fbpx

Angsten loslaten en naar je hart luisteren

9 Redenen om je hart te openen en je angsten te transformeren

In mijn coachingspraktijk zie ik vele briljante vrouwen en mannen die niet doen wat ze in deze wereld willen of zouden kunnen én moeten doen. Ze laten hun stem niet horen, vragen niet om wat ze verdienen en durven niet de risico’s te nemen die nodig zijn om hun gewenste levensstijl te realiseren. Waarom niet? Uit angst. Met als resultaat verspilde tijd, energie, gemiste kansen en spijt. Zonde. Maar wat doe je ertegen? In een reeks van drie blogs geef ik je de handvatten die je nodig hebt om naar je hart te kunnen luisteren en te handelen naar de inzichten dat het je geeft. In dit eerste deel: 9 Redenen om je hart te openen en je angsten te transformeren.

Angsten beperken ons …

Iedereen worstelt wel eens met angsten. We kunnen bang zijn voor het onbekende wat de toekomst ons zou kunnen brengen. Dit resulteert veelal in angst om de verkeerde keuzes te maken. Daarnaast vermijden we ons ‘pad’ en blijven we passief uit angst voor wat anderen van ons zouden kunnen denken en vinden als we dit of dat zouden doen. En nog groter: wat als we niet goed, slim, mooi, rijk, creatief of sterk genoeg zijn voor wat we willen? Deze besluiteloosheid en twijfel aan het ‘zelf’ leidt tot stress – soms tot aan het punt dat we ons te verlamd voelen om überhaupt nog te kunnen handelen.  

… luister liever naar je hart!

Luisteren naar je hart is een van de krachtigste manieren om het maken van authentieke keuzes mogelijk te maken. Het verlaagt de volume van het belemmerende stemmetje van angst in je hoofd. In je hart ben je namelijk niet je werk, je schoolprestaties, de partner of vrienden die je hebt, je banksaldo of je auto. Als je luistert naar je hart, ben je niet bezig met succes en status, materialisme, de meningen van anderen, jaloezie, macht of trots. Als je je hart volgt, vind je vrede, ontsteek je de vlam van de passie voor het leven en ontdek je wat ertoe doet in je leven.

Hieronder delen we cruciale 9 redenen waarom je je hart meer zou mogen volgen.
  1. Als je je hart volgt, heb je nooit spijt..

Ken je dat gevoel van spijt als je een bepaalde stap niet hebt gezet? ‘Als ik dat had gedaan, dan zou ik nu …’ De stap wel zetten geeft voldoening. Ook als het eindresultaat van ons besluit op korte termijn niet altijd in ons voordeel ‘lijkt’ te zijn. Juist door de stap te zetten, ondanks onze angsten, stellen we onszelf in staat om de waarheid te ontdekken. Je leert je instinct te volgen en weet je dat je hart je in de juiste richting zal leiden als je luistert.

  1. Hernieuwd respect voor jezelf..

Als je je hart volgt, merk je dat je een hernieuwd respect voor jezelf ontwikkelt en je leert jezelf beter kennen. En dat niet alleen: je krijgt ook respect van degenen die je liefhebt. Dat komt omdat je je nu focust op wat er echt toe doet in plaats van op zaken die weinig of geen betekenis voor je hebben. Je natuurlijke instincten helpen je dus om zinloze dingen in te wisselen voor zaken die jou meer levensenergie en passie geven. 

  1. Op het juiste levensloop blijven wordt makkelijker..

Zit je op het juiste spoor voor jouw leven? Daar kom je alleen achter als je naar je hart  luistert. Als er gevoelens van lusteloosheid of twijfel ontstaan over wat je op dit moment aan het doen bent, dan weet je dat je ergens uit de koers bent geraakt. Je zit niet op het pad dat je wilt bewandelen: het pad van vervulling. Als je luistert naar je hart, kun je je leven weer op het juiste spoor zetten door je blik te richten op de zaken die daadwerkelijk ertoe doen voor jouw ontwikkeling en welzijn.

  1. Meer ruimte om jezelf en anderen te vergeven..

Je hart wil dat je geen pijn hebt. Het wil niet dat we wrok koesteren of wraakzuchtig zijn, omdat de persoon die we het meest pijn doen onszelf is. Als we eerlijk zijn tegenover onszelf, zullen we ons realiseren dat de persoon die we pijn proberen te doen of niet willen vergeven waarschijnlijk niet eens met ons bezig is. De kans is namelijk groot dat die persoon al doorgegaan is met zijn of haar leven. Hetzelfde kan over onszelf worden gezegd. We slepen vaak zoveel belemmerende emoties mee uit ons verleden, dat we moeite hebben om die los te laten en onszelf en anderen te vergeven. We kunnen de gebeurtenissen uit het verleden echter niet wissen, veranderen of controleren. Wat we wél kunnen controleren is alles wat we vanaf dit moment zullen besluiten en doen. Dus geef je hart de kans een toekomst van compassie voor jezelf en anderen te creëren. Als je bereid bent voorbij de emoties te kijken, kun je vanuit je hart op het heden leren focussen. Je leert op die manier het verleden te laten rusten en je open te stellen voor de mogelijkheden en kansen die de toekomst biedt.

  1. Meer van jezelf houden..

Veel mensen worstelen met een laag zelfbeeld, angsten door  sociale druk en de overtuiging dat ze niet goed genoeg zijn. Als we ons hart volgen, gaan we van onszelf houden zoals we zijn, met onze goede en mindere leuke elementen. Vanuit ons hart kunnen we leren zuiver naar onszelf te kijken en te geloven dat we goed genoeg zijn, precies zoals we nu zijn. We zien dat we precies de persoon zijn die we zouden moeten zijn. Dat alles wat ons is overkomen, goed of slecht, ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn. Dat elke gebeurtenis die heeft plaatsgevonden, een waardevolle ervaring is, die ons heeft geholpen te groeien. Je leert jezelf lief te hebben.

  1. Meer liefde voor anderen..

Dit is voor veel mensen de moeilijkste stap. Velen van ons hebben moeilijke tijden doorgemaakt. We zijn gekwetst, vernederd en teleurgesteld. Maar we hebben meestal geen idee wat er daadwerkelijk aan de hand is (geweest) in het leven van de andere persoon. We weten niet wat er precies is gebeurd in hun leven voordat wij met ze in aanraking kwamen. In onze pogingen om een gelukkig leven te leiden, doen we elkaar vaak ongewild pijn. Als we luisteren naar ons hart, kunnen we elke vorm van negativiteit overstijgen door omstandigheden vanuit liefde te doorzien. Alleen zo blijven we authentiek en liefdevol naar de wereld kijken en stellen we onszelf in staat om compassie te voelen.

  1. Leer je intuïtie te vertrouwen.

Als je je hart volgt, leer je op je intuïtie te vertrouwen. Je bent meer afgestemd op wat je hart je zegt te doen en in welke richting het je leidt. Als we leren dat we onze intuïtie kunnen vertrouwen, staan we meer open om te leven volgens het ritme dat het leven ons van moment tot moment toont.

  1. Stop met overdenken, what’s meant to be, will be.

Als je je hart volgt, stop je met piekeren en het eindeloos overdenken van situaties. We kunnen makkelijker omgaan met de hobbels die op ons levenspad verschijnen. Waarom? Omdat we gaan geloven in ‘what’s meant to be, will be’. We hebben vertrouwen dat we alles overleven wat op ons pad komt, en dat het op ons pad komt om als bouwsteen te dienen voor de toekomst.

  1. Je hart kent je ware verlangens.

Het hart kent je diepste wensen en behoeften en weet wat jou een gevoel van ware vervulling geeft. Als we eerlijk zijn tegenover onszelf, als we bereid zijn om ons af te vragen wat er echt in ons hart leeft, stellen we ons open voor de vele mogelijkheden en kansen die ons leven kunnen verrijken.

Waarom volgen we ons hart dan niet?

Kortom: het heeft veel voordelen om je hart te volgen. Denk echter niet dat je in een voortdurende toestand van geluk en zaligheid zult leven als je gaat luisteren naar je hart. Zo zit het leven nu eenmaal niet in elkaar. Als we ons hart beginnen te volgen, komen we vaak emoties tegen als overprikkeling, frustratie, meer angst en zelfs paniek. De negen positieve effecten die ik hierboven noem, zijn langetermijneffecten. Deze effecten bereiken we pas als we de moed hebben de reis naar binnen/ons hart te maken, ondanks de pijn die we onderweg tegen kunnen komen. Om het leven te leiden dat ons een gevoel van voldoening geeft, moeten we de oncomfortabele emoties leren doorleven en overstijgen. Dat doen we door de ‘bagage’ die we meeslepen, los te leren laten. Loslaten betekent: je diepste angsten en onzekerheden onder ogen durven zien en de keus maken je niet door deze emoties te laten leiden door te handelen naar je diepste wensen.

Het pad van het hart is dus niet per se gemakkelijk, is echter wél het pad dat de meeste voldoening geeft in het leven. Je leest deze blog omdat je getriggerd wordt om deze reis naar je hart te maken. Dus laten we aan die reis beginnen!
Dit artikel is deel één van een drieluik over het openen van je hart en het overstijgen van je angsten. In dit eerste deel las je wat de voordelen zijn van het volgen van je hart. Deel twee geeft inzicht in wat angst is, het doorzien van angsten en wat je nodig hebt om die angsten te transformeren. Het derde deel van de reeks krijg je 7 praktische handvatten die helpen je angsten te overstijgen, zodat je een vrijer leven kunt leven met een open en vredig hart. Ga naar deel twee van deze blogreeks.

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van je angsten en het volgen van je hart…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.