fbpx

5 Tips Bij Het Opvoeden Van Geweldige Kinderen. Deel 3: Emoties en gedrag reguleren en beheersen

Als ouder wil je slechts één ding: je kind een goede start in het leven geven. Je wilt ze normen en waarden meegeven. Je gunt ze zelfstandigheid, creativiteit, zelfvertrouwen en zelfdiscipline. Maar vooral gun je ze dat ze gelukkig worden. Hoe zorg je daarvoor? Het slot van een drieluik blog: emoties en gedrag reguleren en beheersen.

Tip 3. Leer kinderen zelfbeheersing. 
Dit is essentieel voor kinderen. Zo leren ze hun angst, emoties en gedrag te reguleren. Als ouders hun kinderen sussen, leren kinderen zichzelf te kalmeren. Neurologische verbindingen maken namelijk rustgevende stoffen vrij. Een baby laten huilen betekent dat je hem alleen laat met zijn emoties. Het kind leert dan niet zichzelf te kalmeren – het wordt alleen maar moeilijker om zichzelf te kalmeren. Kinderen die explosief, angstig of “dramatisch” zijn, hebben behoefte aan extra ondersteuning in de vorm van ouderlijke geruststelling. Ook hebben ze behoefte aan veilige kansen om expressie te geven aan hun emoties.

Tip 4. Accepteer de emoties van je kind. 
Kinderen leren hun emoties te beheersen als ze merken dat hun ouders hun emotionele uitbarstingen accepteren. Menselijke emoties moet je kunnen toelaten, zodat ze kunnen verdampen en ons systeem kunnen verlaten. Emoties die je onderdrukt, raken buiten onze bewuste controle. Ze duiken te pas en te onpas op en veroorzaken “slecht” gedrag. Maar kinderen moeten de veiligheid ervaren om heftige emoties te kunnen voelen en los te laten.
Kinderen die niet meewerken en boos of angstig zijn, geven het signaal af dat ze het nodig hebben dat wij “getuige” zijn van hun gevoelens. Ze hebben het nodig dat we ze overstuur laten zijn in onze liefdevolle aanwezigheid. Kinderen die weten dat emoties en gevoelens liefdevol worden toegestaan, kroppen hun emoties niet op.  Daardoor worden ze steeds beter in staat hun emoties en gedrag te beheersen. Ook als je in verbinding bent met je kind en grenzen stelt met veel empathie en liefde, kan het gebeuren dat je kind nog steeds doorraast. Dat is geen ongehoorzaamheid: het is een signaal dat het kind je hulp nodig heeft om met zijn of haar emoties om te kunnen gaan.

Tip 5. Geef kinderen het goede voorbeeld.
Als we attent en respectvol zijn tegen onze kinderen, worden het respectvolle en attente mensen. Kinderen die onbeschoft en respectloos zijn hebben dit ergens geleerd. Komen kinderen thuis met onbeschoft gedrag, dan kunnen wij ze eraan helpen herinneren dat wij niet op die manier met anderen omgaan. Als wij tegen ze schreeuwen, leren zij net zo goed te schreeuwen.

Kortom: geef je kinderen een goede start!
Is dit alles makkelijk? Nee. Deze manier van opvoeden vraagt van jou als ouder dat jij je eigen emoties weet te beheersen. Dat is het moeilijkste deel, en van tijd tot tijd een zware taak. Maar kinderen een goede start in het leven geven, betekent ook dat je alle volgende generaties iets meegeeft. Je voedt niet alleen jouw kinderen op, maar ook hun kinderen, en hun kinderen, en hun kinderen. Stel je al die gelukkige, meelevende, gedisciplineerde mensen eens voor! Ze maken de wereld een betere plek, allemaal door jou. Ze zwaaien naar jou vanuit de verre toekomst, en bedanken je.
Dit artikel is het laatste deel van een drieluik over vijf elementen die de kans vergroten om geweldige kinderen op te voeden. In deel één ging het over veilige hechting. In het tweede deel ging ik in op de invloed van regels en grenzen en hoe je als ouder op liefdevolle wijze grenzen kunt stellen.

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen van je angsten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.