fbpx
Van kantoor naar koekjesbakker: Een gids voor het maken van een carrièreswitch
Foto @ Brooke Cagle

Van kantoor naar koekjesbakker: Een gids voor het maken van een carrièreswitch

Heb je ooit het gevoel gehad dat je vastzit in je carrière? Of dat je werk je niet de voldoening geeft die je zoekt? Dan ben je niet alleen. Veel mensen komen op een punt in hun leven waarop ze zich afvragen of ze hun carrière moeten omgooien om meer voldoening en succes te vinden. Het kan eng zijn om een ​​nieuwe richting in te slaan en je vertrouwde carrière te verlaten, maar het kan ook de moeite waard zijn als het leidt tot een betere werk- en levensbalans, meer persoonlijke vervulling en zelfs financiële beloningen.

In deze blog gaan we dieper in op het onderwerp van het compleet omgooien van je carrière. We bespreken waarom mensen ervoor kiezen om hun carrière te veranderen, de uitdagingen die gepaard gaan met een carrièreswitch en enkele tips om je te helpen bij het nemen van deze grote stap. We zullen ook enkele inspirerende verhalen delen van mensen die met succes hun carrière hebben omgegooid en nu voldoening en succes hebben gevonden in hun nieuwe carrière.

Als je overweegt om je carrière te veranderen of gewoon nieuwsgierig bent naar dit onderwerp, dan is deze blog voor jou. We hopen je te inspireren en te motiveren om de stap te zetten naar een carrière waarin je je voldaan en gelukkig voelt.

Waarom mensen ervoor kiezen om hun carrière te veranderen

Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om hun carrière te veranderen. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen:

Gebrek aan voldoening: Veel mensen ervaren een gebrek aan voldoening in hun huidige baan. Ze voelen zich niet uitgedaagd, of hun werk past niet bij hun waarden en interesses.

Gebrek aan groeimogelijkheden: Soms voelen werknemers zich gestagneerd in hun huidige baan. Ze hebben het gevoel dat er geen ruimte is om te groeien of om hun vaardigheden verder te ontwikkelen.

Onverwachte levensgebeurtenissen: Er kunnen onverwachte levensgebeurtenissen zijn, zoals gezinsuitbreiding of gezondheidsproblemen, die het moeilijk maken om in de huidige baan te blijven werken.

Veranderingen in de industrie: Technologie en economische veranderingen kunnen de vraag naar bepaalde banen verminderen, waardoor werknemers gedwongen worden om van carrière te veranderen.

Passie voor iets nieuws: Soms ontdekken mensen een nieuwe passie of interesse en willen ze zich daarop richten in hun carrière.

Slechte werkomstandigheden: Als werknemers worden geconfronteerd met slechte werkomstandigheden, zoals een onveilige werkomgeving of een giftige werkcultuur, kunnen ze besluiten om van carrière te veranderen.

Financiële overwegingen: Sommige mensen veranderen van carrière vanwege financiële overwegingen, zoals een hoger salaris of meer financiële stabiliteit.

Kortom, er zijn veel redenen waarom mensen hun carrière veranderen. Of het nu gaat om het najagen van passies, het zoeken naar groeimogelijkheden of het aanpakken van ongewenste werkomstandigheden, het is belangrijk om te onthouden dat het nooit te laat is om een nieuwe richting in te slaan.

Waarom is het zo moeilijk om de stap te zetten?

Het kan moeilijk zijn om de moed te verzamelen om je carrière compleet om te gooien om verschillende redenen:

Angst voor het onbekende: Het kan eng zijn om in een nieuwe carrière te stappen waarvan je niet weet wat je kunt verwachten. Je kunt bang zijn dat je niet in staat zult zijn om de nieuwe vaardigheden te leren die nodig zijn, of dat de nieuwe carrière niet zo goed zal zijn als je huidige carrière.

Financiële onzekerheid: Een carrièreswitch kan vaak gepaard gaan met een vermindering van inkomen, in ieder geval in het begin. Dit kan leiden tot financiële stress en onzekerheid over hoe je je rekeningen zult betalen.

Prestigeverlies: Als je succes hebt gehad in je huidige carrière, kan het moeilijk zijn om die status op te geven en terug te gaan naar het begin in een nieuwe carrière. Dit kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid en zelftwijfel.

Verantwoordelijkheden en verplichtingen: Het kan moeilijk zijn om een carrière te verlaten waarin je jaren hebt geïnvesteerd en die je een bepaalde status en inkomen heeft gegeven. Als je bijvoorbeeld een gezin hebt, kan het extra moeilijk zijn om een carrière te verlaten waarvan je weet dat die financiële stabiliteit biedt.

Een carrièreswitch kan een grote stap zijn die gepaard gaat met verschillende uitdagingen en onzekerheden. Het kan moeilijk zijn om de moed teverzamelen om deze stap te zetten, maar het kan ook de moeite waard zijn als het leidt tot meer voldoening en geluk in je werk.

Velen gingen je voor

Er zijn veel inspirerende verhalen van mensen die hun carrière succesvol hebben omgegooid en nu een vervullende en succesvolle loopbaan hebben. Hier is een voorbeeld:

J.K. Rowling – Rowling was ooit een alleenstaande moeder die in armoede leefde en worstelde om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze besloot om haar droom om schrijver te worden na te jagen, en begon te werken aan een boek dat uiteindelijk “Harry Potter en de Steen der Wijzen” zou worden. Na meerdere afwijzingen van uitgevers, werd het boek uiteindelijk gepubliceerd en werd het een enorm succes. Rowling heeft nu miljoenen boeken verkocht en is een van de best verkopende auteurs aller tijden.

Dit is slechts een voorbeeld van een persoon die haar carrière volledig heeft omgegooid en met succes haar droom heeft nagejaagd. Er zijn talloze andere inspirerende verhalen van mensen die hun carrière hebben veranderd, van voormalige atleten die advocaten zijn geworden tot zakenlieden die zich inzetten voor non-profitorganisaties. Het is nooit te laat om je carrière te veranderen en je passie na te jagen.

Wat kun je zelf doen?

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je te helpen de moed te verzamelen om je carrière te veranderen:

  1. Identificeer waarom je een verandering wilt maken: Het is belangrijk om te begrijpen waarom je een verandering wilt maken. Ben je niet tevreden met je huidige werk? Wil je meer uitdagingen? Of wil je misschien een baan die beter bij je persoonlijkheid of vaardigheden past?
  1. Doe je onderzoek: Onderzoek de carrière die je wilt nastreven. Praat met mensen die in die carrière werken en lees over de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden die bij die baan horen.
  1. Maak een plan: Maak een plan om de verandering te realiseren. Dit kan inhouden dat je een nieuwe opleiding volgt, een mentor zoekt of een stage loopt om ervaring op te doen.
  1. Stel doelen: Stel doelen voor jezelf die je wilt bereiken om je carrière te veranderen. Deze doelen moeten specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn.
  1. Blijf positief: Het kan een uitdagend proces zijn om je carrière te veranderen, maar blijf positief en gemotiveerd. Onthoud waarom je deze verandering wilt maken en blijf gefocust op je doelen.
  1. Neem actie: Neem actie om je doelen te bereiken. Neem de tijd om de nodige stappen te zetten en geef niet op als je tegen obstakels aanloopt.
  1. Zoek hulp: Het kan nuttig zijn om met een (loopbaan)coach te praten om je te helpen bij het ontwikkelen van een plan en het stellen van doelen. Met de juiste ondersteuning en voorbereiding kun je de moed vinden om je carrière compleet om te gooien en een nieuw pad te bewandelen.

In deze blog hebben we gekeken naar het onderwerp van het compleet omgooien van je carrière. We hebben besproken waarom mensen ervoor kiezen om hun carrière te veranderen, de uitdagingen die gepaard gaan met een carrièreswitch en enkele tips om je te helpen bij het nemen van deze grote stap. We hebben ook enkele inspirerende verhalen gedeeld van mensen die met succes hun carrière hebben omgegooid en nu voldoening en succes hebben gevonden in hun nieuwe carrière.

Als je overweegt om je carrière te veranderen, dan is het belangrijk om te onthouden dat het een grote stap is die veel moed en doorzettingsvermogen vereist. Er kunnen uitdagingen en obstakels zijn, zoals financiële onzekerheid en angst voor het onbekende. Maar als je bereid bent om deze uitdagingen aan te gaan en jezelf openstelt voor nieuwe mogelijkheden, dan kan het veranderen van je carrière een van de meest lonende stappen zijn die je ooit zult nemen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat er geen vaste leeftijd of timing is voor het veranderen van je carrière. Het kan op elk moment in je leven gebeuren, en er is geen limiet aan wat je kunt bereiken als je vastbesloten bent om je doelen na te streven.

Als je klaar bent om je carrière te veranderen, overweeg dan om hulp te zoeken bij professionele loopbaancoaches of mentors. Zij kunnen je helpen bij het ontwikkelen van een plan en het nemen van de nodige stappen om je nieuwe carrière te starten.

Ten slotte willen we je aanmoedigen om vast te houden aan je dromen en passies, en om jezelf open te stellen voor nieuwe mogelijkheden. Het leven is te kort om te blijven hangen in een carrière die je niet vervult. Grijp de kans om jezelf uit te dagen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Want wie weet, misschien vind je uiteindelijk de carrière van je dromen.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.