fbpx
Stop met pleasen:hoe je kunt voorkomen dat anderen jouw leven bepalen
Foto @ Vinicius Wiesehofer

Stop met pleasen: hoe je kunt voorkomen dat anderen jouw leven bepalen

Veel mensen vinden het belangrijk om anderen te plezieren en goedkeuring te krijgen. Het is een natuurlijk verlangen om geaccepteerd te worden en erbij te horen in een relatie of sociale groep. Hoewel dit op zichzelf een gezonde behoefte is, kan het verlangen om anderen te pleasen soms uit de hand lopen en leiden tot het gevoel dat anderen ons leven bepalen. In deze blog willen we onderzoeken hoe we kunnen stoppen met pleasen en onze eigen levens kunnen leiden, vrij van (ongewenste) externe invloeden.

Waarom mensen graag pleasen

Mensen kunnen om verschillende redenen graag pleasen. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen geneigd zijn om anderen te behagen:

 1. Sociale acceptatie: Mensen willen vaak worden geaccepteerd en gewaardeerd door anderen. Ze kunnen denken dat door te pleasen, ze beter worden geaccepteerd en dat hun relaties met anderen verbeteren.
 2. Angst voor afwijzing: Sommige mensen zijn bang om afgewezen te worden door anderen. Door te pleasen, hopen ze dat ze worden geaccepteerd en dat de kans op afwijzing kleiner wordt.
 3. Laag zelfvertrouwen: Mensen met een laag zelfvertrouwen kunnen denken dat ze niet genoeg waard zijn en daarom anderen moeten pleasen om zich beter te voelen.
 4. Op zoek naar goedkeuring: Sommige mensen hebben de constante bevestiging van anderen nodig om zich goed te voelen over zichzelf en hun keuzes. Ze kunnen proberen te pleasen om deze goedkeuring te krijgen.
 5. Vermijden van conflict: Mensen kunnen ook proberen te pleasen om conflicten met anderen te vermijden. Ze kunnen denken dat door het eens zijn met anderen en geen weerstand te bieden, ze problemen kunnen voorkomen.

Kortom, er zijn verschillende redenen waarom mensen graag pleasen. Sommige mensen willen sociale acceptatie, anderen willen conflicten vermijden, en weer anderen hebben goedkeuring nodig om zich goed te voelen over zichzelf. Het is belangrijk om te erkennen waarom we graag pleasen, zodat we kunnen beginnen met het nemen van stappen om te stoppen met pleasen en ons te richten op ons eigen geluk en onze eigen behoeften.

Waarom je zou moeten stoppen met pleasen

Er zijn verschillende redenen waarom het goed voor je is om niet te pleasen en je eigen leven te leiden:

 1. Het helpt je om je eigen identiteit te ontdekken

Als je voortdurend bezig bent met het behagen van anderen, kan het moeilijk zijn om te ontdekken wie je echt bent en wat je wilt in het leven. Het is belangrijk om je eigen interesses, waarden en doelen te ontdekken en te volgen, zodat je een beter beeld krijgt van wie je bent als persoon. Door je eigen leven te leiden, kun je jezelf beter leren kennen en betere keuzes maken die passen bij jouw persoonlijke waarden en doelen.

 1. Het vermindert stress en angst

Als je voortdurend bezig bent met het voldoen aan de verwachtingen van anderen, kan dit leiden tot veel stress en angst. Je bent voortdurend bezig met het bedenken van manieren om anderen te plezieren en jezelf op de tweede plaats te zetten. Dit kan uitputtend zijn en kan leiden tot gevoelens van stress en angst. Door te stoppen met pleasen, kun je deze gevoelens verminderen en meer rust en ontspanning vinden in je leven.

 1. Het helpt je om betere beslissingen te nemen

Wanneer je altijd bezig bent met het voldoen aan de verwachtingen van anderen, kan het moeilijk zijn om goede beslissingen te nemen die gebaseerd zijn op wat jij echt wilt en nodig hebt. Door je eigen leven te leiden en je eigen beslissingen te nemen, kun je beter beoordelen wat goed is voor jou en wat niet. Dit kan leiden tot betere keuzes en een betere kwaliteit van leven.

 1. Het verbetert je relaties

Als je voortdurend bezig bent met het pleasen van anderen, kan dit leiden tot onechte relaties waarin je jezelf niet echt kunt zijn. Door je eigen leven te leiden, kun je authentieker zijn en betere relaties opbouwen met mensen die je echt waarderen en respecteren voor wie je bent. Door te stoppen met pleasen, kun je jezelf openstellen voor nieuwe en betere relaties in je leven.

 1. Het vergroot je zelfvertrouwen

Als je voortdurend bezig bent met het voldoen aan de verwachtingen van anderen, kan dit leiden tot een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Door te stoppen met pleasen en je eigen leven te leiden, kun je je zelfvertrouwen vergroten en jezelf beter waarderen. Je zult merken dat je meer vertrouwen hebt in je eigen beslissingen en dat je jezelf meer kunt laten zien in relaties en in je dagelijkse leven.

Concluderend: door te stoppen met pleasen en je eigen leven te leiden, kun je jezelf beter leren kennen, je relaties verbeteren, je zelfvertrouwen vergroten en meer ontspanning vinden in je dagelijkse leven. Het is belangrijk om je eigen interesses, waarden en doelen te kennen en daar trouw aan te blijven. Dus neem de controle over je eigen leven en leid het op jouw eigen manier!

Hoe we kunnen stoppen met pleasen en onze eigen levens leiden?
 1. Herken het probleem

Voordat we kunnen beginnen met het oplossen van het probleem, moeten we eerst erkennen dat het bestaat. Het kan gemakkelijk zijn om het gevoel te hebben dat we anderen moeten behagen om geaccepteerd te worden, vooral als we het grootste deel van ons leven zo hebben geleefd. Het is belangrijk om na te denken over waarom we dit doen en te herkennen hoe het ons leven beïnvloedt.

 1. Identificeer jouw eigen waarden en behoeften

Als we ons leven willen leiden op onze eigen voorwaarden, moeten we eerst weten wat onze eigen waarden en behoeften zijn. Dit kan lastig zijn als we gewend zijn om onze beslissingen te laten beïnvloeden door anderen. Door te overwegen wat belangrijk voor ons is en wat ons gelukkig maakt, kunnen we beginnen met het identificeren van onze eigen waarden en behoeften.

 1. Stel grenzen

Een van de belangrijkste stappen om te voorkomen dat anderen ons leven bepalen, is door grenzen te stellen. Dit kan betekenen dat we nee zeggen tegen verzoeken die niet bij onze eigen waarden en behoeften passen, of dat we onze tijd en energie investeren in dingen die ons gelukkig maken. Het is belangrijk om onze grenzen duidelijk te communiceren, zodat anderen weten wat ze van ons kunnen verwachten.

 1. Vermijd goedkeuring zoeken van anderen

We hebben allemaal de neiging om bevestiging te zoeken bij anderen. Het is natuurlijk om waardering en erkenning te willen voor onze prestaties, maar het kan problematisch worden als we onze eigen beslissingen nemen op basis van wat (we denken dat) anderen van ons verwachten. Het is belangrijk om ons te richten op wat we zelf willen en nodig hebben, in plaats van te proberen aan de verwachtingen van anderen te voldoen.

 1. Omring jezelf met positieve mensen

Als we ons willen concentreren op onze eigen behoeften en waarden, kan het helpen om ons te omringen met positieve mensen die ons steunen en aanmoedigen om ons leven op onze eigen voorwaarden te leiden. Dit betekent dat we misschien sommige relaties moeten verbreken die ons geen goed doen en ons vasthouden in ons oude patroon van pleasen.

 1. Geloof in jezelf

Een van de belangrijkste stappen om te voorkomen dat anderen ons leven bepalen, is door in onszelf te geloven. We moeten leren vertrouwen op onze eigen capaciteiten en geloven dat we de beste beslissingen voor ons leven kunnen nemen. Door ons zelfvertrouwen te vergroten, kunnen we ons ook meer comfortabel voelen om onze eigen koers te varen en ons minder laten beïnvloeden door de mening van anderen.

 1. Wees flexibel

Hoewel het belangrijk is om onze eigen waarden en behoeften te kennen en daar trouw aan te blijven, is het ook belangrijk om flexibel te zijn en open te staan voor nieuwe ideeën en ervaringen. We kunnen ons leven niet volledig isoleren van de mening van anderen en we moeten ook bereid zijn om te leren en te groeien door nieuwe ervaringen. Het is belangrijk om ons te realiseren dat we nog steeds keuzes hebben en dat we ons leven kunnen leiden op onze eigen voorwaarden, ook als we nieuwe dingen ontdekken.

 1. Leer ‘nee’ zeggen

Een van de belangrijkste vaardigheden die we kunnen ontwikkelen om te voorkomen dat anderen ons leven bepalen, is door ‘nee’ te zeggen. Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen tegen mensen die we graag willen plezieren, maar als we ons willen concentreren op onze eigen behoeften en waarden, moeten we in staat zijn om te zeggen wat we willen en wat we niet willen. Door te leren nee te zeggen, kunnen we meer controle krijgen over ons eigen leven en onze eigen keuzes maken.

 1. Wees niet bang voor afwijzing

Een van de grootste angsten die we hebben als we proberen te voorkomen dat anderen ons leven bepalen, is de angst voor afwijzing. We zijn bang dat mensen ons niet meer leuk zullen vinden of ons zullen afwijzen als we ons eigen leven leiden en onze eigen keuzes maken. Het is belangrijk om te onthouden dat afwijzing een natuurlijk onderdeel is van het leven en dat we nooit kunnen zorgen dat iedereen het altijd met ons eens is. Het is belangrijker om trouw te blijven aan onszelf en onze eigen behoeften dan om te proberen te behagen en ons aan te passen aan anderen.

Dus: stoppen met pleasen en het leven op onze eigen voorwaarden leiden, kan ons helpen om een ​​meer vervullend en authentiek leven te leiden. Het is belangrijk om onze eigen waarden en behoeften te kennen en daar trouw aan te blijven, grenzen te stellen, niet te veel goedkeuring te zoeken bij anderen, ons te omringen met positieve mensen, in onszelf te geloven, flexibel te zijn, nee te zeggen en niet bang te zijn voor afwijzing. Door deze stappen te nemen, kunnen we meer controle krijgen over ons leven en ons geluk en tevredenheid vergroten.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
 • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.