fbpx
foto Somber over je leven? Dit is wat je moet veranderen
Foto @Daniel Xavier

Somber over je leven? Dit is wat je moet veranderen

Steek je hand op als je iemand bent die:

 • ….van dag tot dag naar zijn/haar vakantie aftelt
 • …steeds het gevoel heeft niet aan die enorme wervelwind in zijn/haar hoofd te kunnen ontsnappen
 • ….zich continue schuldig voelt omdat je denkt/voelt niet genoeg betrokkenheid te laten zien op je werk of de mensen om je heen.

Wat je ook doet, welke dag het ook is, waar je ook heen gaat, je neemt altijd jezelf mee

Nieuwsflits: Neil Gaiman zei ooit “waar je ook heen gaat, je neemt altijd jezelf mee.” Sommigen denken dat ze opeens gelukkig zullen zijn als ze ergens anders gaan wonen, op vakantie gaan of die baan of relatie krijgen. De waarheid is, dat het diezelfde mensen zijn die achteraf beseffen dat het leven niet zo werkt. Wat je ook doet, er zal nooit een perfectere dag zijn om goed voor jezelf te zorgen. En waar je ook heen gaat, je neemt altijd jezelf mee.

Het betekent dat als je jezelf niet mag, of als je geen vrede met jezelf hebt gesloten voor dingen die je in het verleden hebt gedaan of hebt meegemaakt, je voor altijd met die bagage te maken zult hebben. Veel mensen zeggen dat ze een hekel hebben aan de stad waarin ze wonen, dat ze niet kunnen wachten om naar plek X Y of Z te verhuizen (vul de ideale plaats zelf maar in.). Maar een paar maanden na die lang verwachtte verhuizing bevinden ze zich in exact dezelfde situatie.

Het is daarna weer letterlijk hetzelfde verhaal van ellende: ook op deze plek, in deze nieuwe baan, in deze nieuwe relatie en na die perfecte vakantie, zijn ze nog steeds niet gelukkig en horen ze dezelfde knagende stem.

Terwijl we van stad naar stad, van relatie naar relatie hoppen of van baan naar baan gaan zijn wij de enige constante factor. Als het nieuwe en opwindende effect van een verhuizing, een nieuwe baan of relatie eenmaal is uitgewerkt, merken we vaak dat we weer in dezelfde somberheid belanden. We hebben nog steeds een hekel aan dezelfde dingen: We hebben nog steeds een hekel aan ons werk. Onze relatie slurpt nog steeds te veel energie op. We eten of drinken nog steeds te veel of verspillen ons geld. Als we niets aan onszelf veranderen, zullen we altijd doen wat we altijd gedaan hebben en zullen we ons voelen zoals we ons altijd gevoeld hebben, waar we ook heen gaan.

Je zou kunnen denken dat Appelscha een saaie woonplaats is, maar van locatie veranderen zal de persoon wie je bent niet veranderen. Het zal enigszins de context van je leven veranderen, maar niet jou. Jij als persoon bent dus een cruciaal onderdeel van het sommetje. Jij bepaalt hoe je je voelt, welke emoties jij aan dat gevoel koppelt en waarom. Waar je ook heen gaat.

Met andere woorden, we moeten oefenen om de persoon te worden die we willen zijn, ongeacht de omstandigheden, plaats of de mensen om ons heen. Dat is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk. Maar hoe doe je dat?

Allereerst, dit artikel is geen aanmoediging om niet van baan, woonplaats of relatie te veranderen. In plaats daarvan is het een aanzet voor het maken van keuzes en zetten van stappen op basis van de juiste gronden en drijfveren. Het gaat erom dat je niet eindeloos gaat zoeken naar of wachten op de perfecte baan, woonplaats, relatie of kleding om gelukkig te zijn. Want: het zou zomaar eens kunnen dat deze nooit zullen komen. En dan zou je je leven ongelukkig, ontevreden, gefrustreerd doorbrengen met alle gevolgen van dien voor je welzijn. Dus terwijl je op die perfecte baan, relatie of woonplaats wacht, kun je net zo goed alvast het nodige doen om terwijl je wacht, tevreden te zijn.

In de Zen-leer wordt lijden omschreven als hier zijn, maar daar willen zijn.

Met andere woorden, we lijden het meest als het we een groot verschil ervaren tussen hoe ons leven nu is en hoe we graag zouden willen dat het was. En dit lijden – met de bijbehorende gewoontes heeft een negatief domino-effect op je geestelijk en lichamelijk welzijn – met een samengestelde rente die je waarschijnlijk niet zou willen betalen. Want:

 • Je moet niet wachten tot je rijk bent, om overvloed te voelen.
 • Je moet niet wachten op je genezing, om je je heel te voelen.
 • Je moet niet wachten op je nieuwe relatie, om je geliefde te voelen.
 • Je moet niet wachten op je succes, om je je krachtig te voelen.
 • Je moet niet wachten om een wonder, om het leven te omarmen.

Dat is het oude model van de werkelijkheid ervaren waarin de oorzaak en gevolg van gebeurtenissen jou altijd ‘overkomen’. Wachten op iets buiten onszelf om ons verlichting/verlossing te geven van de pijn en eenzaamheid die we voelen. In dit model zoeken we naar een wondermiddel om ons te helen. En zodra we ons beter voelen, gaat alle aandacht naar datgene of diegene waarvan je ‘denkt’ dat de verlichting heeft veroorzaakt. En dan wordt die persoon of gebeurtenis onze meester en wij veranderen tot zijn/haar slaaf. We zullen alles op alles zetten om die kick steeds maar weer te ervaren. Of de aandacht van die persoon te blijven ontvangen. Ongeacht de pijn en energie het ons kost.

Daarom gaat het nieuwe model van de werkelijkheid ervaren meer over het zelf kunnen veroorzaken van een effect in je leven.

 • Dat betekent dat liefde in je leven zal komen als je je al waardig en overvloedig voelt.
 • Zodra je je heel begint te voelen begin je ook te helen; op het moment dat je je gesterkt voelt, ga je meer richting het bereiken van je doelen bewegen.
 • Zodra je verliefd bent op jezelf en op het leven, vergroot je de kans je gelijke aan te trekken.
 • Zodra je het leven omarmt, wat het je ook brengt, dat is het moment waarop het wonderen gebeuren.

Dat is de definitie van een effect veroorzaken. Daarom nodig ik je uit niet te wachten op een externe factor voordat je je gelukkig kunt voelen. In plaats daarvan kun je bewust een aantal inzichten halen uit je verlangen naar die verhuizing, nieuwe relatie of nieuwe baan om van daaruit proactief te werken naar een levenssituatie waar je geluk niet meer afhangt van de als-dat-gebeurt-dan-word-ik-pas-echt-gelukkig-fantasie. Wil je weten hoe je dit in de praktijk brengt? Lees deze blog >>>

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
 • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.