fbpx
Foto 6 Tips om Zelfliefde en Verantwoordelijkheidsgevoel te matchen
Foto @Liza Summer

6 Tips om zelfliefde en verantwoordelijkheidsgevoel te matchen

Iedereen heeft het over het belang van zelfliefde, maar hoe ziet zelfliefde er in praktische zin uit? Het vermogen om jezelf op een liefdevolle manier verantwoordelijk te houden voor je gedrag en daaraan gezonde grenzen te stellen, is een uiting van zelfliefde in de praktijk.

Wat is zelfliefde? Zelfliefde betekent onvoorwaardelijke liefde voor jezelf. Met andere woorden: jezelf met liefde tegemoet treden, zelfs wanneer je teleurgesteld in jezelf bent. Let op, het gaat hier niet om jezelf een vrijbrief geven voor onfatsoenlijk gedrag, maar eerder om het inzetten van zelfliefde om je angsten onder ogen te zien, steun te zoeken voor zelfsaboterend gedrag, jezelf ertoe zetten gezonde risico’s te nemen, diep te graven om het beste uit jezelf te halen, en eerlijk tegen jezelf zijn als je spijt hebt van een handeling of een slechte beslissing die je hebt genomen.

Dat valt allemaal onder de categorie ‘verantwoordelijkheidsgevoel’.

Met zelfliefde kun je jezelf verantwoordelijk houden voor het pad dat je bewandelt en de keuzes die je daarop maakt, zonder jezelf daarvoor te schamen, veroordelen en straffen. In plaats daarvan werk je bewust aan een gevoel van liefdevolle verantwoordelijkheid voor jezelf en je acties. Hoe doe je dat? Hieronder delen we 6 tips die hierbij zouden kunnen helpen:

  1. Ontwikkel een gezonde relatie met zelfdiscipline.

Verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag, emoties en zelfdiscipline gaan hand in hand. Veel mensen denken dat discipline een straf is, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Je zou zelfdiscipline ook kunnen zien als een bondgenoot om je doelen te bereiken, een middel om het beste uit jezelf te halen en goed voor jezelf te zorgen. Vanuit dat perspectief zou je zelfdiscipline kunnen ervaren als de behulpzame innerlijke coach of liefhebbende innerlijke ouder die alleen discipline van je eist en afdwingt omdat ze het beste voor jou willen.

Maak discipline speels door je innerlijke coach of innerlijke ouder een leuke naam of persoonlijkheid te geven… zorg er gewoon voor dat ze aardig zijn en ook ruimte weten te maken voor een moment van pauze, rust, luiheid en verveling.

  1. Leer hoe je op een liefdevolle manier tegen jezelf kunt praten over moeilijke of pijnlijke dingen.

Op een vriendelijke en zachte toon tegen jezelf praten is iets wat de meeste mensen moeten oefenen. Je bent misschien opgegroeid in een cultuur, huishouden of onderwijssysteem waar volwassenen niet wisten hoe ze je op een liefdevolle manier verantwoordelijk konden houden voor je gedrag. In plaats daarvan spraken ze je aan op de manier die zijzelf geleerd en ervaren hebben toen ze jong waren – op een toon van veroordeling, schaamte en afstraffing. De volgende keer dat je jezelf teleurstelt, gebruik dan die ervaring om jezelf juist vanuit zelfliefde tegemoet te treden.

Praat op een rustgevende manier tegen jezelf, zelfs als je jezelf verantwoordelijk houdt voor een grote onherstelbare/onvergeeflijke misstap.

  1. Wees compassievol eerlijk naar jezelf toe.

We realiseren ons vaak dat we een grote verandering in ons leven moeten aanbrengen die intimiderend is. Bijvoorbeeld het stoppen met ongezond gedrag van snoepen, alcoholmisbruik, roken, onvoldoende bewegen, afscheid nemen van een partner die niet (meer) bij ons past of onze opvoedingsstijl veranderen, te veel geld uitgeven aan onbevredigende activiteiten of dingen. Diep in je hart (of buik) weet je dat het hoog tijd is om verantwoordelijkheid te nemen en dit gedrag te veranderen of op z’n minst hulp te zoeken om dat voor elkaar te krijgen. En toch doe je het niet of lukt het niet.

Je kunt het besef van “ik moet iets veranderen, maar doe/wil het niet” op een eerlijke en toch medelevende manier benaderen. Je kunt de omstandigheden eerlijk toegeven zonder jezelf als een mislukkeling te bestempelen. In plaats daarvan zou je ook trots op jezelf kunnen zijn voor het feit dat je het besef hebt over je gedrag. Je handelt niet als een kip zonder kop, maar bent in die zin bewust onbekwaam. Dat is een goede eerste stap naar het beter leren begrijpen van je gedrag en daarbij naar wegen zoeken om het gedrag te transformeren. Dit zou je alleen kunnen doen, met ondersteuning van een vertrouwenspersoon in je familie- of vriendenkring of een hulpverlener. We zijn vaak niet eerlijk tegenover onszelf over de zaken waar we verantwoordelijkheid voor zouden moeten nemen, omdat we bang zijn voor de harde veroordeling die daarmee gepaard gaat.

Je haalt het beste in jezelf en anderen naar boven als je je medelevend opstelt, zelfs als je jezelf of die ander verantwoordelijk houdt voor een falen en het herstellen daarvan.

  1. Word eigenaar van de situatie en controleer wat je kunt.

Er is veel in het leven waar we geen controle over hebben. En toch zijn er vaak tal van elementen in je eigen persoonlijke leven waar je meer gezonde controle over zou kunnen uitoefenen. Wanneer je geconfronteerd wordt met uitdagende omstandigheden op je werk, of moeilijkheden ervaart in je relatie, gezondheid of woonsituatie, stel jezelf dan de vraag: “Wat kan ik in deze situatie wél beheersen of veranderen?”

Eigenaarschap nemen over je omstandigheden gaat over jezelf in staat stellen om je leven nog beter voor je te laten werken, niet over jezelf de schuld geven van je omstandigheden. Leg daarbij minder de nadruk op ‘perfectie’. Prioriteer zelfliefde door elke poging die je waagt om meer verantwoordelijkheid te nemen voor een situatie en controle te krijgen over je leven te waarderen en zelfs te vieren. Door ook de kleine stappen te vieren bouw je aan je gevoel van zelfvertrouwen, want het zijn alle kleine stappen opgeteld die zorgen voor grote veranderingen.

  1. Kom op voor je toekomstige zelf.

Je huidige zelf op een liefdevolle manier verantwoordelijk houden voor het verloop van je levenspad staat gelijk aan het opkomen voor je toekomstige zelf. Bijvoorbeeld, elke maand extra aflossen op je hypotheekschuld of vandaag uit een ongezonde relatie stappen zou iets kunnen zijn waar jouw toekomstige zelf je over 20 jaar enorm dankbaar voor zal zijn. Dit zijn zaken die voor jou vandaag als een groot en pijnlijk offer kunnen voelen, maar in de ogen van je toekomstige zelf zullen dit juist grote zegeningen/geschenken zijn. Immers, zij/hij zal moeten leven met de gevolgen van de acties en besluiten die jij vandaag neemt. Dus in plaats je energie te focussen op schaamte en veroordeling van je acties, richt je je aandacht op wat je vandaag zou kunnen doen om de omstandigheden positief te veranderen.

Dat is een daad van liefde voor jezelf, vandaag en morgen.

  1. Een betere wereld/maatschappij begint bij jezelf.

Een goede burger zijn en jezelf inzetten voor de maatschappij, de planeet en dat wat je hebt kunnen delen met mensen die minder hebben en worstelen om rond te komen is een indirecte daad van zelfliefde. Waarom?

Omdat het activeren van het nobele deel van jezelf dat ernaar verlangt verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar omgeving een manier is om voor dat deel van jezelf te zorgen. Door niet alleen ‘goed’ te willen doen, maar werkelijk je woorden om te zetten in daden geef je uiting aan die behoefte om een betere wereld te creëren. Die behoefte is er omdat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Voor de wereld zorgen is eigenlijk een manier om een florerende maatschappij, een gezonde planeet en een stabiele omgeving mogelijk te maken waarin we allemaal onze levens zo goed en zo veilig mogelijk kunnen leven.

Door voor onze omgeving te zorgen, zorgen we dus ook voor onszelf. Wij zijn immers ook een deel van die omgeving.

Conclusie

Zowel qua zelfliefde als het nemen van verantwoordelijkheid over je leven zit het geheim in de aanpak. Vind liefdevolle manieren om jezelf liefdevol verantwoordelijk te houden voor je gedrag en handelen, en dan zul je zien dat ‘verantwoordelijkheid nemen’ een warme en zelfs leuke manier kan worden van het ervaren van je leven en de omstandigheden daarin.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.