De woorden geloof, hoop en liefde zijn voor de meeste mensen wel bekend. In 56 na Christus schreef Paulus aan de christelijke kerk in Korinthe een brief. Daarin herinnert hij ons aan de eerste tijden van het christendom en hij sluit af met de woorden: “Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is liefde.”
De woorden geloof, hoop en liefde gaan over (onze) levenskracht. Ze zijn dus niet alleen inspirerend, kalmerend, steungevend of bemoedigend. Ze plaatsen ons ook steeds voor een keuze. We kunnen namelijk de keuze maken om ons pad wel of niet liefdevol te bewandelen. We kunnen er voor kiezen om wel of niet te geloven in onszelf, het leven, de natuur, de toekomst. Het is dan ook de combinatie van geloven en de liefde die ons veelal hoop geeft voor een betere morgen waardoor we gemotiveerd worden om ons in te zetten voor het creëren van meer geluk en welzijn in ons leven.
In de drie themasessies over hoop, geloof en liefde nodigen wij jou uit om aan de hand van interactieve opdrachten en groepswerk reflecterend stil te staan bij de invloeden van de bovengenoemde aspecten van geloof, hoop en liefde in ons leven en na te denken over hoe je deze drie concepten op bewuste wijze vorm kunt geven in jouw leven.
Wat kun je verwachten?
Themasessie 1: Geloof
Geloven komt op vertrouwen en overgave aan. Geloof is een ander woord voor vertrouwen. Het is je basis, de diepe overtuiging dat de wereld in haar puurste vorm goed en veilig is. Je kunt vallen, maar je zult ook altijd weer opstaan. Dit vertrouwen hebben in het leven maakt ons kwetsbaar, want het leven is onvoorspelbaar. Maar in kwetsbaarheid huist ook onze grootste kracht.
Vragen die bij dit thema horen:
- Kan ik de behoefte loslaten om het leven tot in het kleinste detail te controleren en te willen sturen?
- Vertrouwen afgewisseld door diepe twijfel: “Is dit alles?”
- Word ik opgevangen als ik val?
- Durf ik twijfels en vragen te laten staan en me over te geven aan de natuurlijke ‘flow’ van het leven?
- Hoe ga jij om met het thema veiligheid (emotioneel en/of fysiek)?
Themasessie 2: Hoop
Met ons verstand is hoop veelal niet te bevatten. Het is de brandstof die het vuur brandend houdt in tijden van crisis en wanhoop waardoor je de kracht blijft genereren om door te gaan. Het leven omarmend zoals het zich ontvouwt. Daarmee houd je gegrond en verankerd in een waarheid en realiteit die je alleen diep in je hart voor mogelijk houdt.
Vragen die bij dit thema horen:
- Durf je het leven in al zijn hoogte en diepte te omarmen?
- Kun je perspectief zien in tijden van crisis, stress en wanhoop?
- Wat is jouw anker in dit leven, wat geeft jou hoop?
- Kun jij omgaan met teleurgestelde verwachtingen?
- Hoe ga jij om met de emoties teleurstelling en verdriet?
Themasessie 2: Liefde
Eerder in dezelfde brief, heeft Paulus het nog eens over het geloof. Daarin zegt hij: “Al had ik het geloof dat bergen kan verplaatsen – had ik de liefde niet, ik zou niets zijn.” Zonder de liefde is er dus niets. De liefde die hij hier bedoelt is gebaseerd op de liefde voor alles wat het leven omvat, de vrijheid die wij daarin ervaren en de keuzes die wij op basis daarvan maken. Want liefde is niet alleen een gevoel maar veel vaker een manifestatie van onze keuzes gestuurd door onze emoties, gevoelens en wereldbeeld.
- Kun jij met een liefdevolle en open blik naar je jezelf en anderen kijken?
- Durf jij je kwetsbaar op te stellen, je verdediging te laten zakken?
- Hoe ga jij om met de kwetsbaarheid van je leven?
- Hoe ga jij om met de emoties angst?
Praktische Informatie
- Aantal sessies: 3 (het programma wordt verspreid over 3 dagdelen)
- Investering: 149 euro incl. BTW per persoon voor particulieren.
- Groepsgrootte: om de interactie te optimaliseren is het aantal deelnemers per sessie beperkt tot een maximum van 10 personen.
- Locatie: Driebergen en/of IJsselstein
- Aankomende sessies /Data 2023
– Editie 1: 12, 19 en 26 april
– Edietie 2: 18, 25 oktober en 1 november