fbpx
Gelukkig worden met je gewicht foto vrouw

Waarom Afvallen Je Niet gelukkiger Zal Maken

Afvallen: velen hebben er hun persoonlijke levensmissie van gemaakt. Misschien herinner je je nog de aflevering van The Oprah Winfrey Show waarin Oprah met een kar vol vlees trots liet zien hoeveel zij was afgevallen. Een maatje minder maakt echter niet gelukkig. Lees hier waarom.
Uit onderzoek blijkt, dat 54% van de Nederlanders graag een maatje minder zou willen hebben. 27% is daar zelfs actief mee bezig.
Er zijn vele redenen waarom je dat cijfertje op je weegschaal omlaag wilt hebben. Misschien om een betere conditie  te krijgen of om jouw algehele vitaliteit en gezondheid te verbeteren. Misschien wil je jezelf van binnen en van buiten fantastisch voelen op je aankomende huwelijksdag. Maar als gelukkig worden je doel is, weet dan dit: afvallen maakt je niet per se gelukkiger. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd voor So Fabulous, een plus-size kledingmerk van de Britse winkel Littlewoods.com.

Zelfbeeld

Voor het Littlewoods.com onderzoek werden bijna bijna 2.000 vrouwen geïnterviewd over hun huidige maat en omvang, niveau van geluk en hun zelfbeeld in relatie tot hun lichaam. Hieruit kwam naar voren dat 49 procent van de met een schommelend gewicht het gelukkigst waren met maat 44. En 52 procent van de vrouwen met maat 34 gaf aan liever zwaarder te willen zijn om meer rondingen te hebben. Vrouwen in de categorie van maat 34 tot maat 38 spraken zich het meest kritisch uit over hun lichaam. Veel meer dan vrouwen met grotere maten.

Depressieve stemmingen

Natuurlijk, er zijn vele onderzoeken die ons leren dat gewichtsverlies onze lichamelijke gezondheid verbetert. Maar de effecten op de geestelijke gezondheid zijn minder eenvoudig, blijkt uit UCL-onderzoek dat is gefinancierd door Cancer Research UK. Zou afvallen ons ook mentaal gezonder kunnen maken?
De studie, Psychological Changes following Weight Loss in Overweight and Obese Adults: A Prospective Cohort Study, is uitgevoerd onder 1.979 mensen met overgewicht en zwaarlijvigheid in  het Verenigd Koninkrijk. Het bleek dat mensen die in een periode van vier jaar 5% of meer van hun lichaamsgewicht verloren, zich fysiek gezonder voelden. Ze hadden echter ook meer kans op depressieve stemmingen.
Het onderzoek wijst op de noodzaak om bij het verliezen van gewicht niet alleen naar de fysieke voordelen te kijken. Ook de emotionele gezondheidsvoordelen zijn van belang. Klinische proeven hebben zeker aangetoond dat de stemming van mensen die zijn afgevallen is verbeterd. Dit kan echter ook een gevolg zijn van de ondersteunende omgeving en niet per se van het gewichtsverlies zelf.

Externe doelen

De clue? Natuurlijk kun je je tijdelijk euforisch voelen als je jezelf in die skinny jeans kunt hijsen. Maar afvallen is zeker niet de sleutel tot geluk. Klinisch psychologe Andrea Bonior zegt hierover: “Niet het behalen van externe doelen maakt ons gelukkig. Je denkt in eerste instantie misschien dat je leven radicaal ten goede zal veranderen door het behalen van dat doel. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw leven vrijwel hetzelfde blijft.”
Dat komt omdat je geluk niet alleen van je gewicht zou moeten afhangen. “Vaak spelen er een hoop andere dingen in je leven die je ongelukkig maken,” zegt dr. Bonior. Bijvoorbeeld  je relaties met dierbaren, de balans tussen jouw werk en privéleven en je algehele gezondheid en zelfbeeld.

Wat maakt dan wel gelukkig?

Laat je geluk dus niet afhangen van een maatje minder. Stel jezelf liever ten doel om gezonder en vitaler te leven, zegt Andrea Bonior. Zoek naar gezonde recepten die je met plezier klaarmaakt. Experimenteer met verschillende vormen van lichaamsbeweging, totdat je een sport ontdekt waar jij blij en enthousiast van wordt. Zo kun je het makkelijker volhouden. Koop leuke sportkleding waarin jij je geweldig voelt. “Ja, je mag jezelf nog steeds doelen stellen voor het verbeteren van je voedingspatroon en gezondheid“, zegt Bonior. “Maar laat de essentie van de doelen het bereiken van een bepaalde kledingmaat zijn.”
En Oprah? Die gaf later in een aflevering van Super Soul Sunday toe, dat ze haar geluk nooit meer wil laten afhangen van een pondje meer of minder. Via deze link kun je in een inspirerende video zien hoe ze tot dit besef kwam.

Persoonlijke begeleiding bij het creëren van duurzaam geluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.