fbpx
Meer van jezelf houden? Zo geef je zelfliefde prioriteit 
Foto @Vlada Karpovich

Meer van jezelf houden? Zo geef je zelfliefde prioriteit 

We werken eraan om meer van onszelf te houden, zodat we onze beperkende gedachten kunnen overwinnen en een leven kunnen leiden dat echt voldoening geeft. Zelfliefde stelt je in staat een nieuw niveau van veiligheid en geluk in het leven te ervaren. Daarom praten we zo vaak over hoe belangrijk het is om (meer) van onszelf te houden. Velen komen niet verder dan erover praten, want zelfliefde in woord en daad beoefenen kan uitdagend zijn. 

In de praktijk zoeken we buiten onszelf naar liefde, omdat we als kind hebben ervaren dat stabiliteit en liefde van buiten komt. We kregen beloningen voor onze goede daden. De waarheid is dat de liefde die je als volwassene zoekt alleen van binnenuit kan komen. Daarom zal geen enkele genegenheid van een andere persoon je heel doen voelen, en je zult je nooit veilig voelen als je geen vertrouwen hebt in je eigen vermogen als mens. Maar hoe kun je in de praktijk je daden een weerspigeling laten zijn van zelfliefde en je zelfverzekerder voelen? Daarover gaat deze editie, lees de blog hierover met tips en handvatten om je uit de startblokken te helpen. 

Over zelfliefde

Het leven heeft de neiging gewoon te gebeuren: het vraagt je niet om toekomst. ‘Life just happens’. Dagen worden weken en weken worden maanden. Terwijl dit gebeurt nemen wij – zonder het te weken – steeds meer afstand van de bron en brandstof van ons bestaan: Zelfliefde. Maar hoe beoefen je zelfliefde? Gun jezelf een pauze. Adem diep in, geef jezelf een kleine knuffel en begin te leren hoe je meer van jezelf kunt houden. 

Zelfliefde gaat over het nemen van tijd om naar jezelf te luisteren, je dromen en doelen te koesteren, je authentieke verlangens te (re)activeren en op jezelf te laden. Het betekent dat je leven leeft vanuit een integere toewijding aan jezelf en alles wat je dierbaar is – en gezonde grenzen durft te stellen naar de wereld om je heen. 

In een leven dat sneller dan het licht voorbij trekt is het makkelijk om over te schakelen naar de automatische piloot en volledig verdoofd geleefd te worden.

Terwijl dagen snel in maanden en jaren veranderen is het gemakkelijk om los te raken van jouw ware behoeften en geen duidelijkheid te hebben over je emotionele welzijn en de verbinding met je intuïtie kwijt te raken. Met andere woorden: het huwelijk tussen je je hart en geest komt in roerig vaarwater terecht. Als je geen bewuste verbinding weet te maken tussen je hart en geest zul je veel moeite ondervinden om  een leven te creëren waarin je je potentieel volledig weet te benutten. Het resultaat? Je wordt geconfronteerd met twijfels, frustraties, angsten, ongeduld, onzekerheid en het gevoel dat je vastzit, je komt niet vooruit. 

Als expert in emotionele intelligentie praat ik regelmatig over één van de grootste bouwstenen die wij bezitten: ons lichaam!

Het lichaam dient niet alleen als middel om deel te nemen aan deze wereld, maar ook als het belangrijkste kanaal voor het communiceren van onze intenties en realiseren van onze verlangens en hartewensen. Ons lichaam herbergt een energiesysteem dat een energieveld creëert dat bestaat uit alles wat we zijn – gedachten, keuzes, herinneringen, emoties, wijsheid, ervaringen, en vooral: de aanwezigheid en energie van liefdeHet lichaam werkt als een “radiosignaal” dat jouw frequentie uitzendt. Je gedachten, emoties, keuzes en acties. Met je lichaam communiceer je bewust of onbewust over waar je in het leven staat en waar je op basis daarvan naartoe wilt en zult gaan. Dit is wat zich in je leven mag en zal manifesteren. 

Een slechte levenspatroon manifesteert een slechte gezondheid, ongeduld manifesteert slechte resultaten – inzet manifesteert groei.

Soms worden we geconfronteerd met een levenscrisis waardoor we gedwongen worden onze levenshouding te veranderen, beter voor onszelf te zorgen, meer zelfliefde te beoefenen en zo onze hartewensen te manifesteren. Misschien heb jij dit al in jouw eigen leven meegemaakt of in de levens van anderen om je heen. Bijvoorbeeld, iemand die te maken heeft met een relatiebreuk, het verlies van een dierbare of een baan, of door ziekte geconfronteerd worden met hun sterfelijkheid. Deze gebeurtenissen kunnen ons ertoe aanzetten een significante positieve verandering in onze levens te maken. 

De basis van deze verandering is altijd één en dezelfde bij iedereen: leven vanuit meer zelfliefde.

De crisis werken dus als een bewuste ‘boodschap’ naar het leven, een boodschap die  zegt: “Hey, dit niet meer. DAT is wat ik wil. ” Je hebt veel meer duidelijkheid over wie je bent, wat je wilt en geeft dit integer aan vanuit een duidelijke verbinding tussen je intuïtie en lichaam, van geest tot hart.

Emotionele verwaarlozing 

Onszelf emotioneel verwaarlozen is een valkuil waar velen van ons in vallen. Weet dat als je je eigen behoeften verwaarloost jij daarmee het verloop van jouw leven aan het toeval overlaat op hoop van zegen op een duurzaam succes. Dit is een levenshouding gefundeerd op een helling van glad ijs. Met deze tactiek probeer je namelijk zoveel mogelijk toevalligheden aan elkaar te rijgen en hoop je daarmee een ‘soort’ succes en geluk na te bootsen.

Hoop is een verwachting gebaseerd op verlangen.

Je leven alleen op hoop baseren weerspiegelt een gebrek aan planning en controle in je leven. Het laat je wachten op verandering en richting van een externe bron en we weten dat die zelden 1-op-1 overeenkomt met de bestemming die waarschijnlijk zelf zou willen manifesteren. 

Om in onze kracht te komen, moeten we leren hopen in combinatie met het ondernemen van toegewijde actie.

Maak een eerlijke inventarisatie van je prestaties, tegenslagen en doelen die je in de voorgaande periode hebt ervaren en uiteengezet. Dit is een krachtige basis om veranderingen in je leven te creëren – een oefening die je gedachten, emoties en acties op één lijn brengt met je ware hartewensen met de intentie om meer vanuit zelfliefde te leven. Met dit begrip en heldere reflectie is het nu mogelijk om kansen te benutten, wat in het verleden heeft gewerkt kun je nu verder inzetten en wat niet werkte  pas je aan of je kiest ervoor dit volledig los te laten.

Hoe meer helderheid en scherpte je creëert over waar je staat in je leven, waar je naartoe wilt en de gewoonten die je vooruit helpen of belemmeren, hoe beter je in staat zult zijn bewuste keuzes te maken rondom het koesteren, bewaken en je te committeren  aan je doelen en diepste verlangens van je hart.

Wil je dat jouw morgen beter wordt dan jouw gisteren?  Ga naar ‘binnen’, schrijf je intenties voor de toekomst op en start met het eren van je hartewensen – uit naam van zelfliefde.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meerinformatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.