fbpx

Zo vier je stressvrije feestdagen

De feestdagen kunnen ons plezier en opwinding brengen. Maar ze kunnen ons ook  behoorlijk van slag maken. Velen van ons voelen zich “down” door het winterweer. Of we hebben het gevoel dat we vrolijk “moeten” zijn in deze tijd van het jaar, met als gevolg dat we onze echte gevoelens maskeren met een glimlach en vrolijke social media-updates. Hoe kom je de feestdagen positief door? Een paar tips.
Onderzoek heeft aangetoond hoe onze gezondheid en ons welzijn beïnvloed worden door onze levenshouding. Erika Rosenberg en Paul Ekman (2001) deden onderzoek naar het verband tussen boze gezichtsuitdrukkingen en myocardischemie, een verminderde toevoer van bloed, waardoor een zuurstoftekort van het hart ontstaat. Dit kan een hartinfarct veroorzaken. In dat onderzoek kwam naar voren, dat vijandig gedrag giftig is voor het hart. Dit is niet verrassend. Maar het onderzoek toonde ook iets anders aan: er is namelijk een even sterke verbinding tussen ongezonde cardiale reacties en een onechte glimlach.

Stress door schone schijn

We betalen dus een hoge prijs door te leuk te willen zijn en aardig gevonden te willen worden. Een nep-glimlach kan anderen voor de gek houden, maar ons lichaam niet. Dit komt duidelijk naar voren in het onderzoek uitgevoerd door Rosenberg en Ekman. Daaruit blijkt dat het ophouden van schone schijn – dat wil zeggen, het onderdrukken van onze frustraties onder een geforceerde glimlach ons onder systeem onder overmatige stress zet.

Echte blijdschap helpt wel

Daarentegen helpen echte positieve emoties ons wel om gezonder, gelukkiger en succesvoller te worden. In haar studies vond psychologe Barbara Fredrickson dat emoties als vrolijkheid, dankbaarheid en liefde ons immuunsysteem versterken.  Daardoor worden we fysiek gezonder. Bovendien helpen positieve emoties ons om zaken duidelijker te zien en situaties scherper te beoordelen. We ontdekken nieuwe mogelijkheden voor de toekomst en verbinden ons makkelijker met andere mensen, die ons steunen in ons leven en werk. Om ons gelukkig te voelen adviseert Fredrickson een rato van 3 positieve emotionele ervaringen op 1 negatieve ervaring per dag.

Hoe zorg je voor positiviteit?

Tijdens de feestdagen vergroot en versterk je de kracht van positiviteit in je leven door bewust meer positieve ervaringen te scheppen. Een lijst met tips:

  • Haal diep adem, en richt je op de schoonheid om je heen
  • Mediteer
  • Breng tijd buiten door, bij voorkeur in de natuur
  • Onderneem dingen waar je van houdt
  • Spreek je dankbaarheid uit
  • Maak tijd om te spelen
  • Lees een inspirerend boek
  • Lachen zoek situaties op die jou aan het lachen maken
  • Kom in beweging: sport!

En: breng bewust tijd door met mensen die jou lief zijn. Waarschijnlijk zijn dat toch al de mensen die je om je heen wilde hebben met de feestdagen. Wees dankbaar met de liefde van deze mensen en tel je zegeningen – het maakt je gelukkig en gezond!

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van stress tijdens de feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.