fbpx

Veilige Hechting: het versterken van jullie band

Als ouder wil je slechts één ding: je kind een goede start in het leven geven. Je wilt ze normen en waarden meegeven. Je gunt ze zelfstandigheid, creativiteit, zelfvertrouwen en zelfdiscipline. Maar vooral gun je ze dat ze gelukkig worden. Hoe zorg je daarvoor? Deel 1 van een drieluik blog: veilige hechting.
Iedere ouder wil gezonde en gelukkige kinderen grootbrengen. De vraag is echter: welke elementen in de opvoeding verhogen de kans op het grootbrengen tot gelukkige volwassenen?  Gelukkig hebben we hier steeds beter een antwoord op. Veel onderzoekers hebben kinderen van hun kraamtijd tot en met hun volwassen jaren gevolgd. Dit gebeurt al tientallen jaren, dus weten we ook steeds meer over wat de kans op het opvoeden van geweldige kinderen verhoogt. We delen graag de vijf belangrijkste elementen die we kennen.

Tip 1: Zorg voor een veilige hechting met ten minste één liefdevolle volwassene.

Hoe zorg je voor een veilige hechting? Dit begint al meteen in de babytijd. Luister aandachtig naar je baby en reageer passend op zijn of haar behoeften. Blijf daarna het hechtingsproces ondersteunen door het kind volledig te accepteren en lief te hebben. Het gaat hier om het accepteren van wie en hoe het kind is. Met inbegrip van de rommelige behoeftigheid en woedeaanvallen, vooral tijdens de peuterjaren en daarna. Ouders die niet in staat zijn om de behoeften van een kind te tolereren of toe te laten, hebben een minder grote kans een kind groot te brengen dat zich op stabiele wijze weet te hechten en onthechten. Dat geldt ook voor ouders die het kind proberen te veranderen in plaats van het aanvaarden zoals het is. Of ouders die niet kijken naar de behoeften van het kind.

Samenwerken

Deze nauwe hechting in de relatie met hun opvoeder is wat kinderen motiveert om samen te werken en de regels van hun ouders en rol-modellering te accepteren. Lukt het ouders niet om die band met hun kinderen aan te gaan? Dan verliezen ze hun invloed zodra hun kinderen relaties met anderen beginnen op te bouwen. Met vriendjes en klasgenoten bijvoorbeeld. Dat komt omdat kinderen steeds op zoek zijn naar manieren om die onbeantwoorde behoeften te vervullen via hun leeftijdsgenoten of andere liefdevolle volwassenen.

Zijn er hechtingsmethodieken?

Moet je “ouder-kind-hechtingsmethodieken” gebruiken om een kind op te voeden dat zich kan hechten? Nee. Er zijn wel methoden die kunnen bijdragen aan de hechting van het kind, bijvoorbeeld het dragen van de baby en samen slapen. Maar ook voordat ouders dit soort dingen gingen doen was ongeveer 60% van de peuters goed gehecht. Het is het emotionele reactievermogen van de ouders dat de veiligheid van gehechtheid bepaalt. Natuurlijk zeggen veel ouders dat hechtingspraktijken hun ouder-kindreactievermogen verhogen. En onderzoekers beginnen deze beweringen te bevestigen – vooral als het gaat om het dragen van de baby.
Dit artikel is deel één van een drieluik over vijf elementen die de kans vergroten om geweldige kinderen op te voeden. In deel twee ga ik in op de invloed van regels en grenzen en hoe je als ouder op liefdevolle wijze grenzen kunt stellen. In deel drie bespreek ik wat je kunt doen om kinderen te leren hun angsten, emoties en gedrag te reguleren en te beheersen.

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van je angsten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.