fbpx
Break-up? Moet je uit elkaar gaan of een oplossing zoeken voor de relatieproblemen?
Foto @Cottonbro

Break-up? Moet je uit elkaar gaan of een oplossing zoeken voor de relatieproblemen?

 Laten we wel wezen: bij de start van een relatie blijft ieder koppel het liefst voor altijd bij elkaar. Maar gaandeweg kan dat voor één of beide partners veranderen en soms kan het beëindigen van de relatie uiteindelijk de enige uitweg zijn. Wat dan? Iemand zei ooit: “relaties moeten net zo stijlvol en gracieus beëindigd worden als ze gestart zijn.” Een waarheid als een koe die helaas nogal eens met voeten getreden wordt. Relaties worden in toenemende mate via een sms/WhatsApp-berichtje uitgemaakt. Dat is echt niet oké! Om maar te zwijgen over de vele vechtscheidingen en online pesterijen die daarna volgen, met alle nare gevolgen van dien.

Vooropgesteld: ongeacht de omstandigheden, uit elkaar gaan is altijd een moeilijke zaak. Het is niet alleen lastig om die definitieve stap te zetten, ook het omgaan met de nasleep en de emotionele verwikkelingen als we ons in zo’n kwetsbare toestand bevinden is zwaar. Break-ups zijn ook moeilijk omdat ze nèt zo uniek zijn als de relaties waar ze uit voortkomen. Algemeen advies geven over een relatiebreuk is ingewikkeld omdat een relatiebreuk contextueel is en adviseren dus eigenlijk altijd ‘maatwerk’ is.

Er zijn geen simpele ‘one-size-fits-all’ antwoorden en oplossingen.

Maar voordat we uitgebreid gaan praten over hoe een relatie te verbreken, is het wellicht ook de moeite waard om eerst te overwegen of een relatiebreuk op dit moment het juiste is om te doen. Want soms is het gemakkelijk om te weten of je de relatie moet beëindigen. Als je als een voetveeg wordt behandeld, constant wordt genegeerd, voorgelogen, emotioneel en/of fysiek mishandeld, bedrogen of een andere combinatie van giftige relatie-ellende ervaart, moet je vertrekken. Hoe moeilijk je het ook vindt.

Maar vaak is uit elkaar gaan niet zo’n duidelijke beslissing. Misschien klikken dingen gewoon niet. Misschien lijken de argumenten in de vele ruzies niets positiefs op te brengen. Misschien ben je match-problemen tegengekomen die niet erg zijn, maar je weet niet zeker of je ermee kunt leven. Dat is allemaal menselijk en begrijpelijk. Als dit het geval is in jullie relatie, is het de moeite waard om wat dieper te graven om erachter te komen wat hier echt aan de hand is. Omdat in intieme relaties de problemen die we hebben zelden zijn wat ze aan de oppervlakte lijken te zijn. Dat wil zeggen, het gaat nooit echt “over wat je denkt dat aan de hand is”.

Ik heb veel uitgebreider geschreven over het beslissen of je al dan niet uit elkaar moet gaan. Samengevat:

Identificeer het echte probleem in de relatie

Nogmaals, relatieproblemen gaan zelden over de onderwerpen waar de ruzies en je frustraties over gaan. Waarom ben je elke keer woedend als partner dit of dat doet/zegt? Ik kan je nu al vertellen dat het niet om die actie of woorden gaat. Misschien zijn je ideeën over wat zij anders moeten doen eigenlijk een diepgeworteld verlangen om meer controle te ervaren in het leven, je omgeving te beheersen, omdat je de angst van alle onzekerheid in je leven niet aankunt of wilt. Graaf een beetje dieper en kijk of je een beetje compassie kunt vinden voor de andere persoon – en natuurlijk vooral voor jezelf.

Heb je aangegeven dat je niet blij bent in de relatie?

Voor veel mensen komt een breuk in de relatie als ‘bliksem bij heldere hemel’. Ze worden overrompeld door het besluit van hun partner om niet verder te willen. Relaties sterven niet spontaan af, meestal duurt het even voordat dingen uit elkaar spatten. Dus als je eenmaal het gevoel hebt dat de dingen een beetje uit de pas lopen, ben je het aan de andere persoon verschuldigd om hem of haar een kans te geven om dingen recht te zetten.

Kun je leven met een compromis?

Vaak wordt er gezegd dat in een conflictsituatie de waarheid en de oplossing in het midden ligt. “De gulden middenweg kiezen” is een populaire Nederlandse uitspraak. We zullen nooit op elke denkbare manier een perfecte match vormen met onze partner – of welke andere persoon dan ook! Maar er is een verschil tussen het hebben van verschillende voorkeuren – zoals het niet begrijpen wat je partner zo geweldig vindt aan dat gerecht of die hobby – en het hebben van verschillende waarden – zoals of je wel of geen kinderen wilt, hoe je je geld uitgeeft, religie, gezondheid, omgangsnormen, enz. Het is oké om van tijd tot tijd een compromis te sluiten over je voorkeuren, de gulden middenweg te kiezen. Met andere woorden: soms is het beter om gelukkig te zijn in plaats van gelijk te krijgen en doodongelukkig te zijn.

Maar het is niet vol te houden om grote concessies te doen als het gaat om je diepstgevoelde normen en waarden.

Geef je grenzen aan en bewaak deze

Als je al het bovenstaande hebt gedaan en de andere persoon volledig op de hoogte is van waar jij staat binnen de relatie, dan is het tijd om je grenzen aan te geven. En dat betekent je verantwoordelijkheid durven nemen en de bereidheid tonen om uit de relatie te vertrekken als de zaken niet veranderen. Als je te goeder trouw je best hebt gedaan en je partner echt wilt dat de relatie verbetert, zal deze ook positieve actie ondernemen en proberen de situatie binnen de relatie te veranderen. Als je partner dat maar niet doet of het lukt steeds niet, is het mogelijk tijd om te vertrekken.

10 stappen om je relatie respectvol en gracieus te verbreken

Nou. Dit wordt waarschijnlijk een moeilijke. Maar als je hebt besloten dat het tijd is om in te pakken en de relatie te beëindigen, prijs ik je voor je moed. Want, een “chill” break-up bestaat niet. Maar er zijn wel een aantal stappen die je kunt zetten om deze breuk zo respectvol en vredig mogelijk te laten verlopen voor alle betrokkenen. Daarover lees je meer in onze blog van “10 stappen om je relatie respectvol en gracieus te verbreken” (beschikbaar vanaf 19 juli 2022).

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van Relatieproblemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.