fbpx

Een gebroken hart? Zo verzacht je de pijn

Een gebroken hart. Het is een van de moeilijkste processen om te ondergaan. De pijn voelt als tastbare pijn. Je leert iemand kennen en bent van plan de rest van je leven met deze persoon door te brengen. Totdat het moment aanbreekt dat dit niet langer mogelijk is. Hoe verwerk je dat?
We kennen allemaal die vreselijke tijd wanneer een relatie wordt beëindigd. Het kan pijnlijk en moeilijk zijn. Je worstelt niet alleen met gevoelens van verlies, maar ook met de praktische leegte die het einde van deze relatie in je leven laat.
Tijdens deze tijd, je worstelt met gevoelens van verlies, terwijl je probeert om een nieuwe dag-tot-dag routines op te bouwen in een leven waarin je ex-geliefde geen rol meer in speelt. Het kan een tijd van intense emotionele kwetsbaarheid zijn.
Onlangs las ik een artikel waarin een moedige vrouw open en in alle kwetsbaarheid sprak over haar heling na een echtscheiding. Marrie heet de vrouw. Een zin die me vooral aangreep was deze: “Mijn ex-man, de vader van mijn kind, de persoon die de man van mijn dromen was en de veroorzaker van mijn diepste pijn, werd gewoon iemand die ik ooit heb gekend.” In haar verhaal vertelt Marrie over de emotionele reis die ze doormaakte na een scheiding. Het drama, de angsten, de onzekerheid, het verdriet en de boosheid – emoties die in ieder mens veel losmaken.

Loslaten

Het deed me terugdenken aan mijn eigen ex-relaties. Romantische en vriendschappelijke relaties die vroeger hecht waren en later veranderden. Zo heb ik in mijn tienerjaren een van mijn beste vriendinnetje los moeten laten. Dat was geen pretje. Terugkijkend kan ik me het moment dat Marrie in haar artikel beschrijft goed herinneren. Dat moment dat ik besefte dat mijn pijn was verdwenen en dat de persoon om wie het draaide voor mij niet meer dan een oude bekende was geworden. Het is een keerpunt voor iedereen na een scheiding of het verbreken van een hechte relatie. Je krijgt het signaal dat je verder bent gegaan met je leven en de ander ook. Het is bevrijdend om te beseffen dat deze verandering plaats heeft gevonden. De intimiteit en vertrouwdheid die je ooit met deze persoon had, is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor iets nieuws. Er is geen reden meer om vast te blijven houden aan wat was. De woede, de schuld, het verdriet, de angst, de wrok en de spijt zijn weggespoeld. Die situatie is verdwenen. Je bent vrij om je levensweg te vervolgen. Je zit niet meer vast aan het verleden.

Maanden, jaren …

Je hebt een lange weg te gaan voordat het zover is. Het kan een paar maanden of jaren duren. En bij sommigen is het een levenslang proces. Maar je komt er wel. Zolang je maar stappen vooruit blijft zetten. Zoals het gezegde luidt: “De tijd heelt veel, zo niet, alle wonden”. Of “Komt tijd, komt raad”. Deze gezegden gelden niet onder alle omstandigheden. Maar ik geloof er wel in als het om hartzeer gaat. Veranderen je levensomstandigheden en je focus, dan verandert ook jouw gevoel.

Nieuwe ervaringen, nieuwe mensen

Aan het eind van elk hoofdstuk in je leven heb je de keus om een nieuwe weg te bewandelen. Je krijgt de de mogelijkheid jezelf opnieuw uit te vinden op vele manieren. De mogelijkheid om de dynamiek van de verandering te gebruiken om jouw (vergeten) wensen te hervormen. Je hart maakt ruimte voor nieuwe ervaringen, mensen en dromen.
Op het moment van de relatiebreuk zie je alleen wanhoop en duisternis. Na een tijdje zie je ook dat het een kans is die het leven je biedt. Je ziet in dat jouw hart ooit weer vreugde en vrede zal kennen. Op een dag kijk je met een glimlach naar je ex-partner of ex-vriend(in). Ongeacht hoezeer je bent gekwetst. Je denkt aan de mooie herinneringen en geniet van de reis die je hebt gemaakt. Kortom: ook jij zult een moment kennen waarop je de persoon ziet en je realiseert dat “ooit waren het kenmerken die je herinnerden aan iemand die je ooit liefhad … nu doen ze je slechts denken aan iemand die je ooit gekend hebt.

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van Relatieproblemen…

2 reacties. Plaats een nieuwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.