fbpx
Foto 7 Tips bij het Omgaan met tegenslagen en teleurstellingen
Foto @ Candice Picard

7 Tips bij het Omgaan met tegenslagen 

Tegenslagen en teleurstellingen zijn onvermijdelijk in het leven. Ze kunnen ons overkomen op elk moment en op verschillende gebieden, zoals werk, relaties, gezondheid of financiën. Het is normaal dat we ons gefrustreerd, verdrietig of boos voelen wanneer we met dergelijke situaties worden geconfronteerd. Echter, het is belangrijk om te leren hoe we hiermee om kunnen gaan en hoe we onszelf kunnen helpen om te herstellen en verder te gaan. In deze blog delen we inzichten hierover en geven we praktische handvatten die je kunnen helpen bij het verwerken van teleurstellingen en tegenslagen.

Wat is een tegenslag?

Een tegenslag is een onverwachte gebeurtenis die leidt tot een verandering in de huidige omstandigheden en die meestal als negatief wordt ervaren. Het kan gaan om een obstakel, verlies, mislukking, afwijzing of andere onaangename situatie die ons belemmert in het bereiken van onze doelen of die ons uit onze comfortzone haalt. Tegenslagen kunnen variëren van kleine tegenvallers tot grote levensveranderende gebeurtenissen en kunnen van invloed zijn op verschillende aspecten van ons leven, zoals onze gezondheid, relaties, werk of persoonlijke ontwikkeling. Het omgaan met tegenslagen is een belangrijke vaardigheid in het leven, omdat ze onvermijdelijk zijn en ons uitdagen om te groeien en te leren.

Lijden is hier zijn, maar dáár wil zijn

De Boeddhistische uitdrukking “lijden is hier zijn, maar dáár willen zijn” betekent dat we in het leven pas werkelijk lijden ervaren als we onze omstandigheden willen ontvluchten om elders te zijn waar het ‘zogenaamd’ beter zou zijn/voelen. Het gezegde benadrukt daarmee dat pijn en andere onprettige ervaringen inherent zijn aan het menselijk bestaan en dat het onmogelijk is om ze (volledig) te vermijden.

Voor het creëren van rust en kalmte is het daarom belangrijk om te berusten in de gedachte dat teleurstellingen nu eenmaal onderdeel zijn van het leven en dat we er niet aan kunnen ontsnappen.

Het kan moeilijk zijn om te accepteren dat onprettige ervaringen een standaard en normaal deel uitmaken van ons leven, we zijn immers liever fulltime blij en gelukkig. Maar die vervelende omstandigheden kunnen ons uiteindelijk helpen om meer waardering te hebben voor dat wat wél goed gaat in het leven. Als we ons bewust zijn van de realiteit van onze pijn, kunnen we onszelf en het leven beter leren begrijpen en misschien zelfs bepaalde mensen en dingen meer waarderen/minder voor lief nemen. Zo kun je bijvoorbeeld leren dat je je nog steeds gelukkig kunt voelen, zelfs als je niet blij bent over alle onderdelen van je leven.

Net zoiets als je goed en gezond voelen, zelfs als je een gebroken arm hebt.

Tegenslagen en teleurstelling in het leven voorkomen

Hoewel het begrijpelijk is dat we tegenslagen liever vermijden, is het onmogelijk om ze volledig te vermijden in het leven. Tegenslagen maken nu deel uit van het menselijke bestaan en zijn een natuurlijk onderdeel van onze ervaringen en ontwikkeling. Het vermijden van tegenslagen kan zelfs averechts werken omdat het ons kan weerhouden om nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe kansen te benutten. Wanneer we proberen tegenslagen te vermijden, beperken we onszelf en onze groeimogelijkheden.

In plaats daarvan kunnen we leren om tegenslagen te accepteren als onderdeel van ons leven en ze zien als kansen om te groeien en te leren. Door te leren hoe we met tegenslagen kunnen omgaan en veerkracht op te bouwen, kunnen we ons beter voorbereiden op toekomstige uitdagingen en ons vermogen om met moeilijke situaties om te gaan vergroten.

Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij het omgaan met tegenslagen en teleurstellingen:

  1. Geef jezelf toestemming om te voelen

Als je geconfronteerd wordt met een tegenslag of teleurstelling, kan het verleidelijk zijn om je gevoelens weg te stoppen en te proberen door te gaan alsof er niets gebeurd is. Maar dit kan op de lange termijn schadelijk zijn voor je mentale gezondheid. In plaats daarvan, geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt. Het is oké om verdrietig, boos of teleurgesteld te zijn. Laat jezelf deze emoties voelen en geef jezelf de tijd en ruimte om ze te verwerken.

  1. Wees lief voor jezelf

Het is gemakkelijk om jezelf de schuld te geven wanneer iets niet gaat zoals gepland. Maar dit is niet productief en kan je zelfvertrouwen schaden. In plaats daarvan: wees lief voor jezelf. Behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen die in dezelfde situatie zit. Geef jezelf complimenten en erken wat je goed hebt gedaan. En onthoud dat het oké is om fouten te maken en dat ze een kans zijn om te leren en te groeien.

  1. Zoek steun

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Zoek steun bij vrienden, familie of een professional als je het gevoel hebt dat je hier behoefte aan hebt. Praat over je gevoelens en laat anderen je helpen bij het vinden van een passende oplossing, wellicht leer je ook van de ervaringen van anderen over hoe zij met soortgelijke situaties omgaan. Soms kan het al voldoende zijn om wat in je gebeurt (je emoties en gevoelens) te kunnen delen. Dat kan helpen bij het ordenen van je gedachten en het creëren van een ander/nieuw perspectief.

Onthoud dat het normaal is om tegenslagen te ervaren en dat je daarin niet alleen of de enige bent en door hulp te zoeken wanneer nodig kun je jezelf dus helpen bij het omgaan met deze uitdagingen.

  1. Focus op de dingen waar je controle over hebt

Wanneer je te maken krijgt met tegenslagen en teleurstellingen, kan het gemakkelijk zijn om je te laten meeslepen door negatieve emoties en gedachten. Een manier om hiermee om te gaan, is door je te richten op de dingen waar je controle over hebt. Sommige dingen zijn buiten onze controle, zoals het weer of de acties en reacties van anderen. Maar er zijn ook dingen die we wel kunnen beïnvloeden, zoals onze reactie op een situatie, onze houding en ons gedrag. Door je te concentreren op deze dingen, kun je een gevoel van controle behouden en je beter voelen over jezelf en je situatie.

Een manier om dit te doen is door te focussen op kleine doelen die je kunt bereiken.

Bijvoorbeeld, als je een tegenslag hebt gehad op je werk, kun je je concentreren op het schrijven van een goed rapport of het uitvoeren van een project op een andere manier. Door deze kleine successen te behalen, kun je je zelfvertrouwen opbouwen en beter omgaan met de grotere uitdagingen die je misschien nog te wachten staan.

  1. Zorg goed voor jezelf

Wanneer je te maken krijgt met tegenslagen en teleurstellingen, kan het verleidelijk zijn om jezelf te verwaarlozen en in een neerwaartse spiraal van negativiteit te belanden. Het is echter belangrijk om juist in deze tijden goed voor jezelf te zorgen.

Zorg dat je gezonde voeding tot je neemt, voldoende slaapt en regelmatig beweegt. Dit kan je helpen om je fysiek beter te voelen en je energieniveau te verhogen. Probeer ook wat tijd vrij te maken voor ontspanning en leuke activiteiten, zoals het lezen van een boek, het beoefenen van een hobby of het bijwonen van sociale evenementen.

Het is ook belangrijk om mentaal goed voor jezelf te zorgen.

Dit kan betekenen dat je negatieve gedachten omzet in positieve affirmaties en dat je meditatie of mindfulness-oefeningen doet om je geest te kalmeren. Zoals eerder gezegd: praat eventueel met vrienden of familie over je gevoelens en zoek indien nodig professionele hulp van een therapeut of coach.

Door goed voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met tegenslagen en teleurstellingen en jezelf op de lange termijn gezonder en gelukkiger voelen.

  1. Zoek naar lessen en groeimogelijkheden

Tegenslagen en teleurstellingen kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan, maar ze bieden ook kansen om te groeien en te leren. Door te zoeken naar lessen en groeimogelijkheden in moeilijke situaties, kun je jezelf helpen om sterker en veerkrachtiger te worden. Een manier om dit te doen is door te reflecteren op de situatie en te kijken naar wat je ervan kunt leren. Misschien heb je bijvoorbeeld te maken gehad met een moeilijke relatiebreuk. Door te reflecteren op de situatie, kun je misschien inzien dat je meer tijd moet nemen om jezelf beter te leren kennen voordat je in een nieuwe relatie stapt.

Of misschien heb je geleerd om beter te communiceren met je partner of om meer aandacht te besteden aan je eigen behoeften.

De kern van dit alles gaat over jezelf uitdagen en nieuwe dingen proberen. Misschien wil je een nieuwe hobby beginnen, een opleiding volgen of een nieuwe baan zoeken. Door jezelf uit te dagen en nieuwe ervaringen op te doen, kun je nieuwe vaardigheden en kennis opdoen en je zelfvertrouwen vergroten. Dit is vooral belangrijk omdat in moeilijke tijden het vertrouwen in jezelf en de toekomst een aardige deuk kan oplopen. Het is daarom essentieel om een manier te vinden die je helpt te geloven dat er iets goeds kan voortkomen uit een moeilijke situatie. Door te geloven in jezelf en in je vermogen om te groeien en te leren, kun je jezelf helpen om die hoop voor een betere toekomst te vinden en nieuwe kansen te creëren voor jezelf.

  1. Geef niet (te snel) op

De uitdrukking “succes is één keer vaker opstaan dan je gevallen bent” benadrukt het belang van doorzettingsvermogen en veerkracht in het realiseren van onze doelen. Het levenspad zit vol met uitdagingen en tegenslagen en het is onvermijdelijk dat we soms falen of struikelen.

Maar het gaat er niet om hoe vaak we vallen, het gaat erom dat we ons herpakken en weer verder gaan, zelfs als het moeilijk lijkt. Het kan verleidelijk zijn om op te geven als we met tegenslagen worden geconfronteerd of als we falen. Maar als we opgeven, zullen we nooit weten hoe ver we hadden kunnen komen als we hadden doorgezet. Dus als we worden geconfronteerd met tegenslagen op ons pad, laten we dan niet al te snel opgeven. Laten we opstaan en doorgaan, want succes komt niet vanzelf. Het vereist doorzettingsvermogen, veerkracht en vastberadenheid. En wie weet, misschien komen we verder dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Samengevat

In het leven krijgen we te maken met tegenslagen en teleurstellingen. Deze kunnen variëren van kleine tegenvallers tot grote levensveranderende gebeurtenissen en kunnen van invloed zijn op verschillende aspecten van ons leven. Het is belangrijk om te leren hoe we met tegenslagen kunnen omgaan en veerkracht op te bouwen.

Er zijn verschillende manieren om tegenslagen en teleurstellingen aan te pakken. Het is belangrijk om te focussen op de dingen waar we controle over hebben, goed voor onszelf te zorgen, positieve lessen te vinden en te zoeken naar groeimogelijkheden.

We moeten ook leren accepteren dat lijden en pijn onderdeel zijn van het leven en ons richten op manieren om hiermee om te gaan.

Hoewel het begrijpelijk is dat we tegenslagen liever vermijden, is het onmogelijk om ze volledig te vermijden in het leven. Door te leren hoe we met tegenslagen kunnen omgaan en veerkracht op te bouwen, kunnen we ons beter voorbereiden op toekomstige uitdagingen en ons vermogen om met moeilijke situaties om te gaan vergroten. Door het omarmen van deze uitdagingen kunnen we groeien, leren en sterker worden als individuen.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.