fbpx
5 stappen om een relatiebreuk te overwinnen

Relatiebreuk? 5 Stappen om Veerkrachtiger te worden

In mijn vorige blog “De pijnlijke kant van Valentijnsdag” schreef ik hoe een relatiebreuk je tot wanhoop kan drijven. Het kan er zelfs toe leiden dat mensen hun hoop op het vinden van een geweldige liefde opgeven. In deze blog deel ik de vijf meest essentiële stappen met die jouw emotionele veerkracht en weerbaarheid verhogen. Door het ontwikkelen van veerkracht ben je steeds beter in staat om tegenslagen en teleurstellingen in relaties of werk in geschenken te transformeren.

Stap 1: Lachen als medicijn  

Er zijn meerdere studies uitgevoerd naar de effecten van humor op mensen. Eén van die studies is van Millicent Abel. Abel gebruikte grappige filmpjes om mensen aan het lachen te maken. Uit de bevindingen kwam naar voren, dat de lachbuien een aantal positieve effecten op de deelnemers hadden. Zo vertoonden de deelnemers (1) minder stresshormonen; (2) een versterkt immuunsysteem en (3) ze een verminderde gewaarwording van pijn. AHA! Nu begrijp je dus ook waarom de Cliniclowns een positief effect hebben op het herstel van patiënten in ziekenhuizen.
Een lach doorbreekt de cyclus van negatieve en zelfs destructieve gedachten – negatieve gedachten die zichzelf steeds lijken te recyclen. Het lachen tilt je uit de neerwaartse spiraal van gedachten die ontstaan door het verliezen van wat je had of het niet bereiken wat je wilde. Ben je teleurgesteld in een situatie of persoon? Is je hart gebroken? Zoek mensen of situaties op die jou aan het lachen maken. Doe iets luchtigs. En als die traan niet binnen wil blijven? Laat hem dan rustig langs je wang rollen.

Stap 2: Zoek een mentor!

Wat? Een mentor? Ja, een mentor. Een cliënt zei ooit tegen me dat ze waarschijnlijk nooit in een langdurige en liefdevolle relatie terecht zou komen. Ze had in haar leven te veel leed, ruzies, frustraties en hartzeer meegemaakt. Dit leek ook verdacht veel op de patronen die ze gezien had in het huwelijk van haar ouders. Een andere cliënt liep steeds weg uit relaties omdat hij het gevoel had nooit iemand te ontmoeten met wie hij een relatie zou kon hebben die net zo perfect was als de relatie van zijn ouders. De overtuigingen van deze mensen resulteren beiden in emotioneel frustrerende en giftige relatiepatronen. De een was liever alleen, en had moeite zich langdurig te binden. De ander nam genoegen met de liefdeskruimeltjes die ze kreeg of jaagde achter mannen aan die haar niet wilden.
Hoe kan een mentor van toegevoegde waarde zijn voor deze mensen? Een mentor helpt je die essentiële belemmerende elementen te zien die je zelf (nog) niet ziet. Het perspectief van een niet-oordelende derde kan helpen nieuwe inzichten op te doen. Met die inzichten kun je jouw overtuigingen en gedrag veranderen. En dat maakt  hetgeen je wilt mogelijk. Om een mentor te vinden, maak je een lijst van mensen in je leven die jij bewondert. Dit moeten mensen zijn die het beste met je voorhebben, in staat zijn om constructief feedback te geven en succesvol zijn in het thema waarvoor jij mentorschap en ondersteuning zoekt. Dus zoek je iemand die jou kan ondersteunen in je zoektocht naar een liefdevolle relatie? Zoek dan iemand die een liefdevolle relatie heeft, of hierover kennis en wijsheden met je kan delen. Je kunt ook met een van de professionals werken die gespecialiseerd zijn in het effectief ondersteunen van mensen om het beste uit hun relatie; werk; gezondheid of persoonlijk groei te halen. Klik hier voor meer details.  

Stap 3: Focus op de goede dingen in het leven

Onderzoekers zijn het met elkaar eens: hoe moeilijk ze het ook hebben door bepaalde levensuitdagingen, veerkrachtige mensen richten hun aandacht zoveel mogelijk op de goede dingen in het leven. Hoe klein en onbelangrijk dat ook mag lijken. Een gedachte aan een fijne vakantie uit het verleden; een mooie vogel in de tuin, je huisdier die iets geks en schattigs doet; een compliment van een collega; een kind dat naar je lacht in de trein; een mooie verschijning in de natuur zoals een zonsondergang. Allemaal zaken die de pijn verzachten en de sneltrein van donkere gedachten (tijdelijk) kan pauzeren.  En daardoor kun jij een positieve focus op het leven ervaren. Ook de meest dappere, veerkrachtige en vrolijke mensen ervaren boosheid, verdriet, angst en frustraties. Maar ze blijven aandacht houden voor de positieve aspecten van het leven. Immers, zelfs de meest donkere dagen kennen lichtpuntjes.

Stap 4: Zoek naar en geniet van de verborgen voordelen…

Kijk naar wat bevrijdend is aan de nieuwe situatie. Ben je ontslagen? Onderzoek welke mogelijkheden het je biedt. Is je relatie definitief voorbij? Wat kun je nu eindelijk los gaan laten? Kun je nu gaan wonen waar je wilt? Die mooie reis gaan maken? Achter die lang uitgestelde droombaan aan gaan – of eindelijk die opleiding gaan volgen? Wat je ook doet, neem je tijd om te rouwen en het verlies te verwerken. En focus ondertussen op activiteiten die zorgen voor rust en groei in je leven.

Stap 5: Investeer in nieuwe levensdoelen, groot of klein

Veerkrachtige mensen gebruiken het verleden om een betere toekomst te creëren. Ze brengen hun dagen niet klagend door over wat ze kwijt zijn geraakt of wat ze niet bereikt hebben. Daardoor verkleinen ze de kans om verbitterd te raken. Ze gebruiken de bovenstaande tips om een levenshouding te creëren die hen helpt naar de toekomst uit te kijken en in nieuwe doelen te investeren die hoop, verzoening en vervulling brengen. Ben je single, en ben je er klaar voor om weer in een nieuw liefdesavontuur te stappen? Ga er dan voor. Breng een bezoek aan de kapper, trek je favoriete kleding aan en ga op een date. Het gaat er niet om dat je meteen de ware vindt. Het gaat erom dat je weer durft open te staan voor een mogelijk nieuwe levenspartner.

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van Relatieproblemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.