fbpx
Hoe Mariska per ongeluk haar droombaan vond (en waarom je (soms) niet te veel moet plannen)
Foto @Edward Cisneros

Hoe Mariska per ongeluk haar droombaan vond (en waarom je -soms- niet te veel moet plannen)

Mariska was altijd al een harde werker en had diverse banen gehad in verschillende sectoren, maar toch voelde ze zich nooit helemaal op haar plek. Ze had altijd het gevoel dat er iets ontbrak en dat ze haar ware roeping nog niet had gevonden. Maar toen ze besloot om eens online te zoeken naar andere carrièremogelijkheden en misschien van baan te veranderen, had ze geen idee dat ze per ongeluk haar droombaan zou vinden. In deze blog vertelt Mariska haar verhaal over hoe ze per ongeluk haar droombaan vond en waarom ze er nog elke dag blij mee is.

Per ongeluk?

Hallo daar! Mijn naam is Mariska, en ik ben hier om mijn verhaal te delen over hoe ik mijn droombaan vond, zonder er echt naar op zoek te zijn. Ja, je leest het goed – ik vond mijn droombaan per ongeluk! Ik zal je vertellen hoe het allemaal begon. Ik was aan het werk als accountant bij een groot bedrijf en hoewel ik mijn werk leuk vond, had ik altijd het gevoel dat er iets ontbrak. Het was alsof ik niet helemaal op mijn plek was en ik wist niet zeker wat ik eraan kon doen.

Op een dag was ik op Googlend op zoek naar mogelijke carrièremogelijkheden een tips over hoe ik dat kon aanpakken. Ik was niet echt meteen van plan om mijn toenmalige baan op te geven, maar natuurlijk kon het geen kwaad om wat inspiratie op te doen. Googlen is immers gratis en zonder gevolgen.

Tijdens mijn Google search kwam ik “per ongeluk” terecht op deze blog over 10 cruciale vragen bij een carrièreswitch. Ik begon te lezen en ik was vooral geïntrigeerd geraakt door het stukje over “Kan iedereen een carrièreswitch maken?”. Daar waar ik meer nadacht over een andere baan/baas, ging dit meer over een totale carrièreswitch. Dat was nog niet bij me opgekomen. Het was alsof ik een hele nieuwe wereld in mezelf had ontdekt.

Als ik inderdaad niet alleen van baan zou veranderen, maar een totale carrièreswitch zou overwegen, wat zou ik dan gaan doen? Dat was een spannende vraag waar ik absoluut geen antwoord op wist. Na maanden van peinzen en twijfels heb ik de stoute schoenen aangetrokken en contact opgenomen met Mami (red. Veza) voor een Oriëntatiesessie. Misschien kon zij mij een stukje op weg helpen.

Die sessie kwam (heeeeel kort gezegd) op het volgende neer:

Dat is een goede vraag en het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals je interesses, vaardigheden, ervaringen en persoonlijke waarden. Het is belangrijk om een carrière te kiezen die niet alleen financiële stabiliteit biedt, maar ook voldoening geeft en bijdraagt ​​aan je persoonlijke groei.

 Als je geïnteresseerd bent in de gezondheidszorg, zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om verpleegkundige, fysiotherapeut of doktersassistent te worden. Als je gepassioneerd bent over technologie, kun je een opleiding volgen tot softwareontwikkelaar of data-analist. Als je graag creatief bezig bent, kan een carrière in grafisch ontwerp, illustratie of copywriting iets voor jou zijn. Er zijn talloze mogelijkheden, dus het is belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de verschillende carrière-opties die voor jou beschikbaar zijn.

Het kan ook nuttig zijn om met mensen te praten die al in het veld werken waarin je geïnteresseerd bent. Vraag ze wat ze leuk vinden aan hun werk, wat de uitdagingen zijn en welke opleidingen of vaardigheden nodig zijn om succesvol te zijn. Zo kun je een beter beeld krijgen van wat je kunt verwachten en of dit past bij wat je zoekt in een carrière.

 Onthoud dat een carrière-switch een uitdagend proces kan zijn, maar ook een belonende stap in je leven kan zijn. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om deze stap te zetten, maar als je goed onderzoek doet en een plan maakt, kan het de moeite waard zijn.

 Daarnaast kan het ook helpen jezelf af te vragen: waar zou ik beter in willen worden? Wat wil ik nog leren? Dat zijn goede vragen om jezelf te stellen als je nadenkt over een carrière-switch. Het beantwoorden van deze vragen kan je helpen om te bepalen welke richting je wilt opgaan en welke vaardigheden je wilt ontwikkelen.

Een goede manier om te beginnen is door een lijst te maken van je interesses en passies. Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je energie van? Probeer deze interesses te koppelen aan verschillende carrière-mogelijkheden. Zoek uit welke vaardigheden vereist zijn voor die carrières en bepaal welke van die vaardigheden je al hebt en welke je nog moet ontwikkelen. Vraag ook feedback aan vrienden, familie en collega’s over jouw sterke punten en wat ze denken dat je zou kunnen verbeteren. Dit kan je helpen om je sterke punten te identificeren en te bepalen welke vaardigheden je nog verder kunt ontwikkelen.

 Het kan ook nuttig zijn om te onderzoeken welke vaardigheden momenteel gevraagd worden in de industrie waarin je geïnteresseerd bent. Kijk naar vacatures en vereisten voor opleidingen en cursussen in het veld. Uiteindelijk is het belangrijk om een ​​carrière te kiezen waar je gepassioneerd over bent en waar je graag in wilt groeien. Kies een carrière waarin je kunt blijven leren en jezelf kunt blijven ontwikkelen, zodat je het beste uit jezelf kunt halen en voldoening kunt vinden in wat je doet.”

Koken en gezonde voeding 

Na wat reflectie kwamen we tot de conclusie dat ik vooral geïnteresseerd ben in (gezonde) voeding en zou er meer over willen leren: wat is nu echt gezond en wat is grote onzin? En hoe kun je dagelijks gezond koken/eten zonder dat het als een straf voelt. Gewoon lekker eten zonder dat ik me daarna schuldig voel over wat ik gegeten had.  Dus daar wilde ik graag mee aan de slag. Mami gaf wat tips over de verschillende stappen die ik kon nemen om mijn kennis te vergroten en misschien zelfs een carrière in dit gebied na te streven.

  1. “Leesboeken over voeding: Er zijn talloze boeken geschreven over voeding en gezondheid, van wetenschappelijke naslagwerken tot populaire boeken voor het grote publiek. Deze boeken kunnen je helpen om een dieper begrip te krijgen van de wetenschap achter voeding en hoe het lichaam reageert op verschillende voedingsstoffen.
  1. Volg online cursussen: Er zijn veel online cursussen beschikbaar die je kunt volgen om meer te leren over voeding en gezondheid. Zoek naar cursussen van gerenommeerde universiteiten of organisaties die zich richten op gezondheids- en voedingsonderwijs. 
  1. Praat met experts: Zoek naar professionals in de voedingsindustrie, zoals diëtisten, voedingsdeskundigen en gezondheidscoaches. Stel vragen en krijg inzicht in hun werk en hun kijk op voeding en gezondheid. 
  1. Doe ervaring op: Probeer zelf gezonde maaltijden te koken en te experimenteren met verschillende ingrediënten en recepten. Overweeg ook om vrijwilligerswerk te doen bij een lokale voedselbank of een organisatie die zich richt op gezonde voeding.
  1. Overweeg een carrière in de voedingsindustrie: Als je gepassioneerd bent over voeding en gezondheid, overweeg dan om een carrière in dit gebied na te streven. Er zijn verschillende carrièremogelijkheden, zoals diëtist, voedingsdeskundige, gezondheidscoach, culinair specialist en meer.

Ongeacht welke stappen je neemt, blijf nieuwsgierig en blijf leren. Door je kennis en begrip van gezonde voeding te vergroten, kun je niet alleen een gezondere levensstijl voor jezelf creëren, maar misschien ook in de toekomst ook anderen helpen om hetzelfde te doen.”

En toen kwam bij mij een soort paniekgevoel: ja, klinkt allemaal heel leuk. Maar ik heb ook gewoon mijn verantwoordelijkheden. Moet ik dan meteen mijn huidige baan opgeven om mij op iets anders te focussen? Het antwoord was kort en simpel: NEE!

Nee, het is niet altijd nodig om meteen je huidige baan op te geven als je een carrièreswitch wilt maken. Het kan verstandig zijn om eerst te onderzoeken wat je mogelijkheden zijn en hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden op een nieuwe carrière voordat je je huidige baan opzegt.

Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen:

  1. Onderzoek je nieuwe carrière: Leer zoveel mogelijk over de industrie of het vakgebied waarin je geïnteresseerd bent. Praat met mensen die al werken in die sector en neem de tijd om te begrijpen welke vaardigheden en ervaringen je nodig hebt om succesvol te zijn.
  1. Ontwikkel nieuwe vaardigheden: Overweeg om aanvullende opleidingen of trainingen te volgen om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor je nieuwe carrière. Dit kan bijvoorbeeld een opleiding zijn, een onlinecursus of het volgen van workshops en seminars.
  1. Zoek een mentor: Vind iemand in de branche die je kan begeleiden en ondersteunen bij je carrièreswitch. Een mentor kan je adviseren over hoe je het beste kunt voorbereiden op de overgang en je waardevolle inzichten geven in de branche.
  1. Maak een financieel plan: Overweeg hoe je je financiële situatie kunt beheren terwijl je overstapt naar een nieuwe carrière. Het kan een goed idee zijn om wat geld te sparen voordat je de overstap maakt, zodat je een buffer hebt terwijl je je nieuwe carrière opbouwt.
  1. Overweeg deeltijd- of freelance werk: Als je de overstap naar een nieuwe carrière maakt, kan het nuttig zijn om eerst deeltijd- of freelance werk te zoeken in je nieuwe vakgebied. Dit kan je helpen om ervaring op te doen en een netwerk op te bouwen terwijl je nog steeds werkt in je huidige baan.

Onthoud dat het maken van een carrièreswitch tijd en geduld vergt. Het is belangrijk om jezelf voldoende tijd te geven om te onderzoeken, te leren en te groeien voordat je je huidige baan opzegt. Met de juiste voorbereiding en inzet kun je succesvol een carrièreswitch maken.

Eten en kokerellen

Ik begon meer en meer over voeding te lezen en het werd een nog grotere passie van me. Ik besloot om een kookcursus te volgen en begon mijn variaties te maken van gezonde voeding. Voor ik het wist, had ik steeds meer mensen binnen mijn netwerk die geïnteresseerd waren in wat ik te zeggen had. Ik begon voor kleine groepjes bij mij thuis workshops te organiseren over gezonde voeding. Dat deed ik in de avonduren, naast mijn baan en bouwde dat langzaam uit naar steeds meer uren.

Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en werk ik nu 3 dagen per week als accountant en de rest van mijn week ben ik bezig met mijn andere passie: koken.  Nu werk ik als freelance voedingsdeskundige voor organisaties en ik kan eerlijk zeggen dat ik me nog nooit zo vervuld heb gevoeld in mijn werk. Ik had nooit gedacht dat ik mijn droombaan zou vinden door per ongeluk een blog te vinden over, maar soms gebeuren de beste dingen in het leven wanneer je het minst verwacht. Wie weet ga ik me ooit 100% bezighouden met gezonde voeding en alles wat erbij komt kijken, maar voor nu vind ik dat ik de perfecte combinatie heb kunnen maken voor een leuke loopbaan. Dus mijn advies aan jou is om niet te veel te plannen en jezelf open te stellen voor nieuwe ervaringen. Je weet nooit wat voor kansen er op je pad kunnen komen!

Is het pad van Mariska voor iedereen?

In het bovenstaand stukje lees over het pad van Mariska naar een nieuwe invulling van haar loopbaan. Ze is gelukkig met de combinatie zij heeft weten realiseren, maar natuurlijk, zijn er ook mensen die niet “per ongeluk” maar heel bewust kiezen voor een carrièreswitch. Misschien zijn ze uitgekeken op hun huidige baan, willen ze meer uitdaging of simpelweg iets nieuws proberen. Wat de reden ook is, het kan een grote stap zijn om je vertrouwde werk achter te laten en iets nieuws te beginnen.

Een carrièreswitch kan echter ook voor hilarische situaties zorgen. Zo ken ik bijvoorbeeld iemand die van een kantoorbaan als IT-specialist overstapte naar een baan als personal trainer. Het contrast tussen zittend werk achter een computer en het actieve werk van een personal trainer was enorm. Maar hij heeft er nooit spijt van gehad en geniet nu van zijn werk als personal trainer.

Een andere vriend van mij besloot om vanuit de financiële sector over te stappen naar het onderwijs. Het was een totaal andere wereld voor hem, maar hij vond het geweldig om zijn kennis te delen en de volgende generatie te inspireren. Natuurlijk zijn niet alle carrièreswitches succesvol en gaat het soms ook wel eens mis. Maar zoals het gezegde luidt, je leert meer van je mislukkingen dan van je successen. En wie weet, misschien leidt een verkeerde keuze uiteindelijk toch tot iets positiefs.

Kortom, het maken van een carrièreswitch kan zowel spannend als eng zijn. Maar het kan ook leiden tot de meest onverwachte en fantastische avonturen. Dus als je erover nadenkt om een nieuwe richting in te slaan, wees niet bang om het te proberen. Want wie weet wat voor geweldige dingen er op je pad kunnen komen! Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat je niet per se een totaal nieuwe opleiding hoeft te volgen om een carrièreswitch te maken. Vaak kun je met de vaardigheden en ervaringen die je al hebt, een overstap maken naar een andere sector of functie. Het vergt misschien wel wat aanpassingsvermogen en leergierigheid, maar het kan zeker mogelijk zijn.

Een ander voordeel van een carrièreswitch is dat het je de kans geeft om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe netwerken op te bouwen. Wie weet wat voor connecties je kunt opdoen in je nieuwe baan of sector. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je gelukkig voelt in je werk. Het grootste deel van ons leven brengen we door op ons werk, dus het is zeker de moeite waard om er tijd en energie in te steken om een baan te vinden die echt bij je past.

Dus, als je het gevoel hebt dat je vastzit in je huidige baan of als je gewoon toe bent aan iets nieuws, overweeg dan eens om een carrièreswitch te maken. Het kan eng zijn, maar het kan ook de beste beslissing zijn die je ooit hebt genomen. En wie weet, misschien vind je net als ik je droombaan per ongeluk!

* Omwille van haar privacy zijn zowel de naam als de foto van Mariska fictief.  

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.