fbpx
foto meisje blog 5 dingen die je moet weten over acceptatie
Foto @Matheus Bertelli

5 dingen die je moet weten over acceptatie

Dé 5 dingen die je moet weten over acceptatie en zaken uit het verleden loslaten. Het leven zit vol met situaties die we liever niet zouden willen zien gebeuren. Soms kun je deze situaties voorkomen of oplossen, maar soms is dit nu eenmaal niet mogelijk. Wat doe je in die gevallen waarin het niet lukt? Dingen accepteren zoals ze zijn is een krachtige manier om met situaties om te gaan die je niet wilt zien gebeuren, als jij het voor het zeggen zou hebben.

Veel dingen in het leven liggen buiten je controle. Voorbeelden zijn overal te vinden: files, vertraagde treinen, ziektes, het weer, een gesprongen badkamerleiding, moeilijke familieleden, een rigide college of het overlijden van een dierbare – allemaal dingen die je niet wilt maar ook niet kunt voorkomen, jammer genoeg. Als je geen controle over dingen hebt, kun je je verdrietig, boos, gefrustreerd, wanhopig of angstig voelen. Soms proberen mensen een gevoel van controle over situaties te krijgen door te proberen veranderingen aan te brengen, zelfs als het onwaarschijnlijk is dat hun poging zal slagen. Anderen proberen een gevoel van controle terug te krijgen door alles simpelweg te negeren.

De trieste waarheid is dat iets onomkeerbaars proberen te veranderen of het ontkennen daarvan alleen maar tot meer pijn en lijden leidt.

Dus, wat is een gezonde manier van omgaan met dingen die je niet kunt controleren, tegenhouden, voorkomen of terugdraaien? Acceptatie! Maar wat moet je weten over acceptatie en hoe helpt dit bij het omgaan met die situaties waarin we ons machteloos voelen? 

Naarmate we ouder worden leren we te begrijpen waarom het verlangen naar iets anders dan dat wat we werkelijk hebben ons meer pijn toebrengt dan te accepteren dat, althans voorlopig, dit de manier is waarop dingen zullen verlopen. Het is wat het is. We kunnen hoog en laag springen, maar als het regent, dan regent het. Dingen accepteren zoals ze zijn, betekent dat je je verwachtingen van hoe de dingen zouden moeten zijn, los durft te laten om dat wat is toe te laten. Je laat als het ware de dingen zijn wat ze in werkelijkheid zijn. Het betekent tegen jezelf zeggen: “Het is wat het is, en er is niets dat ik kan doen om de huidige situatie terug te draaien of onmiddellijk te veranderen.” Dit staat in contrast met de vraag aan het universum: “Waarom ik, waarom overkomt mij dit (weer)?” Net zomin als dat je deze vraagt nooit stelt wanneer dingen goed gaan, kun je het ook maar beter laten om deze te stellen als gebeurtenissen niet naar je zin zijn. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Hier zijn 5 dingen die je moet weten over het fenomeen acceptatie:

  1. Acceptatie is iets anders dan de omstandigheden leuk vinden, willen, kiezen of goedkeuren.

Niemand suggereert dat je de omstandigheden die je accepteert ook moet leuk vinden, willen of goedkeuren.  Maar door tegen de pijn te vechten – door weerstand te blijven bieden en het af te wijzen van de werkelijkheid – creëren we onnodig lijden. Accepteren betekent niet dat je van je angst houdt, je chronische pijn wilt, je lichaam zou kiezen, of een onrecht steunt dat jou of iemand anders is overkomen.

5 dingen die je moet weten over acceptatie Blog
Foto @Jorge Fakhouri Filho

In plaats daarvan kies je ervoor om het er te laten zijn als je het op dat moment niet kunt veranderen. Om er ruimte voor te maken. Om jezelf toestemming te geven om te zijn zoals je bent, te voelen wat je voelt, of te hebben ervaren wat je hebt meegemaakt zonder onproductieve schaamte of angst te creëren. De pijn is er misschien nog steeds, maar een deel van het lijden zal worden verlicht.

  1. Acceptatie is een actief proces. Het moet in de praktijk geoefend en herhaald worden.

Onthoud dat accepteren een werkwoord is. Het is een actief proces, een proces dat bewust moet worden beoefend. Het komt zelden voor dat we er op een dag voor kiezen om onze emotionele of fysieke pijn, ons lichaam, onze moeilijke relaties of ons verleden te accepteren en er nooit meer over na te denken.

Het zal meestal, in ieder geval in het begin, inspanning vergen. Het kan soms frustrerend zijn. Maar elke keer dat je acceptatie beoefent voor iets, creëer en versterk je neurale paden in je hersenen, waardoor het gemak om dit te blijven doen in de toekomst wordt versterkt.

Het is net zoals het creëren van een looppad in een grasveld door vaak dezelfde route te bewandelen.

Het is normaal om heen en weer te schommelen tussen gevoelens van acceptatie en gevoelens van weerstand. Maak ruimte voor het spectrum van ervaringen en merk dat je interne criticus met de tijd stiller wordt.

  1. Acceptatie betekent niet dat je niet kunt werken aan het veranderen van dingen.

Veel mensen geloven dat acceptatie een teken van apathie is. Passiviteit. Stilstaand. Opgeven. Verlamd raken. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Acceptatie beoefenen betekent niet noodzakelijk dat je geen verandering kunt aanbrengen. Je kunt je lichaam accepteren en het toch veranderen, je emoties accepteren en tegelijkertijd hun vergankelijkheid erkennen. En je kunt je gedrag vandaag accepteren en het morgen kunnen veranderen.

  1. Acceptatie betekent niet dat je accepteert dat het voor altijd zo zal zijn.

Acceptatie betekent niet dat wat je accepteert voor altijd onveranderd zal blijven. Probeer je acceptatie van de omstandigheden te richten op het heden, maar houd een open en realistische blik op de toekomst. Soms kan het ontmoedigend, overweldigend of onmogelijk lijken om je voor te stellen dat je voor altijd acceptatie beoefent. Probeer daarom die goede plek te vinden waar je het huidige moment accepteert, zonder “stiekem” te hopen dat dingen in de toekomst anders dan vandaag zullen zijn. Vandaag is wat het is, en morgen zal weer een eigen invulling hebben.

  1. We kunnen acceptatie beoefenen en toepassen bij gebeurtenissen, mensen, ons uiterlijk, emoties, ideeën en meer.

Acceptatie kan op alle gebieden van je leven worden beoefend: je kunt het toepassen op je huidige ervaringen of realiteit, de overtuigingen of ideeën van anderen, je uiterlijk, je emoties, je gezondheid, je verleden, je gedachten of andere individuen.

Nogmaals, dit betekent niet dat je noodzakelijkerwijs goedkeurt wat het ook is dat je accepteert in deze sferen. Integendeel, je erkent dat je de huidige aard van dit exacte moment niet kunt veranderen. Accepteren vermindert angst en helpt kalmeren. Ik moedig je aan om na te denken over hoe acceptatie je leven in het verleden positief heeft beïnvloed en hoe je acceptatie in het heden meer kunt beoefenen.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

* Blog: 5 dingen die je moet weten over acceptatie

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Wouter ter Reehorst
    april 12, 2022 9:17 am

    Hi Mami, het is wat het is – mooi dit blog weer! Vraagje: QuarterLife Coaching, kom je straks ook met een versie HalfLife Coaching of zelfs nog ietsjes later op de tijdlijn – Redeployment Coaching? Merk in mijn omgeving dat veel 50-ers vastlopen. Van depressie tot aan psychoses. Met alles wat daarbij hoort aan verslavende medicatie en als in een grijze nevel doelloos door de dag en de nacht glijden. Hoor wel of dat aansluit bij jouw plannen. Greetz, Daniël Meyer

    Beantwoorden
    • Hi Wouter, dank voor je reactie. Eens met wat je hier stelt. Daarom focus ik mij op de jonge generatie, want daar ligt het fundament van die 50-ers. Als het in de basis goed zit, wordt het later ook makkelijker om bepaalde levensuitdagingen te doorstaan.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.