fbpx
Dit moet je doen om doelen te bereiken
Foto @Cotton Bro

Dit moet je doen om doelen te bereiken

De winter- en zomervakantie zijn geweldige momenten om afstand te nemen van de dagelijkse hectiek, te bezinnen en de koers van je leven te evalueren. Dit geeft inzicht in wat je vooral moet vasthouden en blijven doen. Daarnaast verschaft het je een blik op de gebieden van je leven waarin je zaken los mag laten of moet bijsturen. De conclusie van deze evalutie kan resulteren in een goede voornemen om zaken stapsgewijs of radicaal anders aan te pakken. Maak jij zo’n voornemen? Dan verdient dat een waarschuwing: meer dan de helft van alle goede voornemens mislukt, maar dat hoeft voor jou niet het geval te zijn. Want, hieronder lees je over de duurzaamste weg om doelen te bereiken. Kortom: hoe je de juiste voornemens identificeert om jouw leven te verbeteren, een plan maakt om dit te bereiken en deel uit te maken van de kleine groep mensen die met succes hun doelen bereikt.

Het internet staat vol met artikelen, blogs, video’s, boeken en advertenties die beweren dat zij je in rap tempo en pijnloos de moeste doelen kunnen doen bereiken. Grote levensvragen worden platgeslagen tot simpele life hacks, shortcuts en snelle oplossingen en resultaten. Bestaat er echt een TGV of snelweg naar lange termijn succes en welzijn? Wij doken in de boeken en vroegen het aan de experts. Spoiler alert: Je doel zal niet zomaar op magische wijze bereikt worden. Wij bieden je wijsheden en handvatten naar de duurzaamste weg om je doelen te bereiken.

Waar komt de sneltrein beweging vandaan? 

  • “In één week tien kilo afvallen”
  • “Een complete body workout binnen 10 minuten” 
  • “Leer in 30 dagen succesvol ondernemen” 
  • “Verdien duizenden euro’s met deze ene investering” 
  • “Klik hier voor de baan van je dromen, waarin je met een paar uurtjes werk per week meteen miljoenen verdient”

Er zijn talloos van dit soort boeken, blogs en video’s te vinden omdat we in een samenleving leven waarin de illusie wordt gewekt dat alles met snelheid en gemak verkregen kan worden. Het is net alsof je doorlopend uitgenodigd wordt mee te doen aan de loterij waarin je met een investering van 5 euro honderd miljoen kunt winnen.  Verhalen van Unicorn-miljonairs, Youtube-sterren en de vijftienjarige miljonairs worden breed uitgemeten. Daarin wordt er vooral aandacht geschonken aan de snelheid waarmee zij dat succes hebben bereikt – ze deed dit en ‘BAM’ ze waren succesvol. 

En iedereen wordt aangemoedigd om de geheimen van de deze ‘succes magnaten’ als ‘shortcut’ naar succes te gebruiken.

Moet je dan helemaal geen lifehacks meer gebruiken?

Ik zeg niet dat je nooit meer naar life hacks en shortcuts moet zoeken, of dat ze geen voordeel hebben. Ik kijk zelf graag naar ‘how-to-video’s’  dat ik het wiel niet steeds weer opnieuw uit hoef te vinden, super handig. Maar deze shortcuts en life hacks zijn zijn alleen nuttig in een zeer beperkte situaties.

Bijvoorbeeld, een life hack die beweert dat je binnen een maand perfect piano kunt leren spelen, biedt je een zwakke definitie van vaardigheid en vakkundigheid.

Eén liedje voor een verjaardagsfeest kun je misschien in een maand leren spelen. Maar als iemand een nieuw nummer begint te zingen nadat je klaar bent met spelen, kun je niet mee improviseren. Shortcuts kunnen eenvoudige problemen oplossen, maar complexe problemen en lange termijn succes vereisen een vergaande inzet en begrip van de materie, en dat vraagt om tijd – veel tijd en geduld. 

Shortcuts en life hacks zijn niet bedoeld als vervanging voor een diepe leerervaring. Als je werkelijk meesterschap wilt ontwikkelen in wat je doet zul je dus voorbij de life hacks en shortcuts moeten willen kijken.

Waarom hebben we zo’n haast om perfectie te realiseren?

Je hebt een lang leven. Je gaat lang werken, wat perfect is omdat het tijd kost om echt ergens een expert in te worden. Er zullen op je pad ups en downs zijn, verrassingen, littekens, je zult fouten maken, herstellen, daarvan leren en groeien. Er is niets mis met fouten maken en ervan leren. Die ervaringen maken je tot wie je bent en je zult zijn. Dat zijn de bouwstenen naar het succes en resultaat waar je naar hunkert. 

Zonder die ongemakken zul je geen groots succes kennen.

Onderschat niet de waarde van de discipline die je verwerft door het overwinnen van uitdagende situaties. De mislukkingen, het lijden, de frustratie, de bochtige weg – op lange termijn is veel waarde uit in die ervaringen te halen, waarde die je niet krijgt als je een kortere weg neemt.

De tijd nemen om iets te leren en te beheersen, biedt je een heel repertoire aan vaardigheden waarmee je uitdagingen in nieuwe situaties het hoofd kunt bieden. Je leert tactieken waarmee je toekomstige problemen leert herkennen en oplossen – dit geeft een enorme boost aan je vertrouwen in jezelf en je capaciteiten om de toekomst aan te kunnen. 

Als je alleen shortcuts en hacks kent, zullen nieuwe, onzekere of onverwachte situaties je overweldigen. Immers, je hebt geen basis om op te bouwen.

Er is veel maatschappelijke druk om je carrière, je lichaam, liefdesleven en financiën zo snel mogelijk naar roemrijke hoogtes te racen, maar neem een ​​stap terug en geef jezelf de tijd om je de materie waarmee je te maken hebt diepgaand te begrijpen. Je moet vanuit verschillende hoeken naar je probleem kijken om de meest passend oplossing te vinden – dat kost nu eenmaal tijd. Je moet experimenten, fouten durven maken, jezelf leren herpakken en steevast volhouden. Hiermee bouw je veel meer zelfvertrouwen en lange termijn resultaten.

Neem de moeilijke weg. Het is het wachten en moeite waard.

Quarterlife crisis of dertigerdilemma

Liggen alle dingen in je leven nét een beetje anders dan je wilt of gehoopt had? Heb je het gevoel dat je ‘eigenlijk’ geen idee hebt wat je op allerlei vlakken in je leven wilt? Hierin ben je absoluut niet alleen: steeds meer mensen, jong en oud, krijgen te maken met een quarterlife crisis of dertigersdilemma. Ruim 72 procent van de jonge mensen krijgt met zo’n crisis te maken krijgt, waarin je alle keuzes die je in je leven gemaakt hebt opeens in twijfel trekt. Doe ik het allemaal wel goed? Wat wil ik eigenlijk? Ga ik wel snel genoeg? ’Heb ik nou wel de juiste keuzes gemaakt, kan het roer nog om?’

Loop je rond met vragen als ‘Is dit het dan? Is dit alles? ’Hoe maak ik nú de goede keuzes en hoe zorg ik dat ik later geen spijt krijg van de keuzes die ik nu maak’’ Wij hebben toolkits die helpen duidelijkheid te verwerven en handvatten waarmee je weer stappen kunt zetten naar meesterschap over die gebieden in je leven die voor onrust zorgen. Het resultaat? Meer rust in je hoofd en meer ruimte om te doen wat je wilt doen. 

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meerinformatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.