fbpx
foto vrouw Doelen bereiken en goede voornemens volhouden

6 Manieren om ‘goede voornemens’ te behalen – (het hele jaar door!)

De laatste en eerste dagen van het jaar openen het seizoen voor het maken van allerlei beloftes aan onszelf (en anderen): goede voornemens. Goede voornemens over het volgen van een nieuwe studie, meer bewegen, gezondere keuzes maken in onze voedingspatronen, stoppen met roken, meer sparen, meer tijd vrij maken voor onze dierbaren, meer ontspanning, minder aandacht besteden aan mensen en omstandigheden die ons stressen, verandering in de loopbaan, etc.

Goede voornemens zijn dus beloftes over het verbeteren van belangrijke levensaspecten voor het creëren van meer welzijn en ‘gezondere’ levensomstandigheden. Het zijn echter vaak ook juist de beloftes die we ‘onbedoeld’ na verloop van tijd – helaas – breken. Volgens onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Scranton, houdt slechts 8% van de mensen vast aan hun goede voornemens voor het nieuwe jaar – hoewel meer dan 40% van mensen ze maakt.

Als goede voornemens gaan over het creëren van een ‘gelukkiger’ leven, waarom zetten we dan niet door om de gewenste eindresultaten te behalen én te behouden? Wat belemmert ons? En welke acties kunnen we ondernemen om ervoor te zorgen dat we onze doelstellingen voor een ‘gelukkiger’ leven – thuis én op het werk – kunnen behalen? In deze blog krijg je 6 handvatten. 

  1. Focus op je sterke eigenschappen 

Onderzoek wijst uit dat onze karaktereigenschappen vrij vast liggen. De kans is dus groot dat het bereiken van goede voornemens – die vragen om een verandering in onze persoonlijkheid – uitdagend zal zijn. In plaats van een onmiddellijke radicale ‘persoonlijkstransformatie’ na te streven, ligt de de sleutel juist in het nastreven van veranderingen die vragen om het inzetten van je reeds bestaande kwaliteiten en sterke punten. Mensen hebben namelijk een verbazingwekkend vermogen om nieuwe gewoontes te ontwikkelen, het wordt pas uitdagend wanneer je probeert nieuwe gewoontes te creëren én oude gewoontes los te laten.
Wil je een levenshouding die je in staat stelt om je doelen te bereiken? De eerste stap is om je bewust te worden van de gewoontes die je al hebt en welke je niet langer dienen – dat wil zeggen: welke gewoontes zijn goed voor je en welke vormen een belemmering voor wat je wilt bereiken? Om echt vooruitgang te boeken moet je dus eerst inzicht krijgen in hoe je jezelf versterkt of saboteert in het bereiken van je doelen. Gebruik vervolgens de ‘sterker makende’ gewoontes en eigenschappen om de impact van belemmerende gewoontes in je leven te beperken en uiteindelijk volledig los te laten.  

  1. Wees je toegewijd aan je groei, geluk en welzijn

Naast focus op je sterke eigenschappen moeten goede voornemens ook ondersteund worden met
overtuigingen en ervaringen die het bereiken ervan bevorderen. Het is namelijk ook belangrijk is om de manier waarop je naar de gestelde doelen kijkt te onder de loep te nemen: is jezelf inzetten voor je goede voornemens een straf of een beloning? Als je ervoor kiest om je doelen c.q. goede voornemens te zien als een voortdurende toewijding aan je groei, geluk en welzijn kun je ze waarschijnlijk gemakkelijker volhouden waardoor het bereiken van duurzame verandering mogelijk wordt. Een bezoek aan de sportschool zien als een stap naar meer vitaliteit is makkelijker vol te houden dan als je ziet als één grote ‘marteling’.  

  1. Neem verantwoordelijkheid over je doelen

Een andere reden waarom goede voornemens vaak floppen is dat ze niet worden versterkt door een principieel verantwoordelijkheidsgevoel en verantwoording. Verantwoording, zoals gedefinieerd in het boek ‘The Oz Principle’, is de ‘persoonlijke keuze om boven alle (ook de moeilijke) omstandigheden uit te stijgen en de inzet te tonen die nodig is om de gewenste resultaten te behalen‘.
Wanneer iemand proactief verantwoordelijkheid neemt om de resultaten te bereiken zal hij/zij beter in staat zijn om op creatieve wijze het probleemoplossend vermogen te gebruiken om cruciale stappen te zetten. Deze aanpak waarin ‘het bereiken van je doelen gebaseerd is op het nemen van verantwoordelijkheid hiervoor’ kan worden toegepast om het bereiken doelen te bevorderen – thuis en op het werk. Tegelijkertijd, draagt dit model bij aan je groei doordat je gedurende het proces steeds nieuwe vaardigheden ontwikkelt om verder te komen. Kortom, het verhoogt je gevoel van persoonlijke kracht, eigendom over het gestelde doel en verbinding met het te bereiken eindresultaat.

  1. Maak goede voornemens concreet en meetbaar

Het is belangrijk om goede voornemens te hebben – daarover zijn we het met elkaar eens. Zo wijst
onderzoek uit dat mensen die goede voornemens hebben 10 keer een hoger kans hebben om hun doelen te bereiken dan mensen die dat niet hebben. Maar zoals
psycholoog Tomas Chamorro-Premuzic schrijft: “er een groot verschil tussen het verlangen naar de resultaten die voortkomen uit de goede voornemens en het tonen van de inzet die dergelijke verandering mogelijk maakt. Dit komt vaak doorgaat men onvoldoende inzicht heeft in wát er elke dag concreet moet worden gedaan om de gewenste resultaten te bereiken.
Eén van de redenen waarom mensen goede voornemens meestal niet volhouden is dus niet dat de gestelde doelen te ambitieus zijn, maar omdat ze te vaag zijn. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om vaker naar de sportschool te gaan, maar als je geen meetbare doelstelling hebt om naartoe te werken, zoals elke week 3 keer anderhalf uur te gaan, verlies je waarschijnlijk je goede voornemen voordat januari ten einde loopt. Conclusie, goede voornemens moeten zinvol en meetbare zijn.

  1. Doe één ding tegelijk

Een van de gemakkelijkste routes om te falen is om te veel goede voornemens te hebben. Als je fitter en gezonder wilt zijn, doe dan één ding tegelijk. Stop met het gebruik van alcohol. Stop met roken. Word lid van een sportschool. Eet gezonder. Maar doe ze niet allemaal tegelijk, kies één actie en doe je best om je eraan te houden. Zodra je deze actie onder de knie hebt kun je daar een tweede actie aan toevoegen enzovoorts.
 

  6. Het is een leerproces

Accepteer dat een ‘terugval’ bij het veranderingsproces hoort. Het is onvermijdelijk dat je een terugval zult ervaren gedurende een veranderingsproces om een hardnekkige gewoontes los te laten. Je hoeft je je er dan ook niet schuldig om te voelen als je toegeeft aan je verlangens en accepteer dat het deel uitmaakt van het leerproces. Slechte gewoonten kunnen jaren kosten om in je systeem te wortelen en dat geldt ook voor de weg om ze los te laten – er zijn geen ‘quick fixes’ en snelle oplossingen. Het klinkt als een clichés zijn, maar durf fouten te maken, val, sta op en ga verder. We leren door onze fouten en elke dag biedt je een nieuwe kans om het anders te doen – en je kunt elke dag opnieuw beginnen.

Beperk goede voornemens niet tot een ‘nieuwjaar’  
Als het bovenstaande je allemaal als ‘teveel’ werk klinkt en denkt dat het niet de moeite waard is om goede voornemens te hebben, denk er dan aan dat mensen die goede voornemens maken tien keer meer kans hebben om hun doelen te bereiken dan degenen die dat niet hebben. Echter, het veranderen van je gedrag, het leren van nieuwe vaardigheden en gewoontes, of een aspect ervan, hoeft niet alleen aan het begin van het nieuwe jaar te gebeuren. Het kan op elke moment gedurende de 365 dagen van een jaar. 

Persoonlijke om je doelen helder te krijgen en te realiseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.