fbpx

Regels en Grenzen stellen binnen de opvoeding 

Als ouder wil je slechts één ding: je kind een goede start in het leven geven. Je wilt ze normen en waarden meegeven. Je gunt ze zelfstandigheid, creativiteit, zelfvertrouwen en zelfdiscipline. Maar vooral gun je ze dat ze gelukkig worden. Hoe zorg je daarvoor? In deel schreef ik over het scheppen van een omgeving waarin er veilige hechting plaats kan vinden tussen kind en zijn/haar omgeving. In dit deel (deel 2) van de drieluik blog: regels en grenzen stellen.

Tip 2: Leer kinderen zelfdiscipline door regels, grenzen en empathie.

Het stellen van grenzen en regels kan schuldgevoelens opwekken bij ouders. Alsof je het kind straft. Echter, grenzen zijn essentiële elementen in een goede opvoeding. Met grenzen zorg je voor veiligheid, om ongelukken te voorkomen. Voor Bescherming, om het kind tegen zichzelf en zijn omgeving te beschermen. En normen, waarden en zelfdiscipline. Hierdoor leert het kind leert dat het niet alleen op de wereld is, dat het rekening moet houden met anderen en dat zijn behoeftes niet altijd direct kunnen worden bevredigd.

Intern conflict

Kinderen die zonder regels en grenzen worden opgevoed krijgen niet veel kans om zelfdiscipline te beoefenen. Zelfdiscipline leert ons rekening te houden met anderen en onszelf te beheersen in de uitvoering van onaangename taken. Dat is de dan ook waarom een opvoeding zonder regels en grenzen de kans op het grootbrengen van ongedisciplineerde kinderen kan verhogen. Worden de regels en grenzen echter opgelegd op een manier die weerstand oproept, dan leidt het accepteren van de grenzen tot een intern conflict. Dan ervaart het kind de opgelegde grens als wreed of oneerlijk, en leert het kind niet echt zelfdiscipline. Het gevolg van een autoritaire opvoeding is, dat kinderen moeite hebben met zelfbeheersing en zelfleiderschap zonder disciplinerende hand. Ook zijn ze meer vatbaar voor groepsdruk.

Straf werkt averechts

Alle vormen van straf ondermijnen zelfdiscipline. Als je je kind in de ‘strafhoek’ zet, zou het dan echt verantwoordelijkheid nemen voor zijn gedrag, en overdenken hoe het een beter kind zou kunnen worden? Ik denk het niet. Leg kinderen de grenzen en regels liever op met empathie! Bijvoorbeeld zo, als een kind woedend zijn schoenen door de kamer gooit:  “Ik zie dat je boos bent! Maar schoenen zijn er niet om mee te gooien. Vertel me maar wat je wilt!”

Kies voor empathie

Kinderen vinden regels en grenzen misschien niet leuk, maar met een empathische reactie van de ouder blijven ze niet in de weerstand zitten. Ze voelen zich begrepen, gesteund en verbonden. Die verbinding maakt ze bereid om de opgelegde regels en grenzen te accepteren. Vooral als de ouders hun boosheid over de opgelegde grenzen zelf ook accepteren. Elke keer als het kind dit doet,  ontwikkelt het meer zelfdiscipline. Het kind legt zichzelf op deze manier grenzen op. Het vergeet wat het wilde doen in zijn boosheid, omdat er iets anders is dat belangrijker is, iets dat het meer wil: een goede relatie met jou, de ouder. Bovendien leren kinderen dat ze niet altijd hun zin zullen krijgen. In ruil hiervoor krijgen ze iets beters: iemand die van ze houdt zoals ze zijn. Deze onvoorwaardelijke positieve houding wordt de kern van een duurzaam positief gevoel van eigenwaarde en een stabiel intern geluk.
Dit artikel is deel twee van een drieluik over vijf elementen die de kans vergroten om geweldige kinderen op te voeden. In het eerste deel gaan we in op het scheppen van veilige hechting, in deel drie bespreek ik wat je kunt doen om kinderen te leren hun angsten, emoties en gedrag te reguleren en te beheersen.

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van je angsten…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.