fbpx
  Rust in je hoofd vrouw foto 

Breng je gedachten tot rust met deze rituelen

Van kinds af aan focussen we ons iedere dag op externe zaken. We richten ons op alles wat om ons heen gebeurt. Dat is een natuurlijk proces: we zijn voor ons welzijn volledig afhankelijk van externe factoren voor onze overleving. En dat begint al bij onze ouders, die zorgen voor voedsel, onderdak en veiligheid. Later krijg je vrienden met wie je gaat spelen, docenten, collega’s, werkgevers, levenspartners en misschien kinderen. De groep blijft zich door de jaren heen uitbreiden. Maar deze focus heeft ook een negatief impact op ons welzijn: overprikkeling. Hoe ga je hiermee om? Lees onze tips. 

Meedraaien in de maatschappij

Door de focus op externe elementen leer je de regels en wetten van je omgeving kennen. Zo leer je mee te draaien in de maatschappij. In onze innerlijke wereld leidt het onder de knie krijgen van de externe regels en wetten helaas niet automatisch naar een gevoel van geluk, voldoening, rust en vrede. Vooral op het moment dat we opgaan in de ‘grotemensenwereld’, die een klok heeft die sneller tikt dan het licht en geen pauzes kent. Ons hoofd kan hierdoor volledig overspoeld raken door allerlei stressveroorzakende prikkels uit onze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan hectiek thuis of op het werk. We raken overprikkeld. En dit kan leiden tot gevoelens van angst, zorgen, gepieker, besluiteloosheid, onrust, falen, doelloosheid, onzekerheid en schuldgevoelens. Je kunt het gevoel krijgen dat je omgeving meer van je vraagt dan je kunt bieden.

Overprikkeling voorkomen

Hoe voorkom je dat je overprikkeld raakt? Hiervoor is het belangrijk om je aandacht regelmatig naar binnen te richten. Dit bereik je door rustgevende rituelen en vaste gewoonten in je leven te integreren die rust bevorderen. Dit helpt om onrust die je ervaart te kanaliseren. Je leert je geest tot rust te komen en zich bezig te houden met zaken die energie geven. De energievreters laat je voor wat ze zijn. Om dit te bereiken, plan je bewust rust- en reflectiemomenten in je planning in.

Wat zijn rituelen?

Rituelen zijn “gedragsvoorschriften die ons helpen om bepaalde handelingen tot een goed einde te brengen,” omschrijft Encyclo. Volgens Wikipedia is een ritueel een uiting van mens of dier, die herhaald wordt in bepaalde omstandigheden. Rituelen zijn dus terugkerende vaste gewoontes. Ze geven ons het gevoel dat we er niet zonder kunnen om bepaalde onderdelen van ons leven succesvol te laten verlopen. We hebben rituelen voor verjaardagen, bruiloften, geboortes, begrafenissen, kerstmis, Sinterklaas, carnaval, Halloween enzovoorts. Het zijn allemaal symbolische handelingen die ons vreugde, rust, kalmte, troost, bevestiging, verbinding en vertrouwen geven. Dit komt door de structuur en het houvast die ze ons bieden.

Persoonlijke rituelen

We hebben veel rituelen om die mooie en belangrijke momenten in ons leven te eren. Waarom dan geen  persoonlijk ritueel dat ons helpt onze innerlijke wereld te eren? Een vaste gewoonte die ons de ruimte geeft om een rustpauze in onszelf te nemen. Op deze manier voorkomen we dat we onszelf verliezen en aan onszelf voorbijgaan in het volgen van de buitenwereld. Een ritueel dat ons helpt beter in onze eigen dynamiek te blijven.

Kies wat voor jou werkt!

Een ritueel dat jou helpt contact met jezelf te maken, kan verschillende vormen hebben. Het is hierbij vooral belangrijk te zoeken naar een vorm die voor jou werkt. Dit kunnen activiteiten zijn die je helpen je lichaam en geest te ontspannen: sport, meditatie, yoga, wandelen, tuinieren, schrijven of het uitoefenen van je hobby. Dit zijn zaken die jou helpen om contact te maken met jezelf  en bijdragen aan om een betere balans. Op deze manier vind je antwoorden, rust en stilte in jezelf.
Hoe vaker je de tijd neemt voor rust, bezinning en innerlijke stilte, hoe beter je leert te accepteren wat “is”. Je laat los wat je niet  kunt controleren of veranderen en leert te focussen op wat je wel kunt beïnvloeden.Je leert te accepteren wat er gebeurt in de buitenwereld, zonder dat dit bepalend is voor wie je bent en de keuzes die je zult maken. Het helpt je je omstandigheden te relativeren, te overstijgen en je aandacht te geven aan op groei, rust en nieuwe energie.

Aan de slag…!

Welke prikkels wil je vanaf nu niet meer toelaten in je leven? Wat doe je om onrust te kanaliseren? Welke rituelen en gewoontes heb jij in jouw leven geïntegreerd om contact te kunnen maken met jouw eigen innerlijke wereld? Ik hoor het graag!

Persoonlijke begeleiding bij het creëren van rust 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.