarom zijn de dingen in mijn leven zoals ze zijn? Maar in moeilijke tijden dwingt en helpt het leven ons de geaccepteerde realiteit in twijfel trekken. Veelal gaat dat gepaard met veel ongemak. Daarom is onze natuurlijke neiging bij emotioneel en/of fysiek ongemak snel iets doen om in rap tempo van een staat van onaangenaamheid naar comfort en plezier te gaan. Deze drift om te handelen leidt meestal tot het nemen van shortcuts en kiezen voor korte termijn oplossingen waarmee we, achteraf gezien, vaak slechter af zijn dan in de oorspronkelijke situatie.

Om dit te voorkomen, raad ik aan om een periode van emotionele crisis juist te gebruiken als een periode van herstel en heroriëntatie. Dus, in plaats van halsoverkop je baan op te zeggen, je relatie te beëindigen en naar de andere kant van de wereld te verhuizen, doe je er goed aan eerst de kern en oorzaak van de emotionele onvrede te identificeren. Je zou hierdoor kunnen ontdekken dat het probleem wellicht op een minder radicale en meer vreedzamere manier opgelost zou kunnen worden. De ‘crisis’ kunnen we dus als kans gebruiken om te bezinnen en op een gezonde manier passende antwoorden te vinden voor de invulling van ons professioneel- en privéleven. 

Van emotionele crisis naar kalmte 

Meer emotionele kalmte ervaren en grip krijgen op je leven vereist het ontwikkelen van (meer) zelfkennis. Hiervoor moeten je activiteiten worden teruggeschroefd om zo ruimte te maken voor gedegen zelfonderzoek. Een crisis, is dus een ideale tijd om pas op de plaats te maken; onze energie en aandacht te kanaliseren; meer te leren over wie je bent en wat je wilt om op een gezonde manier keuzes te maken over de invulling van je heden en toekomst. Bijvoorbeeld, in onze programma’s Future Design Lab’ en ‘Quarterlifecrisis Grip’ leren we deelnemers niet alleen te handelen naar wat ze ‘horen te doen’, maar ook naar wat goed voelt voor de geest en lichaam, wat hen als mens compleet en gelukkig maakt. Pas wanneer je de antwoorden op deze thema’s hebt gevonden ga je op zoek naar manieren om deze om te zetten in concrete stappen. Natuurlijk is het nemen van actie niet altijd meteen mogelijk: begin klein, grote dromen zijn niets meer dan de optelsom van alle kleine beetjes. 

10 tips om je handelen te vertragen en de kansen van een emotionele crisis maximaal te benutten:

  1. Reflecteer over wat je echt waardeert in het leven: wat maakt je compleet?
  2. Schep op basis van je waarderingslijst helderheid over wat je de komende jaren, maanden en weken wilt bereiken; 
  3. Reflecteer over  je eigen sterke punten;
  4. Ga na hoe je je sterke punten kunt inzetten om je doelen te bereiken; 
  5. Vier je successen (klein en groot) om zo je zelfvertrouwen een boost te geven.
  6. Zorg voor een backup-plan  voor tegenslagen: hoe kun je mogelijke  obstakels aanpakken?
  7. Wees dankbaar voor wat er nu wél goed gaat. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om bij het opstaan en voor het slapen gaan een aantal zaken op te schrijven waar je dankbaar voor bent. 
  8. Geef aandacht aan je lichaam: maak verbinding tussen wat je  voelt, denkt en doet. Zorg voor voldoende beweging; breng tijd door in de natuur; neem een massage of masseer jezelf. 
  9. Onderhoud je geest met meditatie. Meditatie is als sporten voor je geest. Bouw het langzaam op en onderhoud het. 
  10. Kom je er zelf niet uit, loop je vast? Schroom niet om hulp te vragen aan een vertrouwenspersoon binnen of buiten je netwerk. Dit kan een vriend(in), een familie, iemand op het werk of een professionele hulpverlener zijn. 
Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met angst en stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.