fbpx

foto vrouw Workshop hoop geloof en liefde

5 Unieke stappen om duurzaam te veranderen

We willen allemaal onze gezondheid, ons welzijn, financiën en ons geluk verbeteren. Maar ondanks onze goede intenties, lukt het ons vaak niet om de veranderingen te realiseren. En als het ons wel lukt, zijn de veranderingen zelden van lange duur. De stap zetten naar blijvende veranderingen is moeilijk. In mijn vorige blog, Waarom blijvend veranderen zo moeilijk is.. ”, las je waarom dit zo moeilijk kan zijn.
Ook deelde ik de essentiële elementen die nodig zijn een succesvolle en blijvende verandering in je leven teweeg te brengen. Om onze doelen te bereiken hebben we de juiste dosis motivatie nodig, je moet duidelijk weten waarom de verandering noodzakelijk is, slechte gewoontes doorbreken en nieuwe gewoontes die daadwerkelijk blijven plakken vormen. Heb je deze eenmaal op orde, dan wil je er ook echt voor gaan.

Hoe bereik je het doel dat je wilt bereiken? In deze blog geef ik je  5 stappen die je nodig hebt om duurzaam te veranderen.  
1. Zoek inspiratie.

Stel je voor dat je een geordender leven wilt leiden. Geen slordige stapels meer op je bureau, geen afleiding tijdens het werk, eindelijk een strakke planning. Ga dan eerst op zoek naar inspiratie. Hoe moet jouw werkplek of huis er straks uitzien? Zoek foto’s, kijk video’s, bijvoorbeeld van lezingen over een opgeruimd bestaan. Praat met mensen die jij gedisciplineerd vindt. Voel vervolgens wat dit met je doet. Dat prettige gevoel, dat enthousiasme voor het doel dat je wilt bereiken, houd dat vooral vast tijdens het veranderingsproces. Het houdt je op de been, ook als je het moeilijk hebt.

2. Begin je verandering met een kleine opdracht

Het gaat erom dat je start. Dat is belangrijk. Zonder start is al je inspiratie voor niets geweest. Bedenk een kleine klus voor jezelf om te beginnen. Een klus die je in korte tijd kunt doen. Dat motiveert als je de klus gedaan hebt, voel je je tevreden. Je omgeving ziet dat je begint. En dat is goed, want daarmee laat je merken dat je de verandering serieus neemt. Begin bijvoorbeeld met het uitzoeken van één stapel op je bureau. Koop mooie mappen waar je verschillende soorten papieren in bewaart. Dat motiveert. Stel de klus niet uit, maar doe hem. En maak het af. De eerste stap is nu gezet.

3. Ga door met kleine stapjes. Elke dag.

Na de eerste stap ga je niet rigoureus je huis of werkkamer uitmesten en een totaal andere werkwijze aannemen. Je denkt misschien dat je iets groots en meeslepends moet doen. Maar je houdt het alleen vol als je rustig aan doet. Begin bijvoorbeeld met het bijhouden van een digitale agenda. Dat geeft rust in je hoofd. Haal er niet meteen allerlei ingewikkelde apps bij. De kleine stapjes die je nu zet, zijn realistische stappen. Deze dagelijkse, kleine hoeveelheden werk zijn je doel.

4. Houd je nieuwe gewoonte vast. Geef niet op.

Met deze kleine veranderingen heb je een nieuwe gewoonte gecreëerd. Het idee van gewoontes is, dat je je ongemakkelijk voelt als je níet doorgaat met deze gewoonten. Je wordt teleurgesteld in jezelf als je opgeeft. Blijf je digitale agenda dus invullen en pak niet meer die oude papieren agenda erbij. Heb je ervoor gekozen om op een andere manier te gaan plannen, houd daar dan aan vast. Zo slijt de nieuwe gewoonte in en kom je steeds een stapje dichter bij je doel: een geordend leven met meer rust.

5. Zoek regelmatig opnieuw naar inspiratie.

Het nadeel van een gewoonte is, dat het saai kan worden. Het enthousiasme waarmee je je veranderingsproces begon, verdwijnt. De inspiratie neemt af. En dat is jammer, want dat kan je belemmeren je doel te halen. Wat te doen? Zoek opnieuw naar inspiratie! Inspiratie krijg je gratis en voor niets. Kijk nog eens naar de video’s en foto’s, zoek nieuwe inspiratiebronnen. Zo raak je weer gemotiveerd. Houd steeds je doel voor ogen: met deze “5 Stappen die je nodig hebt om duurzaam te veranderen” kun ook jij blijvend veranderen!

Een stok achter de deur

Psycholoog Peter Gollwitzer (1999) introduceerde een strategie die je helpt bij gewoonte- en gedragsverandering: “Implementatie Intenties”.  Dit zijn “als-dan” plannen die vooraf voorspellen hoe je naar een vooropgesteld doel zult werken. “Als”, is een kritisch signaal (een mooie kans, of een potentiële valkuil) die je met jezelf afspreekt. Vervolgens koppel je de “als” aan een “dan” die de reactie voorspelt op de “als”.
Implementatie Intenties zijn effectief omdat ze door herhaling constructieve gewoontes worden. Je hoeft jezelf zo niet steeds bij elke gebeurtenis te motiveren om tegenslag van binnenin jezelf of uit je omgeving te overwinnen. Je hebt als het ware een exit-strategie.
Doelen zijn vaak abstract (“Ik ga meer sporten“), maar Implementatie Intenties zijn daarentegen specifiek (“Op maandag, woensdag en vrijdag, na het ontbijt, ga ik naar de sportschool en sport ik gedurend 30 minuten” ). Of “Als ik tv kijk, zet ik geen chips op tafel maar kies ik voor fruit of groente als snack ”; “Als ik me gedemotiveerd voel om een sollicitatiebrief te schrijven, dan ga ik 20 minuten wandelen. Daarna schrijf ik verder.”
Hiermee ben je voorbereid op eventuele toekomstige belemmeringen of kansen tijdens je veranderingsproces. Je wordt je meer bewust van je gedrag. Je zult niet elke keer na hoeven te denken over wat te doen in bepaalde situaties, waardoor je minder last krijgt van besluiteloosheid.  
Met deze tips zul je jouw veranderingsproces makkelijker gaand kunnen houden en de kans op een blijvende verandering  aanzienlijk vergroten.

Persoonlijke begeleiding bij het creëren van verandering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.