fbpx
Foto stel relatiecaching 15 Tips voor een liefvolle relatie

15 Tips voor het creëren van een liefdevoller relatie

Dit artikel is een vervolg op het artikel Het geheim voor een liefdevolle relatie’. In dat artikel concluderen we dat, om je relatie te veranderen het essentieel is om te leren je relaties te zien als een weerspiegeling van je bewustzijn en wie jij bent. Wanneer je leert om alle eigenschappen die je wel of juist niet leuk vindt aan je partner als delen van jezelf te zien, vind je de sleutel tot het grote ‘geheim’ naar een liefdevolle relatie met je partner. Namelijk, dat jij de sleutel bent tot de verandering die jij in je leven wenst. Als je deze overtuiging in je zijn weet te integreren zul je niet langer hoeven te hopen of wensen dat anderen veranderen of gefrustreerd raken door hun acties. Ook hoef je dan niet langer met het gevoel rondlopen dat jij jezelf continue weg moet cijferen om bepaalde relaties gaand te houden.

Zodra je jezelf en je beperkende overtuigingen verandert, zul je merken dat je relaties veranderen op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden. Op den duur, wanneer je ware liefde in jezelf vindt, zal je het ook moeitelozer in je leven creëren en aantrekken. Met andere woorden, ken jezelf, heb jezelf lief, ken je waarde en gebruik dat als basis om mensen in je leven aan te trekken of juist los te laten. Maar hoe doe je dat? In deze blog delen we 15 praktische tips die helpen de dynamiek binnen je relatie te veranderen en een liefdevolle relatie te creëren waarin jullie allebei je geliefd, gezien, gehoord, gerespecteerd en gewaardeerd voelen.

  1. Maak je gedachten en zorgen liefdevol kenbaar

First things first, als je wilt dat de dynamiek in je relatie positief verandert, moet je problemen eerst kenbaar maken. “Problemen in relaties worden niet opgelost door je hoofd in het zand te steken en te hopen dat ze als ‘vanzelf’ zullen verdwijnen”, zegt de psychotherapeut Jill Lurie. “De eerste stap is om de moed te hebben om je gevoelens aan je partner kenbaar te maken. Immers, het is heel goed mogelijk dat je partner niet weet hoe zijn/haar gedrag jou negatief beïnvloedt.”

  1. Stel jezelf een aantal vragen

Als je op een manier wordt behandeld die niet goed voelt, is het niet per se jouw schuld of die van je partner. Als dingen moeilijk worden zoeken we vaak naar de schuldige. Dit is niet het meest essentiële als je meer liefde tussen jullie wilt. Het is belangrijker te onderzoeken hoe jullie allebei bijdragen aan de stressvolle dynamiek tussen jullie. Vertoont je partner structureel vervelend gedrag waar jij je niet goed bij voelt? “Vraag jezelf dan af waarom je in het verleden bereid bent geweest dit gedrag te tolereren,” zegt Bianca L. Rodriguez. Ben je bijvoorbeeld bang voor zijn of haar reactie of vond je het gedrag niet vervelend genoeg om actie te ondernemen? “Het antwoord op deze vraag is de eerste stap naar verandering.” Vraag jezelf vervolgens af hoe je wilt dat je relatie eruit ziet in de toekomst. En schrijf het antwoord op,” zegt ze. “Als je eenmaal duidelijkheid hebt over de gewenste situatie, kun je dit op een duidelijke en constructieve manier aan je partner communiceren en samen oplossingen zoeken.”

  1. Praat in de ‘IK’ vorm

Mensen hebben de neiging om uit het gesprek te ‘stappen’ als je ze met een vinger ‘vingerwijzend’ met hun partner praten. Geliefden komen dan met teksten zoals: “je doet altijd dit” of “je zegt altijd dat.” Wil je echter een constructief gesprek, zorg dat je in plaats daarvan de “IK” -constructies gebruikt.
Zoals Bianca Rodriguez zegt, zou je in plaats daarvan moeten zeggen: “ik voel me…” gevolgd met de emoties die je hebt (bijv. boos, niet gerespecteerd, eenzaam, etc.), en dan het gedrag aangeven dat je partner vertoont, waardoor je je zo voelt. Vervolg het dan met de verandering die je graag zou willen zien. Dus je zou kunnen zeggen: “Ik voel me eenzaam wanneer je elke avond tot laat wegblijft. Ik zou het fijn vinden als we wekelijks een X-aantal avonden samen doorbrengen.”

  1. Vraag om hulp

“In conflictsituaties kan het zijn dat we rustiger en opbouwender met iemand buiten de relatie kunnen praten dan met de persoon waarmee we een relatie hebben”, vertelt Stephanie Lee, relatiedeskundige en oprichter van Successfully Me. “Daarom kan het nuttig zijn om een ​​externe hulpbron in te schakelen om te helpen om de negatieve aspecten van de relatie aan te pakken.” Je kunt samen of alleen hulp zoeken. Zoals Lee zegt: “Zoek de hulp van een relatiedeskundige of individuele coaching om de dingen die voor stress in je relatie zorgen te bespreken en een plan te maken om deze te veranderen.”

  1. Wees consistent

Als je eenmaal een aantal regels voor de omgang met elkaar hebt afgesproken, wees dan standvastig in de hantering ervan, ongeacht de omstandigheden. “Stel de wijze waarop jullie met elkaar wensen om te gaan als de basis-grens en laat het niet soms ‘OK zijn’ als je partner deze overtreedt”, zegt Doares. “Gebruik het ook niet als dreigmiddel: “als je dit doet dan ‘straf’ ik je door dat te doen”.  Als je dreigt een consequentie te verbinden aan het overschrijden van je grenzen en je doet dit niet als het daadwerkelijk gebeurt, communiceer je dat het wel of niet respecteren van je grenzen onderhandelbaar is.”

  1. Laat je binnen de relatie van je beste kant zien

Om een ​​liefdevolle dynamiek binnen je relatie te creëren zul je meer moeten doen dan slechts het vervullen van je rol. “De verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag en je beste zelf binnen de relatie te zijn kan positief bijdragen aan het creëren van een liefdevolle relatie,” zegt Doares. “Ja, je partner zou hetzelfde moeten doen, maar één persoon die positief gedrag vertoon, kan al een goed begin zijn om relatie een positieve wending te geven.”

  1. ‘Liefhebben’ is een werkwoord

Relaties zijn niet makkelijk en het veranderen van een stressvolle dynamiek tussen twee mensen is evenmin een ‘appeltje eitje’. Dus begrijp vanaf het begin dat het een lang proces zal zijn om een stressvolle relatie te transformeren en meer rust en liefde te creëren, de weg kan veel hobbels en dat is OK. Het is een proces van leren en sterker worden door te vallen en samen op te staan.  “We geven onszelf veel tijd om een ​​muziekinstrument te leren spelen. We gaan naar een rijschool om een ​​auto te leren rijden, maar we denken vaak dat we als experts op het gebied van liefde en seks zijn geboren,” zegt lifecoach Robert Kandell. “Geef jezelf en je partner de ruimte om fouten te maken en deze te herstellen om een betere partner te worden.”

  1. Wees duidelijk over wat je wilt

Vergeet niet dat je partner geen hersenkraker is, dus hij/zij zal geen veranderingen kunnen bewerkstelligen of je kunnen behandelen zoals jij dat wenst, tenzij hij/zij hier een duidelijk beeld van heeft. Zorg ervoor dat je jouw wensen hardop uitspreekt. “Begin met je partner te vertellen wat je leuk vindt aan jullie relatie en wat de relatie volgens jou nog beter zou maken”, vertelt klinisch psycholoog Dr. Josh Klapow.

  1. Zorg dat jullie ‘quality time’ samen hebben

Stellen kunnen gemakkelijk ‘opgeslokt’ worden door het dagelijkse leven (werk, kinderen, hobby’s, sociale verplichtingen, studie, etc.) waardoor ze gaandeweg kunnen vergeten om ook een ‘stel’ te zijn. “Quality time is essentieel voor het creëren van een gezonde dynamiek binnen in een relatie”, vertelt relatie-expert Jessica Storey. Quality time is een mooi moment om op de hoogte te blijven van wat je partner bezighoudt en samen te ontspannen, een belangrijk aspect voor de hechting tussen jullie. Als je het samen leuk vindt om lange wandelingen te maken, graag met de auto rondtoert of liever in een leuke koffietent zit voor een goed gesprek, maak minstens één keer per week ruimte om dat te doen.

  1. Raak elkaar meer aan

Als je graag aangeraakt, geknuffeld en vastgehouden wordt vertel dit dan aan je partner. Lichamelijk contact is een basisbehoefte van ons allemaal, net als eten, drinken en slapen. Als we onder spanning staan maken we de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Om te kalmeren hebben we oxytocine, het liefdes- en hechtingshormoon, nodig en dat komt vrij bij aanraking. “Het is verbazingwekkend wat fysieke aanraking kan doen om een ​​relatie te helen,” zegt Storey. “Als je vergeet om je partner elke dag aan te raken daalt het niveau van de passie in de relatie uiteindelijk naar nul waardoor ieder zich onbemind, niet gezien, onaantrekkelijk en ongewenst kan voelen – met frustraties en ruzies tot gevolg.”
Overigens gaat het aanraken en troosten niet iedereen even makkelijk af. Dat kan komen doordat je in je eigen jeugd weinig fysieke aandacht hebt gekregen. Er is daar gelukkig iets aan te doen. Haal diep adem, houd je partner tegen je aan en tel tot twintig: je lichaam reageert uiteindelijk en de oxytocine doet zijn werk.

  1. Zorg voor meer intimiteit

Meer intimiteit en ‘vuurwerk’ in de slaapkamer kan een ‘sneeuwbaleffect’ hebben op de rest van je relatie en jullie dichter bij elkaar brengen. “Zoek manieren om je seksleven een boost te geven en je zult ontdekken dat andere aspecten van je relatie daarmee ook ‘levendiger’ en dynamischer worden”, vertelt gecertificeerde relatietherapeut Jonathan Bennett. “Probeer nieuwe posities uit, of probeer intiem te zijn op verschillende tijdstippen. Voer een eerlijk gesprek over wat jullie allebei leuk en fijn vinden en wees bereid om het te proberen.”

  1. Leer nieuwe manieren om met elkaar te communiceren

Als jullie huidige manier van communiceren jullie het gevoel geeft dat de relatie ongezond is, dan is het zeker tijd voor verandering. “Het leren van nieuwe communicatiemethodes is een krachtige manier om de dynamiek in je relatie te veranderen”, vertelt relatietherapeut Raffi Bilek. “Het leren van nieuwe manieren om iets te doen wat we allemaal ons hele leven al hebben gedaan – namelijk spreken – gaat niet per se snel of gemakkelijk, maar het hoeft ook niet al te ingewikkeld te zijn. Je kunt een boek over communicatie kopen of lenen, enkele video’s online kijken of een professional zoeken die je kan coachen bij het leren van een nieuwe benadering in jullie communicatie.”

  1. Focus meer op jezelf en je behoeften

Om een ​​ongezonde dynamiek in je relatie te veranderen moet je elke dag met je partner praten en je toewijden aan het doorzetten van de benodigde veranderingen. Gedurend dit proces moet je ook oog hebben voor jouw eigen behoeften. “Neem een ​​stap terug en focus ook op jezelf”, vertelt relatiedeskundige Jennifer Seiter. “Neem een ​​dag per week voor jezelf, je zult merken dat de tijd die je van elkaar gescheiden bent jullie dichterbij bij elkaar zal brengen. Je zult meer te vertellen hebben wanneer je samen bent.”
 

  1. Verlies de behoeften van je partner niet uit het oog

Terwijl jij je partner vraagt ​​om meer rekening te houden met jouw behoeften is het ook belangrijk dat jij ook rekening houdt met die van hem/haar. “Voordat je ze probeert te overtuigen van jouw perspectief, luister eerst naar die van hen,” zegt Bilek. “Alleen wanneer iemand zich gehoord en gezien voelt zal hij/zij ook meer bereid zijn om naar je te luisteren en na te denken over wat zij kunnen doen om jou gelukkiger te maken.”

  1. Verander jullie dagelijkse routines

Wanneer je een grote verandering in het leven probeert aan te brengen kan het helpen om met kleinere veranderingen te beginnen – zoals het omgooien van je dagelijkse routines. “Ga samen wandelen in plaats van ’s avonds tv te kijken,” zegt Bennett. “Sta eerder op en neem de tijd om samen rustig te ontbijten of samen de hond uit te laten. Breng een bezoek aan een plaats waar jullie nog niet zijn geweest in plaats van op zaterdag huishoudelijke klusjes te doen.” Breek uit je normale sleur en je zult merken dat je relatie daarvan zal opknappen.”
Be Blessed!

Note: dit artikel is mede geïnspireerd door Carolyn Steber

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van Relatieproblemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.