fbpx

Creëert blijvende verandering vrouw foto

Waarom blijvend veranderen zo moeilijk is …

Er is geen twijfel over mogelijk: blijvend veranderen is moeilijk. En het maakt niet uit hoe hard we proberen te veranderen, het gemak van het eten van zoete snacks, die rotbaan aanhouden, zijn moeilijk te weerstaan. We proberen van alles, maar ondanks onze niet-aflatende inspanningen om te veranderen, keren we steeds terug naar onze ondeugden met een grotere vraatzucht.

Waarom lukt het ons niet om slechte gewoonten te doorbreken? Waarom is blijvend veranderen zo moeilijk?

Voor verandering is motivatie nodig. Echte, diepe motivatie. In zijn studie, Motivation for Change and Alcoholism Treatment“, liet Dr. Carlo DiClemente zien hoe zelf-motivatie een cruciale rol speelt in de succesvolle behandeling van alcoholverslaafden. In de behandeling van deze patiënten worden zelf-motivationele commitment-verklaringen als basis gebruikt. De verklaringen bleken de patiënten voort te bewegen om grote veranderingen te maken. Volgens Dr. Carlo DiClemente is dit  omdat de verklaringen levensthema’s weerspiegelen die belangrijk zijn voor de patiënten. Dit is een grote motivator in het proces van gedragsveranderingen. 
Zelf had ik al jaren het gevoel dat ik onder een zelfgecreëerde glazen plafond leefde. Ik had in het verleden een leuke interessante opleiding gedaan, maar ik voelde dat er meer in zat. Ik wilde naar de universiteit om me te specialiseren. Toch kon ik mezelf er niet toe zetten om me in te schrijven voor een universitaire studie. Jaar in, jaar uit informeerde ik bij vrienden naar hun ervaringen; ik bestelde studiebrochures; bezocht websites; maar mezelf daadwerkelijk inschrijven? Ho maar. Ik kreeg mezelf niet zover om daadwerkelijk iets te doen met mijn verlangen, mijn aandacht en energie investeerde ik in andere activiteiten.

Je wilt het niet zelf

Waarom is veranderen zo lastig? Een eerste reden kan zijn, dat je niet zelf wilt veranderen. Is de wens om te veranderen echt van jou? Of is het de wens van je partner, je ouders, je werkgever of vrienden? Om een succesvolle levenstransformatie te maken, is het essentieel dat je zélf verlangt naar een verandering. Het gaat hier niet om een willekeurige reden. Het dient een dwingende en dringende reden zijn over waarom de verandering noodzakelijk is. Is er geen dwingende noodzaak om te veranderen, dan lukt het niet om de motivatie op te brengen die nodig is voor een succesvol en duurzame veranderingsproces. Je moet immers behoorlijk wat stappen zetten om een succesvolle transformatie te realiseren en de behaalde resultaten te behouden.

Je durft niet of denkt dat je het niet kunt

Komt de behoefte aan verandering wel degelijk uit jezelf, maar lukt het niet om een start te maken met de verandering? Dan kan het zijn dat je niet durft. Je bent bang voor de gevolgen van de verandering. Je bent bang dat je zult falen of dat je toch weer opgeeft. Of je hebt mensen om je heen die je tegenhouden. Ook al wil je zelf graag veranderen, het lukt je niet als de angst voor verandering de overhand neemt. Ook kan het zijn dat je je eigen kracht onderschat. Misschien heb je in het verleden al eens geprobeerd af te vallen of te stoppen met roken. Of heb je al een paar keer vergeefs op een datingsite de ideale man of vrouw gezocht. Omdat je in het verleden faalde, denk je dat het je nu ook niet lukt. Je zou wel willen, maar je begint er niet aan. En zolang je leven nog comfortabel is, is de noodzaak tot veranderen nog niet groot genoeg.

Ik koos voor verandering …

Zelf had ik allerlei redenen om niet naar de universiteit te gaan. Ik had er geen tijd voor, ik had het al druk genoeg met mijn baan en allerlei bijkomende levenszaken… En ik had toch al leuk werk, waarom me verder specialiseren? Maar het bleef aan me knagen. Totdat ik dacht: wat houdt me tegen? Hoe zou ik me voelen als ik wél de uitdaging aanga?
Op een dag, tijdens een vakantie, werd het me duidelijk dat uitstel niet langer een optie was. Ik meteen na mijn terugkomst ging ik onderzoek doen naar een studie, ik koos een studie, ging naar een opendag en startte. Ik had knikkende knieën en zwetende handen, maar mijn enthousiasme en motivatie voor deze nieuwe stap kregen de overhand. Ik ging ervoor. Twee jaar later bleken mijn angsten volledig ongegrond te zijn geweest, ik sleepte tijdens de studie allerlei prijzen in de wacht, waaronder die van Beste Studente. Ik was trots toen ik mijn bul in handen had, niet alleen vanwege het document maar vooral door de inhoudelijke en persoonlijk groei die deze studie bij me teweeg had gebracht. En niet te vergeten de prachtige nieuwe vriendschappen die ik mocht sluiten.

Vind jouw reden om duurzaam te veranderen…

Pas als je werkelijk weet waarom je wilt veranderen gaat het je lukken. Wat is jouw verhaal? Wat is jouw diepste motivatie voor deze verandering? Ga op zoek naar de bron, de reden die maakt dat je het echt anders wilt. Ook pijn is een belangrijke reden tot veranderen. Niet zozeer fysiek, maar mentaal. Je voelt je zo oncomfortabel, zo ongelukkig, dat je niet anders kúnt dan het heel anders aan te pakken.
Tot slot: bedenk dat het jóuw leven is, dat het draait om jóuw geluk. Dat is de eerste stap naar blijvende verandering.
Ben je ervan overtuigd dat het anders moet in je leven? In mijn volgende blog “5 Stappen die je nodig hebt om duurzaam te veranderendeel ik de eerste vijf stappen die een weg naar een succesvolle en  duurzame verandering mogelijk maakt.

Persoonlijke begeleiding bij het creëren van verandering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.