fbpx
Foto blog Trotseer Quarantaine-moeiheid
Foto @Josh Willink

Zo ga je lockdown-moeheid te lijf… 

Ruim een jaar sinds de start van de intelligente lockdown in ons land, zijn velen ten einde raad. We hebben nog nooit zo hard een vakantie nodig gehad: we werken zonder pauzes – sommigen raken door de pandemie hun baan kwijt, en het vinden van een nieuwe baan is nog uitputtender geworden, de gebruike ontspanningslocaties zitten op slot en daarmee voelen we ons beroofd van onze geliefde uitlaatklep. Het afgelopen weekend konden we allemaal genieten van een heerlijk herfstzonnetje. Maar in tijden van een lockdown valt voor velen niets anders te beleven dan het opzoeken van natuurgebieden. Ondanks de huidige en aangekondigde versoepelingen leidt het lockdown-leven bij velen onder ons tot een ‘lockdown-moeheid’ waaraan onmogelijk te ontsnappen lijkt. Wat kun je doen om goed met  je lockdown-moeheid om te gaan en  je dagen zinvol en vanuit rust te ervaren? We delen een aantal tips. 

Tijdens de begindagen van de coronavirus-pandemie hadden velen van ons hoge verwachtingen van de zomer: “Misschien is het virus tegen die tijd helemaal onder controle en kunnen we nog steeds op vakantie.” “Misschien zal het warme weer de verspreiding van het virus drastisch vertragen en wordt het leven weer ‘normaal’.” Maar, ruim een half jaar sinds de uitbraak van de pandemie is het coronavirus duidelijk een blijvertje gebleken. De zomer bleek -helaas- geen wondermiddel te zijn. De temperaturen stegen naar grote hoogtes, de COVID-19-gevallen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames namen drastisch af, maar het anderhalf meter-leven bleef de ‘norm’. En met de komst van de herfst moeten we ons opnieuw overgeven aan ‘lockdown 2.0’.

En wat je hoop of vrees erover ook is: de snelle komst van de verlossing: een vaccin, is nog steeds  hypothetisch.

Sommige deskundigen zeggen dat het dragen van gezichtsmaskers en het bewaren van de anderhalve meter afstand de verspreiding kan vertragen, maar de weerstand tegen maatregelen is alleen maar verergerd, net als het aantal besmette gevallen. Het is zorgwekkend.

Ondanks waarschuwingen van verschillende zorgautoriteiten is het duidelijk dat iedereen zijn/haar eigen ideeën heeft over wat veilig is en wat als te riskant kan worden betiteld. Dat geldt vooral voor quarterlifers, als één van de jongere generaties. Tot nu toe was men over het algemeen van mening dat jongere mensen minder kans hadden op ernstige gevolgen van blootstelling aan het coronavirus, waardoor sommigen zich gedroegen alsof ze onoverwinnelijk waren. Dat is een gevaarlijke gok; nu de tweede golf van het virus opduikt, schuift de gemiddelde leeftijd van COVID19-patiënten zelfs naar beneden.

Je zit barstensvol met energie, ideeën en plannen die het liefst gisteren in plaats van vandaag uitgevoerd moeten worden.

Als je in de leeftijdscategorie van tussen de 20 en 40 jaar (quarterlife) valt is dit een moeilijke tijd. Je zit barstensvol met energie, ideeën en plannen die het liefst gisteren in plaats van vandaag uitgevoerd moeten worden. We willen een bruisend, feestelijk bestaan. En reizen, het liefst zo ver weg mogelijk. En toch word je door omstandigheden tot stilstand gedwongen. De coronatijd past slecht bij onze leeftijd en levensplannen. Het virus eist dat we een meer holistische kijk ontwikkelen op onze persoonlijke keuzes over hoe we ons leven inrichten – en een minder individualistische standpunt aannemen. Ongeacht onze eigen meningen en ideeën over dit virus, we zullen allemaal, op onze eigen manier, een stap terug moeten doen om de veiligheid van onszelf en onze directe en verre naasten te kunnen waarborgen. Maar hoe doe je dat als quarterlifer als je je energie nergens anders kwijt kunt en je gebruikelijke bronnen van vermaak en afleiding op slot zitten?

Hoe creëer je rust in je hoofd en in je leven te midden van de chaos die in en rondom ons heerst?

Ontkenning of uitgebreide vakantie- en feestplannen kunnen de huidige situatie niet gemakkelijker maken. Er zijn veel situaties in het leven die zo moeilijk, stressvol of traumatisch zijn dat ontsnappen naar een plek waar we doen alsof er geen problemen zijn, waar de dingen niet zo erg zijn, psychologisch nuttig kan zijn. We hebben dus hoop nodig,  licht aan het eind van de donkere tunnel. Zoals gezegd: een beetje afleiding – of misschien een ontsnapping uit onze omstandigheden – kan soms nuttig zijn, maar uiteindelijk groeien en gedijen we juist meer als we de confrontatie zoeken met die dingen die we moeilijk vinden. In het kader van het coronavirus is het begrijpen van de risico’s die we nemen en daar bewust mee omgaan evenwichtiger en psychologisch gezonder dan te doen alsof het risico nul is.

Verantwoordelijkheid nemen en eigenaarschap opeisen van onze acties is moeilijk, maar uiteindelijk is dat de sleutel tot het vergroten van onze innerlijke kracht.

Wat je doe gedurende deze pandemie om je lockdown-moeheid tegen te gaan en  je dagen zinvol en vanuit rust te ervaren?

De eerste stap om rust te vinden temidden van een crisis, is accepteren dat er een crisissituatie is. Dit geldt voor alle soorten crises waar je ooit mee zult worden geconfronteerd: economische crisis, coronacrisis, quarterlifecrisis, relatiecrisis, gezondheidscrisis, mentale crisis,  werk-crisis, etc. Geef erkenning aan de situatie waarin je je bevindt en pas je handelen en gedrag aan naar de  omstandigheden.

In het kader van de coronacrisis en lockdown-moeheid: normaliseer (bijna) niets doen. Kijk goed naar je doelen in het algemeen. Heb je vakantiedagen over? Stel je vakantieplannen niet uit tot wanneer het virus ‘voorbij’ zal zijn. Neem wat tijd vrij van je werk, ook als je nergens heen kunt en nog geen concrete plannen hebt gemaakt. Stop met werken, zet je telefoon en computer een paar dagen uit. Daag jezelf uit om langere wandelingen te maken of te gaan joggen, verf een kamer of maak een project af waar je nooit genoeg tijd voor hebt gehad.

Je zult ervan versteld staan ​​hoe verfrissend het kan zijn om een ​​door jezelf bepaald doel te bereiken, of je appartement of huis op te frissen. 

Natuurlijk brengt je slaapkamer of woonkamer een metamorfose geven niet hetzelfde gevoel als op Bali of in Zuid-Frankrijk languit op het zand in de zon liggen met een margarita in de hand, maar het zal je opbeuren en beschermen tegen de gevaren van lockdown-moeheid.

Ten tweede: als het verlangen om te reizen of naar een vriend(in) te gaan onhoudbaar hoog wordt, vraag jezelf dan af wat dat gevoel drijft. Welke emotionele behoefte zal die reis of wijnavond met die vriend(in) vervullen? Vraag jezelf dan af: zijn er minder risicovolle versies van die activiteit (voor jezelf en anderen) die in dezelfde behoefte voorzien? Als je bijvoorbeeld verlangt om met vrienden naar een feestje te gaan omdat je hun gezelschap mist, kun je in plaats daarvan op een veilige manier een drankje met één van hen drinken? 

In tijden als deze, wanneer er zoveel beperkingen en continu veranderende regels zijn voor wat veilig is om te doen, is het belangrijk om contact te maken met onze emotionele drijfveren: waarom doen we wat we doen? Alleen dan kunnen we onze manier van denken veranderen en ‘makkelijker’ accepteren dat we met een crisissituatie te maken hebben en ons leven daar aan aanpassen.

Daarnaast blijft het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat geen enkele crisissituatie eeuwig zal duren, ook deze pandemie niet. 

Het derde en laatste punt: Ga de neiging om te vergelijken uit de weg. Als het je niet lukt om het wiel opnieuw uit te vinden, een nieuwe taal te leren of dat boek uit te lezen dat al zes maanden op je nachtkastje ligt – wat maakt het uit?! Beste dame: doe en focus op jouw ding en laat de rest aan de rest. En als dat betekent dat je niet op het tempo van lichtsnelheid leeft – omdat sommige stappen nu eenmaal meer tijd kosten- dan is dat het succes dat je mag vieren, blijf op jouw eigen tempo doorgaan, ongeacht wat andere doen, bereiken of van jouw ritme vinden. 

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van je lockdown-moeheid…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.