Je Eigen Wijsheid Vinden in een Wereld Vol Adviseurs
Foto @Moose Photos

Je Eigen Wijsheid Vinden in een Wereld Vol Adviseurs

Je eigen wijsheid vinden is soms een lastige opgave, vooral als het leven je voortdurend uitdaagt— in je emoties, werk, gezondheid of relaties. Soms lijken de obstakels klein, andere keren voelt het alsof je midden in een storm staat. Op momenten dat alles overweldigend voelt kan een helpende hand of een wijze raad net het verschil maken en werken als een duwtje in de rug. Een enkel inzicht kan je richting geven, je moed geven om door te zetten of je helpen anders naar een situatie te kijken.

Maar met zoveel meningen en adviezen om je heen rijst de vraag: wie moet je vertrouwen? Hoe bepaal je welk advies écht waardevol is en wat je beter naast je neer kunt leggen? En hoe ga je om met goedbedoelde, maar ongevraagde raad?

Bovendien, wat is het beste advies dat jíj ooit hebt gekregen? Dat ene inzicht dat je heeft geholpen en dat je graag met anderen zou willen delen? In deze blog gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. Niet om dé waarheid te vinden, maar om je te helpen je eigen innerlijke wijsheid te versterken – want uiteindelijk weet niemand beter dan jijzelf wat goed voor jou is.

Luister naar jezelf in een wereld vol stemmen

Iedereen heeft wel een mening over hoe je je leven zou moeten leiden. Of het nu gaat om carrièrekeuzes, relaties, gezondheid of persoonlijke groei – overal om je heen zijn er mensen die advies geven, vaak met de beste bedoelingen. Maar in die zee van meningen en goedbedoelde raad, kan jouw eigen stem soms verloren gaan.

Het is belangrijk om te onthouden dat niemand jouw leven leeft behalve jij. Jij voelt wat jij voelt, jij kent je eigen verlangens en grenzen beter dan wie dan ook. Advies kan waardevol zijn, maar uiteindelijk ben jíj degene die moet bepalen wat resoneert en wat niet. Neem de tijd om stil te worden, te luisteren naar je intuïtie en je eigen waarheid te ontdekken.

Een goede manier om je eigen stem te vinden, is door jezelf af te vragen: “Voelt dit goed voor mij?” en “Maak ik deze keuze uit angst of uit vertrouwen?”. Het antwoord zit vaak al in je.

Wees zacht voor jezelf. Vertrouw erop dat jij weet wat het beste is. En als je toch advies zoekt, kies dan de mensen uit die je niet alleen vertellen wat je wilt horen, maar die je helpen om dichter bij jezelf te komen en blijven.

De kunst van goed advies

Goed advies is geen bevel en geen oordeel, maar een geschenk van inzicht. Het respecteert de autonomie van degene die het ontvangt. Het geeft perspectief zonder de ander te sturen, en het opent deuren zonder ze dicht te slaan met een pasklare oplossing.

Het mooiste advies komt op het juiste moment, als de ontvanger er klaar voor is. Want, soms hoor je iets honderd keer, maar pas als je er open voor staat, landt de boodschap écht. Goed advies helpt je niet alleen om vooruit te komen, maar ook om naar binnen te kijken. Het wijst je op je eigen kracht en helpt je, via de juiste vragen, de antwoorden in jezelf te vinden.

Van wie neem je advies aan?

Niet iedereen die advies geeft, heeft jouw welzijn voor ogen— bewust of onbewust. Ken je dat gevoel, dat iemand niet echt naar jouw versie van het verhaal luistert omdat ze te druk bezig zijn met het bedenken van wat ze zelf gaan zeggen? Of het gesprek na 3 tellen kapen met hun eigen verhaal? Mensen die na 2 woorden al precies weten wat-jij-zou-moeten-doen? Mensen geven vaak advies vanuit hun eigen ervaring en wereldbeeld, wat betekent dat hun raad eerder over hen dan over jou zal gaan. Dat betekent niet dat hun advies waardeloos is, maar het betekent wel dat je mag filteren.

Vraag jezelf af:

  • Heeft deze persoon ervaring met wat ik doormaak? Spreekt de manier waarop ze in het leven staan mij aan?
  • Geeft deze persoon advies uit empathie voor mijn situatie of uit de behoefte om te oordelen en vooral gelijk te krijgen?
  • Is hun advies voor mij opbouwend en helpend, of voel ik mij daardoor nog slechter en machtelozer?

Nogmaals, goede raad komt vaak van mensen die scherp voor ogen hebben wie jij bent, wat jouw persoonlijke levensambities, mensen die je niet proberen te vormen naar hun wereldbeeld, maar je helpen je eigen pad te zien gebaseerd op jouw persoonlijke context en ambities.

Wat te doen met ongevraagd advies?

In een wereld waarin sociale media iedereen een podium geeft, vliegen meningen en adviezen je om de oren—of je erom vraagt of niet. Ongevraagd advies kan uit hoeken komen: familie, vrienden, collega’s, etc. Ongeacht van wie het komt, wanneer iemand advies geeft zonder dat je erom hebt gevraagd, kan dat enigszins ongemakkelijk voelen, alsof je autonomie wordt ondermijnd. Dit roept vaak irritatie op, vooral als het advies impliceert dat je niet weet waar je mee bezig bent, vooral als de gever jou niet zo goed kent.

Een goede manier om hiermee om te gaan, is te beseffen dat advies vaak meer zegt over de gever dan over jou. Mensen projecteren hun eigen angsten, overtuigingen en ervaringen in hun raad. Dat betekent niet dat je het moet negeren, maar wel dat je het niet altijd persoonlijk hoeft te nemen, laat staan moet volgen. Niet elk advies verdient je aandacht of energie.

Als ongevraagd advies je triggert en irriteert

Echter, als ongevraagd advies je triggert en irriteert, vraag jezelf dan af waarom. Soms raken woorden iets in ons dat we liever niet willen zien—een onzekerheid, een angst, een oude pijn. Misschien legt die persoon een zwakke plek bloot die je zelf nog niet onder ogen hebt willen zien. Stel dat je worstelt met een te hoge werkdruk en iemand zegt tegen je: “Misschien moet je je werk meer leren loslaten en het niet allemaal mee naar huis nemen”. Dit kan voelen als een aanval op jouw inzet en situatie, niet omdat het advies per se fout is, maar omdat het iets raakt wat je diep van binnen al weet, maar waar je nog niet klaar voor bent om ermee te dealen.

Daarnaast kan weerstand tegen ongevraagd advies voortkomen uit een behoefte aan zelfbevestiging. We willen ons competent voelen, autonoom, in controle over onze eigen keuzes. Als iemand ons ongevraagd raad geeft, kan dat onbewust het gevoel oproepen dat we zelf niet capabel genoeg zijn om tot een oplossing te komen. Dit kan leiden tot een defensieve houding, zelfs als de intentie van de raadgever goed is.

Soms is irritatie ook een les in loslaten. Niet elk advies verdient een reactie. Niet elke opmerking vraagt om een weerwoord. Soms is de beste manier om met ongevraagde raad om te gaan dus simpelweg te erkennen dat het perspectief van de ander niet altijd het jouwe hoeft te zijn. Het helpt om te bedenken dat advies vaak meer zegt over de gever dan over de ontvanger:

mensen projecteren hun eigen ervaringen, angsten en overtuigingen op wat ze jou aanraden. Door deze realisatie kun je met meer rust en openheid naar het advies luisteren, zonder dat je het hoeft te internaliseren of persoonlijk te nemen.

Tips voor de raadgever

Goed advies geven vraagt om inlevingsvermogen en timing. Begin met luisteren en vraag of de ander openstaat voor raad: “Wil je advies of gewoon even ventileren?” Dit voorkomt weerstand en toont respect voor iemands proces. Vermijd belerend taalgebruik en gebruik reflectieve vragen zoals “Wat voelt voor jou als de beste volgende stap?” in plaats van direct oplossingen aan te dragen. Dit helpt de ander zelf tot inzicht te komen.

Timing is cruciaal—soms (lees: vaak!) is het beiden van steun belangrijker dan een oplossing. Het kan zijn dat iemand eerst tijd en ruimte nodig heeft om zijn emoties te verwerken voordat jouw advies welkom is. Een simpele “Ik ben er voor je” kan dan krachtiger zijn dan een uitgebreide analyse en voorgekauwde oplossing.

Daarnaast is het goed om los te laten en geen waarde te hechten aan of je advies wordt opgevolgd. Echt goed advies respecteert iemands autonomie en biedt richting zonder de verantwoordelijkheid en rol van de eigenaar over te nemen. Het mooiste wat je kunt doen, is iemand helpen vertrouwen te krijgen in zijn of haar eigen beslissingen en kracht om de situatie succesvol op te lossen. Zo wordt advies geen sturing, maar een uitnodiging tot groei.

Het beste advies dat ikzelf ooit kreeg, en graag doorgeef

Eén van de oudste en meest krachtige adviezen die ik ooit kreeg is: “This too shall pass.” Wat het ook is dat je doormaakt—pijn, twijfel, chaos—het blijft niet altijd zo, het zal voorbijgaan. Dit besef helpt niet alleen in moeilijke tijden, maar ook in mooie momenten. Het herinnert je eraan om niet vast te klampen, om het leven te laten stromen en verandering te omarmen.

We zijn maar kort op deze aarde. Uiteindelijk draait die tijd om gezondheid, liefde en verbinding. Over elke dag weer opstaan, doen wat nodig is en met gezonde optimisme naar de toekomst kijken. Soms betekent dat advies van iemand aannemen, soms betekent het leren filteren en, net als een eend doet met water op haar veren, dat advies van je afschudden.

Maar boven alles betekent het: het volgen van de (eigen) wijsheid van jouw leven en die volledig leven, met al zijn licht en schaduw.

Persoonlijke begeleiding bij het omgaan met stress 
  • Het leven kan zo druk zijn, dat je hierdoor kunt vergeten om stil te staan bij hoe het écht met je gaat waardoor je vast kunt lopen in vastgeroeste patronen met als gevolg: emotionele en/of fysieke onvrede over de status-quo van je leven. Quarterlife coaching helpt je om even stil te staan en te investeren in die gebieden van leven die om aandacht vragen zodat jouw willen, denken en doen weer op lijn komen te staan. We laten je zien hoe jij optimaal gebruik kunt maken van jouw kennis, emoties, intuïtie en talenten om een leven vol rust, plezier, vervulling en vitaliteit te creëren. Meer informatie >>>

Onze tips en handvatten om je op weg te helpen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.