fbpx

foto In een relatie? Dit zijn dé groene vlaggen waar je op moet letten

In een relatie? Dit zijn dé groene vlaggen waar je op moet letten

Tegenwoordig lopen velen al snel gillend weg bij het zien van een genaamde rode vlag bij (potentiële) liefdespartners. Groene vlaggen daarentegen krijgen vaak veel minder aandacht. Omdat geen enkele persoon “perfect” is, bestaan perfecte relaties niet. Daarom zal er altijd iets niet goed zijn aan de persoon en/of de relatie. De meeste relaties maken weleens een lastige periode mee. Daarom is de vraag over “should I stay, or should I go?” een veel gestelde vraag door mijn quarterlife crisis cliënten, én de groep daarbuiten.

Dat de persoon of de relatie niet vlekkeloos zijn is geen reden om meteen de handdoek in de ring te gooien en gillend weg te lopen.

De imperfecties kunnen namelijk juist een vruchtbare bodem zijn voor jullie groei als individu en als koppel. Dus in plats van continue en alleen te speuren naar rode vlaggen en redenen om de relatie niet in te gaan of te beëindigen, zou je ook kunnen focussen op de groene vlaggen die wellicht reden kunnen geven om te blijven. Maar waar moet je opletten? In deze blog geven we tips.

Een rode vlag tijdens het daten verwijst naar een vroeg teken van een ongezonde relatie of een (potentieel) problematische partner, terwijl een groene vlag een gedrag of persoonlijke eigenschap is die aangeeft dat de persoon met wie je bent of zou willen zijn, de relatie waarschijnlijk op een gezonde, volwassen en over het algemeen wenselijke manier zal benaderen. De termen komen eenvoudigweg voort uit het idee dat groen goed is, terwijl rood uitkijken en/of stoppen betekenen. Rode vlaggen vestigen de aandacht op problemen; groene vlaggen geven aan dat je veilig verder kunt met deze persoon/situatie.

Weten waar je op moet letten in relaties kan belangrijk zijn om ons te helpen schadelijke situaties te vermijden. Tegelijkertijd is het net zo belangrijk voor ons om te kunnen herkennen hoe gezonde relaties eruitzien. Op die manier kunnen we ons gaan richten op mensen die deze gezonde eigenschappen vanaf het begin vertonen en daarmee de kans te vergroten om het type relatie te creëren dat goed voor ons is en ook als zodanig voelt.

Laten we het dus hebben over enkele groene vlaggen in relaties, dat wil zeggen: tekenen die signaleren dat je met iemand bent die waarschijnlijk een geweldige liefdespartner is/zal zijn:

 1. Ze luisteren goed.

Een groene vlag op dit gebied is als je partner echt zijn/haar best doet om je te horen, te zien en te begrijpen. Als ze doordachte vragen stellen, ruimte voor je maken in het gesprek en je innerlijke wereld goed willen leren kennen, zijn dat allemaal grote groene vlaggen.

Actief luisteren is een noodzaak om relaties op de lange termijn te laten duren. In intieme relaties kan actief luisteren een nog dieper niveau van emotionele intimiteit bevorderen. In wezen geeft het de spreker de ruimte om kwetsbaar te kunnen zijn, wat de relatie kan versterken, zowel in tijden van vrede als in conflict. Het is onvermijdelijk dat koppels het van tijd tot tijd het met elkaar oneens zijn en elkaar onbedoeld kwetsen. Goed kunnen luisteren en echt de moeite nemen om het perspectief van je partner te begrijpen, is de sleutel tot een gezonde conflictoplossing. Dus een date die al vroeg laat zien goed te kunnen luisteren, laat niet alleen zien dat hij/zij de tijd zal nemen om je grondig te begrijpen, het laat ook zien dat hij/zij je kan horen in momenten van conflict en zal proberen jouw kant van het verhaal te begrijpen.

 1. Ze praten graag over hun gevoelens.

In staat zijn om diep te gaan en zich emotioneel open te stellen is een andere groene vlag in een (potentiële) romantische partner. Een gezonde relatie vereist twee mensen die hun eigen emoties kunnen herkennen, waar ze vandaan komen en wat ze op een bepaald moment nodig hebben. En die vervolgens in staat zijn om die emoties en behoeften met elkaar te delen. Iemand die gemakkelijk zijn emoties kan aanboren en erover kan praten, toont belangrijke relationele vaardigheden.

 1. Ze hebben een hoog zelfbewustzijn.

Een andere groene vlag is als de persoon in het algemeen zelfbewustzijn in het leven staat, inclusief zich bewust zijn van hun emoties, gedrag, hoop, dromen, angsten en patronen, evenals hoe hun acties en woorden anderen kunnen beïnvloeden. Iemand die tijd besteedt aan het reflecteren op zijn/haar ervaringen en probeert zichzelf beter te begrijpen, zal eerder bewust met een partner om te gaan. Iemand die bewust door het leven gaat zal eerder in staat zijn om problemen in de relatie te identificeren als ze zich voordoen. Zelfbewustzijn betekent ook dat ze in staat zullen zijn om te herkennen en toe te geven wanneer zij degene zijn die bijdragen aan het probleem.

 1. Ze zijn empathisch.

Empathie is het vermogen om de emoties van een ander te begrijpen en ermee om te gaan, of zelfs te delen. Een goede partner kan niet alleen zijn eigen emoties herkennen, maar ook die van jou. Ze kunnen verdrietig zijn als je verdrietig bent, of ze kunnen op zijn minst begrijpen wanneer en waarom je verdriet ervaart, medeleven tonen op zulke momenten en je het gevoel geven dat je gewaardeerd wordt in wat je doormaakt. Ze kunnen ook identificeren hoe een persoon emotioneel zou kunnen reageren op een bepaalde situatie, en ze handelen op manieren die mogelijke schade voorkomen en de kans op vreugde vergroten.

 1. Ze zijn betrokken.

Ze maken plannen, ze sms’en je regelmatig terug en ze tonen over het algemeen een actieve interesse in je en koesteren de relatie. Ze zijn niet bang om duidelijk te maken dat ze je leuk vinden. Betrokken zijn is vooral essentieel voor nieuwe relaties, maar het blijft belangrijk, zelfs voor stellen die al jaren samen zijn.

Het cruciale onderdeel is dat beide mensen in de relatie in vergelijkbare mate betrokken zijn. Aanwezig en betrokken zijn in een serieuze relatie betekent “toenaderbaar” en aandachtig zijn. Dit is de basis van toewijding. Relaties zullen altijd actieve inspanningen en gelijke benadering van beide partijen vergen. En gelukkig is dat een eigenschap die je al vrij vroeg in een relatie bespreekbaar kunt maken.

 1. De relatie verloopt in een comfortabel tempo.

Tegelijkertijd groeit een gezonde relatie in een tempo dat voor beide mensen goed voelt en dat beide mensen in staat stelt om geleidelijk na te denken, te verwerken, plezier te hebben en gevoelens voor elkaar te ontwikkelen. Het is een groene vlag wanneer een nieuwe partner bereid is je ruimte te geven en je de tijd te laten nemen, zelfs als hun gevoelens of bereidheid tot commitment misschien iets verder zijn dan die van jou. In dit geval voel je geen druk of poging om de intensiteit van de relatie met geweld te laten escaleren voordat je er klaar voor bent. Dat staat trouwens bekend als liefdesbombardementen, en het staat bekend als een veelvoorkomend voorteken van misbruik.

 1. Ze zijn bereid kwetsbaar te zijn.

Iemand die in staat is een veilige band met anderen aan te gaan, is bereid zich emotioneel open te stellen, kwetsbaar te zijn tegenover een ander en dicht bij anderen te komen. In plaats van hun kaarten dicht tegen de borst te houden, zijn ze bereid om openhartig te zijn over wat ze voor je voelen, om openlijk zorgzaam en aanhankelijk te zijn en om je binnen te laten.

Relaties vereisen dit soort kwetsbaarheid om echte intimiteit te ontwikkelen; mensen moeten bereid zijn emotionele risico’s te nemen en zich openstellen voor de mogelijkheid op liefde (of afwijzing). Iemand die emotioneel niet beschikbaar is of bang is voor intimiteit, probeert zichzelf vaak tegen die risico’s te beschermen – wat hem helemaal geen slecht persoon maakt, maar het betekent wel dat hij voorkomt dat deze specifieke relatie tot verdieping leidt.

 1. Ze weten wat ze willen.

Duidelijkheid is altijd een goede zaak tijdens het daten. Of ze nu weten dat ze op zoek zijn naar iets serieus of op dit moment alleen geïnteresseerd zijn in casual date, het punt is dat deze persoon er duidelijk en eerlijk over is. Ze geven ook om wat je van de relatie wilt, vragen ernaar en zijn niet bang om openhartige discussies te voeren over waar de relatie heen gaat (of niet).

Ter vergelijking: het is een rode vlag als een persoon die je date je in het ongewisse laat over hun intenties voor de relatie. Een zorgzame, volwassen partner speelt geen spelletjes en is zeker niet vaag of zijn/haar intenties en bedoelingen.

 1. Ze zijn consistent vriendelijk.

Ze geven om je gevoelens en welzijn en doen er alles aan om je goed te behandelen. Belangrijk is dat deze vriendelijkheid niet selectief wordt gegeven – ze zijn net zo vriendelijk wanneer je plannen moet annuleren als wanneer ze weten dat ze vanavond met je mee naar huis gaan. Ze zijn zelfs zorgzaam en respectvol als jullie een conflict hebben.

 1. Ze behandelen anderen goed.

Ze geven die zorg en aandacht ook aan iedereen in hun leven – hun moeder, hun vrienden, de ober, zelfs hun exen. Hoe ze andere mensen in hun leven behandelen, is een weerspiegeling van hoe ze jou uiteindelijk zullen behandelen als jullie meer ingeburgerd zijn in je relatie. Niemand is 100% van de tijd perfect, maar over het algemeen wil je bij iemand zijn die consistent is in het proberen goed te zijn voor andere mensen.

 1. Ze zijn stabiel.

Het is een groene vlag als de persoon met wie je wilt daten stabiel is. Dit betekent dat je erop kunt vertrouwen dat ze consistent zullen zijn in hoe ze je behandelen en hoe ze verschillende situaties in het leven benaderen. Aan de andere kant kunnen “moeilijk doen” zonder reden en onvoorspelbaar gedrag rode vlaggen zijn – als je niet weet hoe je partner zich van moment tot moment over het algemeen zal gedragen, zul je moeite hebben om je veilig te voelen in je relatie. Achtbaanromantiek zorgt voor interessante films, maar in het echte leven zijn comfort en balans nodig om een gezonde liefde te laten bloeien.

 1. Je voelt je op je gemak in hun buurt.

Je hebt het gevoel dat je gewoon jezelf kunt zijn bij deze persoon, zonder je al te veel zorgen te maken over het proberen indruk op ze te maken of op eieren lopen om ze niet van streek te maken. Je kunt eerlijk zijn en je mening geven. Je op je gemak voelen bij iemand is altijd een groene vlag – het is een intern signaal dat je je veilig voelt bij deze persoon – een fundamentele bouwsteen van vertrouwen.

 1. Ze nemen actieve stappen om steeds beter te worden.

Echt – niemand is perfect als het gaat om relaties, en het is belangrijk voor een romantische partner om zijn eigen tekortkomingen te herkennen en de gebieden te zien waar hij/zij nog moet groeien, als partner en als persoon. Het is een groene vlag wanneer iemand feedback kan ontvangen zonder meteen in de verdediging te gaan, verantwoordelijkheid kan nemen voor zijn acties en problemen en vervolgens daadwerkelijk stappen kan zetten in de richting van verandering. Waarden en woorden moeten zich vertalen in daden.

 1. Ze voldoen aan je behoeften.

Zelfs een allround geweldig persoon moet nog steeds de tijd nemen om te leren wat het betekent om een geweldige partner voor jou te zijn. Dus als je partner de tijd neemt om te begrijpen wat je nodig hebt in de relatie, en hij/zij doet zijn/haar best om je (waar mogelijk) tegemoet te komen. Ook is het positief wanneer de persoon ziet wanneer hij/zij je niet volledig kan geven wat je nodig hebt, en daarmee de eigen grenzen en limieten met je bespreken zonder dat je je ‘behoeftig’, dramatisch of onredelijk voelt.

 1. Jullie hebben allebei je eigen leven.

In een gezonde relatie voelen partners niet elke seconde de behoefte om aan hand te worden vastgehouden – sterker nog, ze zouden individualiteit en onafhankelijkheid moeten waarderen en aanmoedigen. Koppels die te veel op elkaar op elkaars “lip” zitten, lopen het risico codependent te worden, wat zowel de twee mensen als hun relatie onder spanning kan zetten.

Het opgeven van de eigen reis naar zelfontdekking – waarvan sommige onderdelen in ieder geval alleen moeten worden doorleefd – is het opgeven van een van de rijkste dimensies van ons leven. En ons partnerschap zal daaronder lijden. Het is dus zeker een groene vlag als je partner je persoonlijke groei, hobby’s, vriendschappen en je leven buiten je relatie ondersteunt. Ze geven je de ruimte om de andere delen van je leven te koesteren waar zij niet bij betrokken zijn, en ze moedigen je aan je persoonlijke doelen en plezier na te streven. Andersom geldt natuurlijk ook evengoed voor je partner dat jij hem/haar aanmoedigt in het behouden en ontwikkelen van eigen hobby’s en doelen buiten jou en de relatie om.

 1. Je voelt je goed.

Uiteindelijk moet een relatie goed voelen. Dat is eigenlijk het enige dat werkelijk ertoe doet.

Gelukkige koppels onderscheiden zich van ongelukkige koppels doordat gelukkige koppels over het algemeen een verhouding hebben van vijf positieve interacties tegenover elke negatieve interactie. Dus als jullie over het algemeen ervan genieten om bij elkaar te zijn en jullie het beste in elkaar naar boven te halen, en het overgrote deel van jullie tijd samen positief en plezierig aan voelt, dan is dat een goed teken voor de relatie in het algemeen.

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van Relatieproblemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.