fbpx
Zo bevrijd je jezelf van schuldgevoelens
Foto@ Rafael Barros

Zo bevrijd je jezelf van schuldgevoelens

Schuld komt voor in vele vormen en wordt veroorzaakt door verschillende stressoren. Schuldgevoel kan de juiste emotionele reactie zijn op iets dat je verkeerd hebt gedaan, of het kan het gevolg zijn van mentale stress. Wat het ook mag zijn, wat is de sleutel om te leren hoe je kunt stoppen met je schuldig te voelen over dingen waar je wel of helemaal geen schuld aan hebt? Je kunt je tenslotte niet voor altijd slecht voelen. Schuldgevoel kan je leven overnemen en je ervan weerhouden je dromen te volgen. Laten we leren hoe we ons niet langer schuldig kunnen voelen en onszelf daarvan kunnen bevrijden.

Wat is schuld?

Zoals ik al schreef wordt schuld op verschillende manieren gedefinieerd. Terwijl een gezond schuldgevoel voortkomt uit het maken van fouten en het veroorzaken van problemen voor anderen, komt ongezond schuldgevoel voort uit een negatieve gemoedstoestand. Hoewel deze negatieve mindset kan worden veranderd, is het makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe dan ook, hier delen we een aantal tips om je te helpen af te stappen van dat non-stop zeurend gevoel ergens schuldig aan te zijn. Het is hoog tijd dat zware juk af te leggen en jezelf te te bevrijden van je schuldgevoel.

  1. Waardeer jezelf

Of je schuld nu komt van gezonde of ongezonde gedachten, zorg ervoor dat je eerst één belangrijk ding doet: van jezelf houden en waarderen wat je wél goed doet. Het maakt niet uit hoeveel je iets hebt verwaarloosd of verpest, ook dan moet je nog steeds de dingen kunnen waarderen die je wel goed hebt gedaan.

Nu zeg ik niet dat het oké is om iemand onrecht aan te doen, want dat is het absoluut niet. Het is gewoon niet onvergeeflijk om verder te gaan met je leven. Erken wat je verkeerd hebt gedaan, maar onthoud dat je een gezond zelfbeeld moet behouden met betrekking tot wat je beter kunt doen.

  1. Herken je ware emoties

Soms verdoezelt schuldgevoel hoe je echt over een persoon of situatie denkt. Als je weet dat de persoon zelf niet lekker in haar/zijn vel zit, weet je dat hun beschuldigingen of ‘schuldgevoelens’ misschien niet legitiem zijn.

Misschien koester je wrok jegens iemand vanwege wat ze gezegd of gedaan hebben en wil je dat ze zich schuldig voelen terwijl daar eigenlijk geen reden voor is. Misschien moet je in dat geval boos zijn en voor jezelf opkomen. Dat zou eerder recht doen aan de omstandigheden in plaats van iemand een schuld gevoel aan te praten. Zorg ervoor dat je de situatie goed analyseert voordat je de verantwoordelijkheid voor een situatie of de gevoelens van iemand opeist.

  1. Vertel de hele waarheid

Volgens onderzoek van de American Psychological Association veroorzaakte het vertellen van een gedeeltelijke waarheid grotere schuldgevoelens dan het daadwerkelijk vertellen van een volledige leugen. Met andere woorden, uit het onderzoek bleek dat liegen niet zo schadelijk bleek te zijn als het weglaten van delen van de verklaring.

Nu pleit ik absoluut niet voor leugens! Deze leiden altijd op korte of lange termijn tot schade. Nee, ik pleit ervoor om steeds de hele waarheid te vertellen en niets dan de hele waarheid of de helft daarvan. Ook als het moeilijk is, ook als het op korte termijn slecht uitkomt.

  1. Doe het gewoon beter

Schuldgevoelens ontstaan als je weet dat je niet je best hebt gedaan. Dit zijn gezonde schuldgevoelens die bedoeld zijn om je te helpen verbeteringen in jezelf aan te brengen. Besteed veel aandacht aan deze gevoelens, want ze zullen je op de lange termijn een beter mens maken. Dus weet je beter? Doen dan ook beter.

  1. Zorg goed voor jezelf

Aan de andere kant vertoon je misschien schuldgevoelens voor dingen waar je je niet slecht over zou moeten voelen. Misschien ben je gewend om voor (zieke) familieleden of vrienden in nood te zorgen en dus zelfzorg te verwaarlozen. Soms besluit je iets voor jezelf te doen en dan voel je je schuldig. Deze gevoelens zijn in je geworteld door jaren van onbaatzuchtige plicht. Dit is een ongezond schuldgevoel dat onmiddellijk moet worden uitgebannen, zodat je meer en beter voor jezelf kunt gaan zorgen.

Onthoud dat je, om van een ander te houden of voor een ander te zorgen, eerst van jezelf moet houden en voor jezelf moet zorgen. Als je dit niet doet, zal je uiteindelijk emotioneel, mentaal en fysiek lijden.

  1. Stop met “alles of niets” denken

Stop te denken dat dingen “zwart-wit” (moeten) zijn. Dit betekent dat je niet moet denken dat je een slecht persoon bent, alleen maar omdat je niet perfect bent. Schuldgevoel komt soms naar boven wanneer onze partner of ouder onze wegen of ons handelen bekritiseert. Als we dingen anders aanpakken dan anderen, of als we vragen anders/beter behandeld te worden, worden we vaak tot vijanden gemaakt.

In plaats van ons slecht te voelen omdat we bijvoorbeeld een betere behandeling eisen, moeten we dingen afwegen en ze in hun context bekijken. Er is geen “zwart-wit” in welke relatie dan ook. Ja, schuldgevoel kan soms goed zijn om ervoor te zorgen dat we het beter doen, maar het kan ook ongezond zijn en ons gevoel van eigenwaarde verlammen. Wees voorzichtig en omarm zelfs de grijze gebieden.

  1. Betrek niet alles op jezelf

Vraag mensen waarvan je denkt dat je ze onrecht hebt aangedaan, of ze zich verwaarloosd of misdaan voelen. Als ze je vertellen dat je je te veel zorgen maakt over de situatie, dan doe je dat misschien ook. Met andere woorden: neem nooit schuld op je die niet rechtmatig van jou is. Als je ziet dat het goed gaat met de andere partij en ze zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken, moet je misschien niet zo streng voor jezelf zijn. Het is dus altijd goed om eerst vragen te stellen en te onderzoeken. Neem niets zomaar aan.

  1. Herken wanneer je aan het piekeren gaat

Mensen die last hebben van angst zullen over allerlei situaties piekeren. Ze zullen zelfs schuld vinden in gebeurtenissen die helemaal niets met hen te maken hebben. Wanneer iemand zich een beetje anders gedraagt, nemen ze aan dat dit komt door iets dat ze hebben gezegd of gedaan. De waarheid is dat ze zich niet eens herinneren wat dat ding is waar jij je schuldig of slechts over voelt. Laat het los.

  1. Doe een stap terug

Misschien moet je gewoon een stapje terug doen. Jezelf afzonderen van de situatie of het probleem dat je schuldgevoel aanwakkert, kan je helpen om iets vanuit een beter perspectief te zien. Een nieuw perspectief kan ons vaak helpen de “terechtheid” te zien van hoe we ons voelen.

Het kalmeert ook eventuele negatieve gevoelens die verband kunnen houden met datgene waar we ons schuldig over voelen. Tijd kan op zichzelf ook een geweldige genezer zijn.

  1. Meditatie

Natuurlijk helpt meditatie ons bij schuldgevoelens, of het nu gezonde of ongezonde gevoelens zijn. Soms, wanneer we afstand nemen van het probleem, kunnen we ook de tijd nemen om onze gedachten van alle zorgen te ontdoen. Nee, dit betekent niet dat we alle verantwoordelijkheid afschuiven, het betekent alleen dat we genoeg om onszelf geven om onze mentale en emotionele gezondheid te stimuleren.

Hoe te stoppen met schuldgevoelens? Gewoon laten gaan.

Niemand is perfect. Wanneer schuldgevoelens opkomen, houd dan dit in gedachten: morgen is een nieuwe dag en wat er ook is gebeurd: niets, zelfs de donkerste periode, duurt voor altijd. Leren hoe je kunt stoppen met je schuldig te voelen is een proces van accepteren wat is en dat loslaten. In conclusie, schuldgevoelens kunnen ons leven aanzienlijk beïnvloeden en ons beletten om vooruit te komen en ons potentieel te bereiken. Gelukkig zijn er verschillende stappen die we kunnen nemen om deze gevoelens te verminderen en uiteindelijk te stoppen.

Allereerst is het belangrijk om onze gedachten en overtuigingen te onderzoeken en te veranderen als deze onrealistisch of ongezond zijn. Vervolgens moeten we onszelf toestaan om fouten te maken en onszelf te vergeven voor eventuele fouten uit het verleden.

Het aanpakken van schuldgevoelens kan ook betekenen dat we onze persoonlijke grenzen moeten vaststellen en leren nee te zeggen tegen verzoeken die ons overweldigen. Verder kan het helpen om ons te concentreren op het heden en te leren leven in het moment, in plaats van ons zorgen te maken over wat er in het verleden is gebeurd of wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Door deze stappen te volgen en ons te richten op positieve gedachten en acties, kunnen we schuldgevoelens verminderen en uiteindelijk stoppen. Laten we onszelf toestaan om te groeien, te veranderen en vooruit te gaan, zonder ons te laten tegenhouden door onnodige en belemmerende gevoelens.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meerinformatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.