fbpx

5 tips om een burn-out te voorkomen

Het aantal burn-outs in Nederland stijgt nog steeds, meldde de Volkskrant in december. Hoe komt dat? En hoe kun je burn-out voorkomen?  Ik geef je 5 tips.
In het artikel in de Volkskrant was te lezen dat het aantal burn-outs onder vrouwen in de afgelopen twee jaar is toegenomen van 9,4 procent naar maar liefst 15 procent. Onder mannen stegen de burn-outs van 6 procent naar 9 procent. Werk blijkt een belangrijke stressfactor die bijdraagt aan dit hoge aantal.
Je kunt de kans op een burn-out verminderen door kleine veranderingen aan te brengen in je leven. Hoe? Lees hieronder mijn 5 tips om een burn-out te voorkomen.

  1.  Beweeg!

Iedereen weet dat dagelijkse beweging goed voor je is, maar niet iedereen heeft tijd om elke dag te sporten. Als je vijf dagen in de week werkt en een gezin hebt is het al gauw moeilijk om de tijd te vinden om te sporten. Er zijn echter kleine veranderingen die je kunt aanbrengen in je leven om toch actief bezig te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld met de fiets naar je werk in plaats van met de auto. Heel simpel, maar enorm effectief. En wat dacht je van sporten vanuit huis? Hiervoor zijn allerlei apps ontwikkeld, die jou motiveren om oefeningen te doen die je gewoon thuis kunt. 7 minute workout bijvoorbeeld. Zo wordt dagelijkse beweging makkelijk gemaakt en ben je toch nauwelijks tijd kwijt.

  1. Neem regelmatig een paar dagen vrij

Het is goed om soms even vrij te zijn van je werk. Je hoeft hiervoor echt niet meteen een maand op vakantie. Een enkel weekendje weg of zelfs een middag wandelen in het bos kan al positieve effecten hebben. Onder meer uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat een wandeling in de natuur je stressniveau kan verlagen. Vergeet uiteraard niet om tijdens deze wandeling je mobiel uit te zetten – want ook dat smartphonegebruik kan best een tandje minder!

3. Pak je rust

Door de drukke gang van zaken tijdens het werk en daarbuiten vergeten we nog wel eens om genoeg rust te nemen. Dit begint natuurlijk met een goede nachtrust van zo’n acht uur per nacht, maar ook op de werkvloer is het van belang om genoeg rust te nemen. Neem dus ook op je werk genoeg korte pauzes, omdat dit ervoor kan zorgen dat je productiever kan werken gedurende de hele dag.

  1. Begin de dag goed


Vaak is het verleidelijk om nog een paar minuten langer te blijven liggen om nog een dat kleine beetje extra slaap te pakken. Het is echter beter om je wekker wat eerder te zetten en gelijk je bed uit te komen om zo op je gemak de dag te beginnen. Op je gemak douchen, lekker ontbijten met de krant erbij. Zo zorg je ervoor dat je niet hoeft te stressen en ga je met een beter humeur naar je werk. Het is goed om hierbij een vast ritueel te volgen. Dit geeft structuur en hierdoor ook rust in je hoofd.   

  1. Zeg vaker ‘nee’

Het is vaak makkelijk om ja te zeggen omdat andere mensen je hierdoor aardiger vinden. Hierdoor krijg je wel vaak veel extra werk waar je niet op zit te wachten en waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. De volgende keer als een collega je vraagt om ‘even snel een klusje te doen’, probeer dan eens nee te zeggen. In het boek ‘Altijd aardig blijven?’ lees je hier meer over.  

Persoonlijke begeleiding bij het overwinnen/voorkomen van een burn-out… 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu