fbpx

Grip op je Quarterlifecrisis!

 • Contact maken met je ware zelf en je diepste verlangen(s)
 • Zelfinzicht ontwikkelen en bouwen aan je zelfvertrouwen;
 • (Her)pak de regie over je toekomst en je leven;
 • Ervaar meer innerlijke rust en ruimte in je hoofd;
 • Helderheid krijgen over jouw  rol  in relatie tot je omgeving
 • Voel meer energie in je lijf;
 • Kortom, leer denken wat je wilt denken zodat je (moeitelozer) kunt doen wat je wilt doen;

Quarterlifecrisis | De basics

Vaak wordt gedacht dat de ‘twintiger en dertiger jaren’ de beste leeftijden van iemands leven zijn. Personen in deze leeftijdscategorie verkeren over het algemeen in goede gezondheid, hebben relatief minder verantwoordelijkheden, beschikken over voldoende kansen en mogen zich meer risico’s veroorloven in zowel hun professionele als privéleven. Het wordt echter steeds duidelijker dat ook mensen in dit ontwikkelingsstadium niet vrij zijn van de stress die met de toenemende verantwoordelijkheden komt. In feite ervaren veel mensen in deze levensfase ook perioden van onzekerheid en angst waarin ze hun verleden, heden en toekomst: keuzes, gedrag, doelen, plannen en zelfs relaties in twijfel trekken. Dit wordt de quarterlifecrisis c.q. dertigersdip genoemd.

Wij geven je graag meer inzicht in de symptomen en gevolgen van dit fenomeen. En voorzien je van kennis en praktische handvatten om je te helpen moeitelozer door dit seizoen in je leven te navigeren. We geven antwoord op vragen als:

 • Wat is een quarterlifecrisis c.q. een dertigersdip?
 • Wat zijn de symptomen van een quarterlifecrisis?
 • Met welke gevoelens/emoties krijg je te maken als je een quarterlifecrisis doormaakt?
 • Welke bewezen oplossingen en handvatten zijn er om een quarterlifecrisis op te lossen?

Quarterlifecrisis | Dertigersdip

Net als bij de meer algemeen erkende midlifecrisis, is de quarterlifecrisis/dertigersdip een periode van onzekerheid en treedt doorgaans op wanneer mensen zich in hun ‘twintiger en dertiger jaren’ in de val gelokt, ongeïnspireerd en gedesillusioneerd voelen. Dit gaat veelal gepaard met gevoelens van ‘vastzitten’ in een doodlopend sociaal leven, werk en/of woonsituatie. Leeftijdsgenoten en vrienden lijken met gemak grote stappen te maken in hun carrière, de een na de ander gaat trouwen/samenwonen en krijgt kinderen terwijl jij nog niet eens een vaste relatie kunt krijgen, laat staan houden. Deze mensen worstelen dan o.a. met de vragen: ‘wie ben ik?’, ‘wat wil ik? ’wat kan ik?’. Ze kijken terug op de eerder gemaakte keuzes in voorbereiding op wat er komen gaat.

Mogelijke stressfactoren van een quarterlifecrisis/dertigersdip:

 • Zoeken naar betekenisvol werk of carrière stap
 • Voor het eerst zelfstandig/alleen wonen
 • Omgaan met diverse relaties: familie, vrienden, collega’s, levenspartner
 • Langetermijn beslissingen nemen over de inrichting van het persoonlijke of professionele leven.
 • Het doormaken/verwerken van een traumatische gebeurtenis

De quarterlifecrisis/dertigersdip is dus een crisis die veelal gepaard gaat met bezorgdheid over de gevolgen van keuzes uit het verleden, de status van het heden en de koers naar de toekomst. Over het algemeen gaat het hier om een levenscrisis waar vooral mensen in de leeftijd van begin twintig tot halverwege de dertig mee worden geconfronteerd. Er geldt echter geen harde leeftijdsgrens: het kan al op je zeventiende beginnen en ook veertigers kunnen hiermee worstelen. Daarom draagt deze levensfase in de volksmond verschillende namen: quarterlifecrisis, twintigersdilemma, dertigersdip en veertigersdilemma.

Quarterlifecrisis | Symptomen 

De quarterlifecrisis kan zich uiten in een behoefte om ‘weg’ te willen lopen uit je huidige (levens)omstandigheden – een behoefte om opnieuw te beginnen. Mensen worstelen met de vraag ’wie ben ik?’ en kijken terug op de eerder gemaakte keuzes in voorbereiding op wat er komen gaat. Samenvattend is het een periode van onzekerheid, frustratie en twijfel rond je carrière, relaties en/of financiële situatie. Concreet kun je de volgende symptomen ervaren:

 • Je voelt je onvervuld en ‘verloren’ op het werk of in je relatie(s);
 • Je bent bang dat al je vrienden het ‘pico bello’ voor elkaar hebben: vaste relatie, kinderen, carrière, huis, enz. terwijl jij nog steeds zit te wachten op de baan of liefde van je leven;
 • Je ervaart financiële stress, je hebt het gevoel niet genoeg geld te verdienen en maakt je ernstig zorgen over de betaalbaarheid van je levensstijl;
 • Je ervaart onzekerheid, angst en frustratie over je toekomst, je identiteit als mens en je levensdoel;
 • Je weet niet wat je wilt en blijft (te lang) in twijfel hangen;
 • Je laat je tegenhouden door angst om dat te doen wat je graag zou willen;
 • Je voelt je ‘niet goed genoeg’;
 • Je hebt continu het gevoel dat je uitgeput en opgebrand bent;

Deze mentale staat kan leiden tot gevoelens van frustratie, zorgen, angsten, piekeren, paniek, richtingloosheid, onzekerheid, lusteloosheid, (onverklaarbare) somberheid, eenzaamheid, emotionele onvervuldheid en verwarring, en/of lichamelijke onrust.

Fysieke klachten die je kunt ervaren zijn onverklaarde: hoofdpijn, buikpijn, hartkloppingen, hyperventilatie, benauwdheid, slapeloosheid, vermoeidheid.

Ben je benieuwd of je een quarterlifecrisis doormaakt?

Quarterlifecrisis | Van probleem naar oplossing 

Eén van de grootste problemen met de quarterlifecrisis is dat de meesten die ermee worden geconfronteerd vaak het gevoel hebben dat ze geen (terechte) reden hebben om het moeilijk te hebben en te worstelen in het leven. Men stelt het zoeken naar hulp uit of kiest voor shortcuts/korte termijn oplossingen waarmee ze, achteraf gezien, vaak slechter af zijn dan in de oorspronkelijke situatie.

Om dit te voorkomen moet deze periode van emotionele crisis juist gebruikt te worden als een tijd van innerlijk herstel en heroriëntatie voor de toekomst. Dus, in plaats van halsoverkop je baan op te zeggen, je relatie te beëindigen en naar de andere kant van de wereld te verhuizen, doe je er goed aan eerst de kern en oorzaak van de emotionele onvrede te identificeren. Je zou hierdoor kunnen ontdekken dat het probleem wellicht op een minder radicale en meer vreedzamere manier opgelost zou kunnen worden.

In alle Oak House Academy persoonlijk leiderschapsprogramma’s o.a.  Quarterlife Grip, Love Rescue Relatiecoaching, en in onze Quarterlife workshops en cursussen gebruiken we je quarterlifecrisis als brandstof om te bezinnen en op een gezonde manier passende antwoorden te vinden voor de invulling van je professioneel- en privéleven, nu en in de toekomst. Je krijgt toegang tot de meest effectieve praktische kennis en handvatten om een bij jouw passend en vervullend leven te creëren en optimaal van je leven te genieten.

We zullen ons hierin richten op de volgende stappen: 

Stap 1: Identificeer wat jouw doelen zijn. Op een eerlijke en heldere manier bepalen wat echt belangrijk voor je is en een praktisch en uitvoerbaar plan maken om verder te komen.

Stap 2: Identificeer wat jou ervan weerhoudt die doelen te bereiken. Voordat je doelen in je carrière, relatie of gezondheid kunt aanpakken, moet je eerst innerlijk werk doen om een beter begrip van jezelf, je gewoonten en hoe je naar jezelf en de wereld kijkt te ontwikkelen.

Stap 3: Ontwikkel patronen om beperkende overtuigingen te overwinnen. De begeleiding zal zich richten op het ontwikkelen van patronen om je te helpen beperkende overtuigingen te overwinnen en doorbraken te creëren om je gewenste situatie te bereiken. Het doel is om van deze patronen vaste gewoonten te maken die je de rest van je leven kunt gebruiken.

Stap 4: Versterk patronen en bereik doelen. De rest van je sessies zal zich concentreren op het versterken van jouw nieuwe patronen en deze te gebruiken om de doelen te bereiken die jezelf aan het begin van het coachingsprogramma hebt gesteld. Als jij doelen bereikt, zullen je successen met je vieren en je helpen nieuwe doelen te stellen.

Het resultaat? Je gaat van een gevoel van innerlijke crisis en chaos naar het ervaren van kalmte en helderheid. Concreet:  

 • Je leert contact te maken met je ware zelf en je diepste verlangen(s);
 • Je ontwikkelt meer zelfinzicht en bouwt aan je zelfvertrouwen;
 • Je (her)pakt de regie over je toekomst en je leven;
 • Je ervaart meer innerlijke rust en ruimte in je hoofd;
 • Je krijgt meer inzicht en grip op jouw rol  in relatie tot anderen;
 • Je voelt je energieker en lekker in vel;
 • Kortom, je leert denken wat je wilt denken zodat je (moeitelozer) gaat doen wat je wilt doen;

Gratis Quarterlifecrisis Oriëntatiesessie

Ben je benieuwd naar waar te beginnen?

Wij bieden je een kosteloze en volledig vrijblijvend quarterlife oriëntatiesessie aan. In deze sessie gaan we na of je daadwerkelijk met een quarterlife crisis te maken hebt. Wanneer dit is vastgesteld bespreken we mogelijke passende oplossingsrichtingen. Tevens krijg je tips die je direct kunt toepassen in de praktijk.

Vragen waar we o.a. op ingaan:

 • Waar in je leven sta je nu?
 • Waar wil je naar toe, wat is jouw gewenste resultaat?
 • Wat/wie houdt je tegen?
 • Wat heb je nodig om actie te ondernemen ter verbetering van je situatie?

Wat anderen zeggen over onze oplossingen 

Ik ben meer zelfverzekerd, ik weet nu dat ik dingen kan bereiken, waar ik eerst altijd van dacht “lukt me toch niet.” – Naomi 

Er mag hier wat mij betreft gerust meer kenbaarheid aan gegeven worden. Bijvoorbeeld ook op scholen, reclame bij de huisartsen. Wat ben ik gelukkig dat ik dit mee heb mogen maken!” – Dorine 

Ik heb geleerd anders naar dingen te kijken, naar mijn gevoel te luisteren, te zeggen wat ik denk en voel, duidelijker mijn grenzen aan te geven. Het heeft mijn inzichten veranderd en daarmee ook mijn handelen en kennis over mezelf.” – Mirjam 

Neem contact op met Mami, ik raad het iedereen aan. Net als die goede vriend van me zou ik het liefste iedereen naar Mami sturen zodat we allemaal weer bij onze eigen kern kunnen komen.” – Elize 

Collega’s merkten aan mij dat ik was veranderd, van een onrustig type naar iemand die weer zelfvertrouwen uitstraalde. Ik heb duidelijk meer zelfvertrouwen gekregen en ik kan weer werken aan mijn toekomst die ik uit het oog was verloren.” – Ad 

Ik ben mijn baan kwijt geraakt en wist niet goed naar wat voor werk ik vervolgens op zoek wilde gaan. Die vraag moest beantwoord worden – en dat antwoord heb ik nu.” – Karlijn

Ik voel me lekker, rust over me, meer in balans. Ik voel me zo lekker dat ik bijna niet meer weet waarvoor ik kwam. Ik heb het gevoel dat ik veel meer in mijn gevoel sta, mezelf en anderen beter begrijp en daardoor ook dingen beter kan loslaten, plaatsen maar ook accepteren.” – Ilse

De training heeft mij gebracht dat ik een betere relatie met mezelf heb gekregen en dat mijn relaties ten opzichte van anderen ook intensiever zijn geworden, wat meer diepgang hebben gekregen.” – Bernice 

De stap om te doen lijkt heel eng omdat je vast wilt houden aan de zekerheden die je nu hebt. Eenmaal de stap gezet blijkt dat je dromen werkelijkheid worden als je het maar doet.” – Miranda 

Wil je nu zelf aan de slag? 

De oplossingen van Mami Veza

Quarterlife Relief Podcast review

De oplossingen van Mami Veza