fbpx

Het signaleren van driftaanvallen en het herstellen van rust 

Kinderen kunnen soms ineens een driftaanval hebben. Of ze blijven maar huilen. Hoe ga je daar als ouder mee om? Dit artikel is deel één van een drieluik. Dit deel gaat over het signaleren van de uitbarstingen van je kind en hoe je daarmee om kunt gaan. In deel twee en drie geef ik 8 tips die jou als ouder helpen om op liefdevolle wijze grenzen te stellen die je kind helpen.
Een bezorgde ouder vroeg me laatst: ‘Adviseer je me nou om “nee” te zeggen tegen mijn zoon en hem vervolgens te laten huilen? Dat is wat mijn ouders met mij deden. Ik herinner me dat ik daarna uren huilend op mijn kamer doorbracht, in mijn eentje. Het was niet goed voor me, en het maakte me zo boos op mijn ouders!’ Deze ouder maakt een goed punt. Soms is een flinke huilbui even nodig. Bij kinderen is de frontale cortex volop in ontwikkeling. Hierdoor moeten ze vaker huilen dan volwassenen. Zo kunnen ze alle emoties verwerken die hun gedrag sturen.

Ouders als veilige haven

Maar die verwerking kan alleen op goede wijze verlopen als kinderen iemand in de buurt hebben die met compassie en medeleven met hun emoties omgaat. De veilige haven van een ouder. Je kind eindeloos alleen laten om te huilen brengt ze meer schade toe dan dat het ze helpt. Je geeft ze hiermee de boodschap dat ze helemaal alleen zijn met die nare  gevoelens die ze nog niet begrijpen, net op het moment dat ze ons het hardst nodig hebben. Als kinderen zo’n uitbarsting hebben, bedenk dan dat het hier gaat om emoties die ze nog niet verbaal kunnen uiten. De uitbarsting is een teken dat ze een volle emotionele rugzak hebben die geleegd moet worden. Wat ze van jou nodig hebben, is dat je verbinding met ze maakt om ze te helpen zich veilig genoeg te voelen.

Wanneer grijp je in?

Zoek naar alle mededogen en compassie die je binnenin je hebt en stel een redelijke, zachte grens. Iets waar het kind tegenin kan gaan. Dat doe je op deze momenten:

  • Telkens als je kind je recht aankijkt en de regels toch overtreedt. Dat is een teken dat je kind ruzie met je probeert te zoeken als een manier om te ontsnappen aan de emoties die het ervaart.
  • Telkens wanneer je kind extreem veeleisend en koppig is en onmogelijk tevreden te stellen lijkt.
Je kind heeft je hulp nodig

Als kinderen dwarsliggen, is dat een teken dat ze het zelf intern moeilijk hebben. Ze hebben dan jouw hulp nodig om met die grote gevoelens om te leren gaan. Voor jou is dat het teken om in het verwerkingsproces te stappen. Ze geven op deze wijze een signaal af dat ze willen dat je ze letterlijk en figuurlijk vasthoudt. En ze zullen in die emotionele uitbarsting blijven totdat je ze helpt.

Straf niet, stel wel grenzen

Als je kinderen straft voor hun wangedrag op zo’n moment, help je ze niet om te leren omgaan met de emoties die het wangedrag veroorzaken. Zelfs een time-out isoleert het kind en verstoort jullie verbinding – net op het moment waarop je kind je het hardst nodig heeft. Stel echter wel grenzen. Een liefdevolle grens die je op empathische wijze stelt, biedt houvast en structuur. Hierdoor voelt het kind zich veiliger. Bovendien kan die grens net dat zijn wat het kind nodig heeft om uiting te kunnen geven aan de gevoelens en emoties die de onrust veroorzaken. Huilen in de veiligheid van jouw liefdevolle aanwezigheid brengt jouw kind naar een staat van welzijn en verbinding. Zodra het kind zich weer goed voelt, zal het ook ‘goed handelen’. Want in de kern willen kinderen zich graag op vreedzame wijze verbinden met de volwassenen van wie ze houden.
Dit artikel is deel één van een drieluik. In deel twee en drie geef ik 8 tips die jou als ouder helpen om op liefdevolle wijze grenzen te stellen die je kind helpen.

  1. Klik hier om deel 2 van dit drieluik te lezen: Liefdevol grenzen stellen (tips 1 – 5)
  2. Klik hier om deel 3 van dit drieluik te lezen: Liefdevol grenzen stellen (tips 5 – 8)
Persoonlijke begeleiding bij het opvoeden van je kinderen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.