fbpx
10 cruciale vragen bij een carrièreswitch 
Foto @Andrea Paicquadio

10 cruciale vragen bij een carrièreswitch 

Mensen veranderen doorlopend van richting gedurende hun loopbaan. Die behoefte aan een carrièreswitch kan veroorzaakt worden door verschillende redenen: je carrièredoelen of -waarden zijn veranderd; je hebt nieuwe interesses ontwikkeld die je in je huidige baan zou willen integreren, of misschien wil je meer geld verdienen of flexibelere werktijden hebben, je haalt geen voldoening meer uit huidige baan of werkgever, om er maar een paar te noemen. Voordat je de beslissing neemt om werkelijk van richting te veranderen, is het belangrijk om de tijd te nemen om je huidige situatie te evalueren, carrièremogelijkheden te verkennen, te beslissen of je loopbaan een opknapbeurt nodig heeft en een loopbaanrichting te kiezen die je meer voldoening voor zal geven. Maar waar moet je beginnen? Welke vragen moet je eerst voor jezelf beantwoorden bij een carrièreswitch en hoe weet je dat dit voor jou de juiste stap is? In deze blog geven we nodige handvatten om je op weg te helpen naar je carrièreswitch.

Waarom mensen van loopbaan veranderen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen van loopbaan willen veranderen. Het is natuurlijk een persoonlijke beslissing waarbij veel factoren een rol spelen. Joblist Midlife Career Crisis-enquête rapporteerde over de vijf belangrijkste redenen waarom mensen van loopbaan veranderen:

  1. Ik zou graag een hoger/beter salaris willen : 47%
  2. Ik vind mijn huidige baan te stressvol/ik raakte burnt out: 39%
  3. Ik zoek een betere balans tussen mijn werk en privé leven: 37%
  4. Ik raakte uitgekeken op mijn functie en was toe aan een nieuwe uitdaging: 25%
  5. Ik voel me niet meer gepassioneerd/gedreven over het werkveld: 23%

Kan iedereen een carrièreswitch maken?

Je hebt een opleiding gevolgd, die je deed omdat je niet goed wist wat je wilde worden. Je studeerde af en direct werd je een baan aangeboden. Die baan heb je aangenomen. Inmiddels ben je jaren verder, heb je een gezin en een hypotheek. Voor de financiële stabiliteit van het gezin is een vaste baan heel welkom. En toch knaagt dat gevoel steeds aan je: “Is dit het?” “Ik ben toe aan iets nieuws.” “Ik zou een andere werkgever of ander werk willen.” Wat doe je dan? Jezelf een andere baan wensen wordt in deze context helaas geen kwestie van een andere baan zoeken. Je krijgt te maken met vooroordelen van anderen, sterker nog: van jezelf. Je denkt: “Waarom een andere baan zoeken, de werkgever is tevreden over mijn prestaties.” “Ligt het aan mij? Ben ik gewoon te verwend?” “Verwacht ik te veel, of past deze baan gewoon niet bij mij?” 

Deze stemmen gaan steeds luider klinken. De gedachte dat je  nog veertig jaar in deze branche moet werken bezorgt je nachtmerries. Je denkt na over een mogelijke carrièreswitch. Maar hoe ga je dit vormgeven? Met een hypotheek en andere vaste lasten en geen werkervaring in een andere branche lijkt deze stap op een regelrechte financiële ramp uit te lopen. Conflicterende emoties en stemmen nemen de overhand. Wel of niet doen? Is een carrièreswitch überhaupt nog wel mogelijk?

De carrièreswitch van Kelis Rogers

Onlangs las ik een mooi artikel over hoe een van de meest succesvolle zangeres van onze tijd, Kelis Rogers, haar carrière als zangeres inruilde voor een carrière als kok. Kelis Rogers is bij de meesten bekend als Kelis, een in New York geboren zangeres die ruim zes miljoen platen heeft verkocht over de hele wereld. Ze won een Brit Award in 2001 voor de beste internationale nieuwkomer en is genomineerd voor een Grammy. 

Na 20 jaar in de muziekindustrie gaf Rogers toe dat ze een heel ander soort voldoening krijgt bij het koken voor mensen dan voor hen te zingen. Ze besloot zich om te laten scholen tot kok. Na het behalen van haar diploma stortte de zangeres zich volledig op de wereld van het voedsel. In dezelfde tijd veranderde haar leven echter radicaal. In 2009, toen ze zwanger was van haar eerste kind, scheidde ze van haar toenmalige echtgenoot. Daarover zei ze: “Ineens stond mijn hele leven op zijn kop. Ik was nog niet zover dat ik mezelf financieel kon onderhouden met mijn inkomsten als kok, dus ik moest terug naar wat ik al kende. En dat was de muziekindustrie.” 

Kookboek en pop-up-restaurant

Zes jaar later is de culinaire kant van Rogers’ leven in een stroomversnelling gekomen. Onlangs opende ze een Londens pop-uprestaurant en kookte ze op menig food-truck op festivals in het Verenigd Koninkrijk. Ze heeft een kookboek uitgebracht en heeft haar eigen sauzenmerk in de VS. En haar ambities groeien nog steeds. “Ik wil een boerderij waar ik mijn eigen ingrediënten kan verbouwen. Voeding maken van A tot Z  en zelf controle hebben over het hele proces,” zegt ze. “En ja, ik zou ooit nog eens mijn eigen restaurant willen hebben.”

10 cruciale vragen bij een carrièreswitch

Is het ooit te laat om een carrièreswitch te maken? Het antwoord is: misschien. Voor sommige mensen is het al te laat om van carrière te veranderen na hun 22ste. Weer anderen kunnen tot aan hun dood van carrière veranderen. Waar moet je rekening mee houden als je deze stap overweegt? Stel jezelf deze vijf vragen.

  1. Ben je bereid (tijdelijk) minder te verdienen? Als je van carrière verandert is een loonsverlaging vaak onvermijdelijk. Als je daar niet toe bereid bent, is een carrièreswitch wellicht niets voor jou.
  2. Ben je bereid om je je bij- of om te laten scholen? Kelis moest zich laten omscholen van muzikant tot kok. Een verandering van carrière betekent vaak dat je kennismaakt met een nieuwe manier van denken en problemen oplossen, wat om nieuwe vaardigheden zou kunnen vragen. Veel instanties bieden online cursussen. Je krijgt er geen diploma voor, maar ze kunnen je wel de boost geven die je nodig hebt om de switch naar een nieuwe baan te maken. Doe onderzoek naar opleidingsmogelijkheden die kennisniveau voor een nieuw vakgebied zou helpen overbruggen. Kun je dit niet fulltime doen vanwege andere werkverplichtingen? Overweeg een avondcursus bij een plaatselijke opleidingsinstituut of volg een online cursus. Neem deel aan seminars van een dag of weekend.
  3. Ben je nederig? Het kan vernederend voelen om terug te gaan naar de bodem van de voedselketen als je al gewend was bovenaan te staan. Vraag je je dus af of je bereid bent opnieuw onderaan te beginnen en zo omhoog te klimmen.
  4. Welke probleem probeer je op te lossen? Velen overwegen een  carrièreswitch om een bepaald probleem in hun leven op te lossen. Inspiratie; gebruik maken van hun talent; meer verdienen. Het is belangrijk om duidelijk te hebben welk probleem je probeert op te lossen. Zo kom je erachter of de stap die je overweegt je zal brengen waar je wilt zijn. Niet iedere carrièrestap zal je de voldoening kunnen geven die je zoekt. Wees dus duidelijk in wat je zoekt en vind een richting die daarbij aansluit.
  5. Hoe oud is te oud? Zoals ik al zei, sommige mensen zijn al op hun 22ste te oud. Het veranderen van carrière is hard werken. Je moet veel nieuwe dingen leren. Je moet misschien naar mensen luisteren bij wie je het gevoel hebt dat je hun leidinggevende zou moeten zijn. Zit je al vast in je gewoontes? Neem dan eerst een tussenstap om jezelf los te weken uit je comfortzone voordat je die grote nieuwe stap zet.
  6. Moet je altijd helemaal opnieuw beginnen? Nee. Je kunt op een relatief simpele wijze een carrièreswitch maken zonder al te ver buiten je huidige comfortzone te hoeven stappen. Overweeg bijvoorbeeld een nieuwe baan in dezelfde branche. Zo zou je kunnen kijken naar alternatieve functies en rollen  binnen je huidige sector waarin je gebruik kunt blijven maken van de branchekennis die al hebt. Als je een winkelmanager bent voor een grote winkelketen en de avond- en weekenduren beu bent, overweeg dan een overstap naar bijvoorbeeld een functie als recruiter binnen de detailhandel. Of als je een programmeur bent die niet wil programmeren, overweeg dan technische sales of projectmanagement.
  7. Maar wat als ik spijt krijg van deze nieuwe stap, hoe weet ik dat dit 100% is wat ik zoek en nodig heb?There is only one way to find out: probeer het. Door aan de slag te gaan als stagiaire, vrijwilliger of freelancer in het werkveld van je interesse kun je het niveau van je enthousiasme testen. Bijvoorbeeld, als je overweegt om als journalist of blogger aan de slag te gaan, probeer dan bij een nieuwsbriefredactie te assisteren. Als je geïnteresseerd bent in werken met dieren, doe dan vrijwilligerswerk bij je plaatselijke dierenopvangcentrum of dierenartskliniek.
  8. Wat is een makkelijke manier om kennis te maken met het werkveld zonder mezelf meteen daaraan vast te ketenen? Stel een baanschaduw in (of twee). Dit is een lichtere vorm dan de tips onder punt 7. Loop 1 of meerdere dagen mee met professionals in de werkgebieden van je interesse om het werk uit de eerste hand te observeren. Besteed een paar uur tot een paar dagen aan het schaduwen van mensen die banen hebben die jouw interesse en enthousiasme wekken.
  9. Hoe krijg ik een voet tussen de deur bij potentieel interessante werkgevers? Maak het persoonlijk(er). Kom zoveel mogelijk te weten over het vakgebied en neem contact op met mensen in je netwerk die in die sectoren werkzaam zijn. Vraag of je ze mag interviewen om zo meer inzichten te verwerven. Ken je niemand in dat vakgebied? LinkedIn is een andere geweldige bron voor het vinden van contacten in specifieke carrièregebieden.
  10. Wat als ik nog totaal geen idee heb in welk vakgebied ik graag verder zou willen? Brainstorm over ideeën voor loopbaanalternatieven door carrièremogelijkheden te onderzoeken en jouw kernwaarden en vaardigheden te bespreken met vrienden, familie en netwerkcontacten. Evalueer je interesses, waarden, normen en vaardigheden. Bijvoorbeeld, welke eerdere rollen, stages, studies, hobby’s, vrijwilligerswerk, projecten vond je leuk? Wat waren vroeger je favoriete activiteiten en vaardigheden? Waar krijg je complimenten voor? Er zijn gratis online tools die je kunt gebruiken om loopbaanalternatieven te bedenken. Als je moeite hebt met het bedenken van ideeën, overweeg dan om een loopbaanadviseur in te schakelen voor professioneel advies.

Kiezen doe je altijd zelf!

Is het slecht om in je huidige baan te blijven? Natuurlijk niet. We lezen veel over mensen die om de drie jaar een nieuwe carrièrestap maken in een totaal nieuwe richting. Dat is prima. Maar het is prima om in dezelfde branche te blijven als je die nieuwe stap zet. En het is ook goed om in hetzelfde bedrijf en op hetzelfde pad te blijven. Het draait allemaal om jouw keuzes. Je hebt de volle controle over jouw toekomst. Profiteer daarvan. 

Persoonlijke loopbaanbegeleiding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.